Het nieuwe boek De buitenlandse hond

 

Het recent verschenen boek "De buitenlandse hond" is een absolute aanrader voor iedereen die een hond uit het buitenland voor het eerst gaat adopteren maar ook voor mensen die nu een hond hebben of al eerder hebben geadopteerd.

 

Het is een compleet boek waar echt alles in staat van adoptieprocedure, voorbereiding, ziektes, tips en adviezen over hoe je de hond het beste kunt helpen en begeleiden en nog veel meer. 

 

Maar wat het extra leuk maakt is dat er ook persoonlijke verhalen /interviews van eigenaren over hun adoptie/buitenlandse hond in staan.

 

Zo ook mijn interview met de titel “slow down”. Ik vertel hier over onze adoptiehond en leermeester Dazzler.  Over het belang van rust en snuffelen en het effect hiervan. Wat is een Snuffeltuin, het ontstaan van het Snuffeltuinen Initiatief maar vooral ook over het effect van een Snuffeltuin. Uiteraard komen onze andere buitenlandse honden Bella, Bob en Eppie (hier sta ik mee op de foto maar is helaas vorig jaar september overleden) ook voor.

 

Wil je het boek “De Buitenlandse hond” bestellen dan kan je dat doen via: https://buitenlandsehondinzicht.nl/hetboek/

 

Als je het boek direct via die link koopt dan wordt 50% van de opbrengst ook nog is aan goede dierendoelen besteed! Hoe mooi is dat😊

 

Wil je meer weten over het Snuffeltuinen initiatief, belang van snuffelen, welke Snuffeltuinen zijn aangesloten en nog veel meer info. Dan kan je meer info terug vinden op deze website. 


Hét ideale kerstkado van 2023: het verhalenboek “Ellis in Hondenland”

 

Interview met Kel Bervoets, Instinctief-welzijnscoach voor mens & hond én auteur-uitgever van het zopas verschenen boek “Ellis in hondenland”.

Geen onbekende…

 

Kel(ly) Bervoets is geen onbekende in “Honden-en Snuffeltuinenland“.

Kel is creatief beeldend therapeute en hondengedragsdeskundige, ze coacht kinderen en volwassenen met angst voor honden, werkt als rouwcoach en begeleidt daarbij personen en honden na het overlijden van hun maatje, hun huisdier.

 

Bovendien is Kel de bezielster en eigenares van de Instinctief-Belevingstuin te Beringen (België). Zij heeft ook een snuffeltuin in het dierenasiel in Genk in 2019 gerealiseerd - het Blotepootjespad genaamd, en bovendien heeft Kel op eigen initiatief en wederom helemaal gratis in Limasol te Cyprus een snuffeltuin gemaakt voor de asielhonden. Bijkomend heeft ze vorig jaar het Belevingsbos voor honden in opdracht van de stad Peer gerealiseerd.

 

Nu heeft Kel ook nog eens een prachtig kinderboek gemaakt, haar debuut als auteur en uitgever: “Ellis in Hondenland”.

Over passie en drive gesproken!

 

Als Snuffeltuinen initiatief wilden we uiteraard heel graag meer weten over dit boekproject. We hebben Kel dan ook uitgebreid gesproken over haar boek, haar job als Instinctief-welzijnscoach en de viervoeters in haar leven. 

 

Het ontstaan van het boek

“Ellis in Hondenland” is een genot om te lezen mede ook door de dikke kaft, het kwalitatieve papier en de prachtige tekeningen die bijna op iedere bladzijde staan. Het boek bestaat uit bijna 200 pagina’s vol leer- en leesplezier voor klein én groot.

 

Ellis in Hondenland is bovendien het eerste verhalenboek waarin geschreven wordt over een snuffeltuin-belevingstuin!

 

De Belevingstuin van Hondenland speelt zelfs een grote rol in het boek. Er worden prachtige illustraties van die Belevingstuin in het boek weergegeven. Daarnaast is het vooral ook een boek dat gaat over het welzijn en de veiligheid van honden en kinderen in interactie met elkaar. Het boek is ook een echte aanrader voor iedere (honden)professional die met kinderen (en honden) werkt.

