Bezoeken van een Snuffeltuin

Hoe ziet een bezoek eruit?

  

 Als je een Snuffeltuin hebt gevonden maak dan een afspraak

met de eigenaar van de Snuffeltuin over de datum en de tijd.

 

Vraag hoe de tuin eruit ziet en of deze geschikt is voor je hond. Heb je bijvoorbeeld een windhond of een hond die heel goed kan springen, dan check met de eigenaar van de Snuffeltuin of de afzetting hoog genoeg is voor de veiligheid van jouw hond. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je hond.

 

 

 

 

Informeer de eigenaar van de Snuffeltuin voor je bezoek over het karakter van je hond. Bijvoorbeeld of de hond zich nerveus gedraagt tov nieuwe situaties of mensen. Vindt de hond het prettig om geaaid te worden of dat er naar hem/haar gekeken wordt? Hapt de hond naar mensen die de hond te snel benaderen? Dit zijn belangrijke zaken die je de eigenaar van de Snuffeltuin moet vertellen voor hij jou uitlegt hoe zijn tuin werkt.

 

Groepen honden in een Snuffeltuin:

Het doel van het snuffeltuin project is neuswerk – het is geen speeltuin. Neem svp geen honden mee die wild worden als ze samen zijn of die elkaar niet goed kennen.

Er zijn alleen meerdere honden (bij voorkeur 2 of 2 max. ) in een Snuffeltuin toegestaan als ze elkaar al kennen en rustig en kalm met elkaar omgaan. In een Snuffeltuin biedt je je hond hele andere activiteiten aan dan gebruikelijk namelijk een rustige omgeving waar ze hun neus  kunnen gebruiken. 

 

Lekker slapen na bezoek van Snuffeltuin:

Na het bezoek ga je gelijk met je hond naar huis, zodat de hond kan slapen en relaxen om de nieuwe indrukken van die dag te kunnen verwerken.

 

Laat je hond echt "hond" zijn  tijdens bezoek aan de Snuffeltuin:

- Laat je hond vrij rond lopen zodat ze kunnen genieten van deze ervaring.

- Hou zelf afstand en grijp alleen in indien nodig.

- Geef geen commando’s of bevelen. De hond zal er meer van genieten als de hond dit op zijn eigen manier kan doen.

 

Als je hond meer tijd nodig heeft:

Sommige honden hebben tijd nodig voor ze op onderzoek uit gaan. Ze zijn misschien wat te opgewonden in een nieuwe omgeving en/of met nieuwe mensen. Misschien hebben ze nog nooit eerder hun neus op deze manier gebruikt en hebben ze tijd nodig om dit uit toe zoeken.

Als dit het geval is, dan kan je je hond aanmoedigen door heel langzaam met je hond mee te lopen. Neem kleine stapjes en kijk zelf op de grond alsof je iets aan het zoeken bent. Zeg helemaal niets, je hond zal je lichaamstaal begrijpen. Ondersteun je hond om zelfredzamer te worden.

 

De Snuffeltuin eigenaar mag zich er niet mee bemoeien en alleen alles observeren van een afstand. Het is OK als de hond “hallo” wil zeggen maar de Snuffeltuin eigenaar moet het kort en afstandelijk houden. Als de hond teveel aandacht krijgt, wordt de aandacht voor het rondsnuffelen onderbroken. Als de hond tegen iemand aanspringt dan kan de persoon zich het beste met de rug naar de hond toedraaien en de sprong negeren. Vaak stopt het dan gelijk want er is geen beloning.

 

Jouw hond laat zien wanneer hij "klaar" is.

De meeste honden hebben genoeg aan ca .30 minuten snuffelen in een Snuffeltuin. Als ze "klaar" zijn dan laten ze dit heel goed zien door bijvoorbeeld bij de uitgang te staan of ze zoeken de eigenaar op. Of ze gaan opeens heel erg druk doen, ze gaan bij de eigenaar zitten of liggen. Als je dit ziet dan luister ook naar je hond en ga met je hond naar huis. Het is belangrijk dat je hierna ook NIETS met je hond gaat doen! Dus niet nog even naar de dierenarts, toch nog met een bal spelen of anders. Jouw hond heeft zijn rust nodig om alle positieve ervaringen te kunnen verwerken. 

 

Neuswerk kost energie:

Neuswerk is hersenwerk en kost een hoop energie. Wees voorzichtig en ga je hond niet overbelasten

Ga na het bezoek ook geen extra wandeling maken, laten spelen met andere honden of andere activiteiten doen want je hond heeft echt rust nodig.

Sommige honden vinden een Snuffeltuin heel vermoeiend. Als je niet weet hoe zwaar de belasting voor je hond is of als ja achteraf na het bezoek constateert dat de hond veel slaapt, zorg er dan voor dat de hond de volgende dag niet veel activiteiten heeft. Alle honden hebben een rust tijd nodig van zeker 16-18 uur dat kan zelfs meer zijn na een bezoekje aan een Snuffeltuin en dat is prima.

 

Leuke afsluiter:

Het is leuk om het bezoek af te sluiten met “treatseach”. Dit is verstoppen en verspreiden van snoepjes. 

 

Er zijn wel wat regels voor het bezoeken van een snuffeltuin. Het klinkt heel streng maar deze zijn extra gemaakt, zodat het een leuk uitje voor jou en je hond is en zodat het voor de snuffeltuin eigenaar ook leuk blijft om te doen. Lees hier meer over de basis Snuffeltuin regels, die in de meeste tuinen van toepassing zullen zijn.

  

Het Snuffeltuinen project helpt goede doelen:

Hoewel het gebruik van een Snuffeltuin in principe gratis is, kost het onderhouden van een Snuffeltuin geld.

Snuffeltuin initiatieven kunnen zijn gekoppeld aan of werken samen met dierenasielen/stichtingen die veel geld nodig hebben om dit te kunnen doen.

Als je een Snuffeltuin leuk vindt kan je helpen door een donatie te geven. De Snuffeltuin eigenaar zal je informeren wat er met het geld gebeurd en geen enkel bedrag is te klein. Iedere cent zijn ze blij mee.

 

Zelf een Snuffeltuin beginnen:

Als je een Snuffeltuin zoekt of je wilt er zelf eentje beginnen stuur dan je bericht via het Contactformulier 

 

©Carolin Reger

Vertaald en aangepast voor deze website door Birgitta Geerlings