 

Honden worden volgens Kel nog te vaak niet of misbegrepen en daardoor ook vaak (onbewust) niet zo goed of ronduit slecht behandeld.

“Hoe vreselijk is het als hond als je minuut na minuut, 24/7, je stinkende best doet om duidelijk aan te geven wat je wil, aankan, voelt en nodig hebt maar keer na keer niet of nauwelijks begrepen wordt? Als je leeft in een gezin (of misschien wel hok in de tuin) waar men nauwelijks wat begrijpt van je taal, je signalen, gedrag… Waar mogelijks straf/pijn volgt terwijl je telkens communiceert en gewoon jezelf bent, doodnormale hondse dingen doet… Vele mensen (her)kennen en erkennen de taal van honden niet of onvoldoende. Nog veel te vaak worden honden in het asiel gedumpt wegens miscommunicatie en een gebrek aan (voor)kennis, kunde en empathie. Als een hond bijt dan is dat de hardste noodkreet die hij of zij tenslotte kan laten horen, tonen. Vaak zijn de verwachtingen van mensen naar honden toe vaak torenhoog en onrealistisch. Ze vergeten dikwijls de zorg en het kostenplaatje die komen kijken bij een dier. En kunnen we eindelijk eens van dat dominantiegedoe afraken? Honden leven met ons, als gezinslid, niet in functie van ons. Iedere hond is een individu, met bestaansrecht en dat uiteraard liefst zonder lijden. Het zijn immers zulke fantastische wezens…”

 

Voor Kel was het dus meer dan noodzakelijk om hondenwelzijn extra in de verf te zetten en vorm te geven, en dan nog wel een boekvorm! Meer specifiek een boek voor kinderen en tieners, dé hondenbegeleiders/verzorgers van de toekomst.

Kel hoopt echter dat volwassenen ook zullen meelezen gezien (groot)ouders enz. de zorg voor de viervoeter in huis en het kind dragen… Bovendien gebeuren de meeste bijtincidenten in huiselijke kring, mét volwassenen in de buurt.

 

 De boekinhoud…

Ellis in Hondenland is dus een 2-in-1, omkeerbaar, boeiend, honds boek dat je leert hoe met honden op een gepaste, respectvolle manier om te gaan.

Ook wordt de taal van honden uitvoerig besproken. Onderwerpen als de werking van een dierenasiel, de adoptie van honden/katten en kinderen, het belang van gastgezinnen en dus pleegzorg voor asielhonden en kinderen, een flinke portie kringloopgeluk, samengestelde gezinnen, het hondenpaspoort met bijhorende chip, de aanleg van een voedselbos en nog zoveeeeeeeeeel meer zitten in het boek verwerkt. 

 

Ellis in Hondenland is eigenlijk een dubbel boek en bevat dus twee verhalen die opgedeeld werden in diverse hoofdstukjes. De verhalen zijn met elkaar verbonden door een intermezzo om zo een sprong in de tijd te kunnen maken.

 

 

Verhaal 1: “Hondenland, daar bij het paarse strand” – een verhaal waar de liefde voor honden vanaf spat…

 

Verhaal 2: “Chillen i.p.v. gillen” – over angst voor honden en de aanpak van die angst…

In het eerste verhaal kan je lezen dat Pup kan ontsnappen bij de broodfokker en volledig uitgeput de poort van Hondenland bereikt. Kan ze de moed vinden om via die poort…? Hoezo een kidnapping…?!

 

Na het omdraaien van het boek kan je verder lezen. In verhaal 2 speelt Maxine de hoofdrol. Maxine is een meisje van 7 dat bang is voor honden. Ze woont bij haar pleegouders Jane & Simon en grote zus Nisa in een huis net naast Hondenland. Samen met buurvrouw-coach Ellis en de viervoeters George en Mila pakt ze haar hondenangst aan.

 

Interactief!

De lezers kunnen in contact komen met Kel. Er staat een vragenlijst in het boek en deze lijst is ook downloadbaar via de boekwebsite. Zo kunnen kinderen hun mening geven over het boek en vragen stellen aan Kel. Ze kunnen Kel ook wat meer vertellen over hun angst en/of liefde voor honden. Ook voor volwassenen zet dit de deur op een kier om tot een gesprek te komen…

Hoe leuk en waardevol is dat! 

 

De inspiratiebronnen…

Ellis in Hondenland is een eerbetoon aan Bordeaux dog George. Hij leefde destijds kort samen met Sterre, de English Bull Terriër van Kel. Na het overlijden van Sterre volgde de adoptie van Jane, een Mechelaar-Cane Corso-mix.

 

George, Jane en Sterre werden dus ook een boekpersonage @ Ellis in Hondenland.

 

Hond Mila (links op de foto) is ook een zeer belangrijk personage in het boek en zij is in het dagelijkse leven ook Kel’s assistente in de begeleiding van kinderen en volwassenen die bang zijn voor honden. Mila is een Labrador-Retriever van ondertussen bijna 8 jaar oud. Mila gedraagt zich zacht en rustig, ze leest mensen heel goed, springt nooit tegen hen aan, dringt zich niet op... Zij is bovendien dé favoriete hond van vele kinderen en volwassenen die Kel heeft mogen bijstaan in hun angstbegeleidingstrajecten. Jaren na beëindiging van dat coachtraject worden er zelfs nog steeds bezoekjes aangevraagd om Mila eens terug te zien...

 

Jane (rechts op de foto) is dus de andere (adoptie)hond waarmee Kel samenleeft. Er zijn ook nog twee hoogbejaarde poezen in huis: de geadopteerde Nina en vondeling Astarte, ook wel Assepoes genoemd. Hond Jane is bijna 9. Ze is haar hele leven al angstig en heeft een enorme gevoeligheid. Jane houdt niet van interacties met onbekende mensen of honden, kan moeilijk rust vinden op locaties buiten haar vertrouwde omgeving (huis en tuin) en raakt dus snel overspoeld. Gelukkig vond Jane ondertussen in Mila -na haar rouwproces om George- een nieuwe steun en toeverlaat, al verliep dat in het begin ook niet altijd van een leien dakje.

 

De Instinctief-Belevingstuin

Als Snuffeltuinen Initiatief zijn we benieuwd waarom Kel destijds een Snuffeltuin/Belevingstuin heeft gerealiseerd in haar eigen tuin. Vooral ook omdat zij destijds de allereerste in België en in Nederland was.

 

Kel vertelt dat het allemaal begonnen is toen ze naar manieren zocht om Jane het leven wat aangenamer, makkelijker te maken. Om haar fysiek en mentaal beter te kunnen ondersteunen zonder naar medicatie te hoeven reiken. Wandelingen met een losse, lange lijn waren immers een hel voor Jane. Zelfs in bossen, afgelegen gebieden, veldwegen… had ze het moeilijk. ’s Morgens vroeg of ’s avonds laat, met zo weinig mogelijk andere aanwezigen… het maakte weinig verschil. Telkens weer was er toch die ene hond of persoon of het plotse geluid van een tractor, een wapperende vlag of… Prikkels en triggers alom. Losloopgebieden waren al helemaal uitgesloten, bezoek van en aan familie en vrienden was haast onmogelijk…

 

Tijdens buitenlandse opleidingsweken van ondermeer Suzanne Clothier en Grisha Stewart bezocht Kel in haar vrije dagen enkele sensory gardens voor mensen. Zo kwam ze op het idee om deze om te vormen en dus in te richten voor honden die het moeilijk hebben met prikkels in de maatschappij, de buitenwereld. Ze hoopte dat Jane op die manier en in die veilige setting toch (weer) echt hond, echt gelukkig kon zijn.

 

Wetende dat snuffelen stressverlagend werkt en dus erg nuttig en goed is voor honden, combineerde Kel dus dat neuswerk met allerlei ander zintuiglijk gebruik. Ze besloot dus haar enorme tuin met heel wat oude bomen en aangrenzende weides om te vormen tot zintuigen- en bovenal snuffeltuin voor Jane (en Mila).  

 

In het Genkse dierenasiel waar Kel destijds als gedragsdeskundige meehielp, was er geen ingerichte snuffeltuin voor de honden en dus geen mogelijkheid om even onaangelijnd te ontspannen en te ontsnappen aan het leven in een asielhok. Dat bracht Kel op het idee om aldaar ook een soort van snuffel- en belevingstuin te creëren voor de asielhonden. In afwachting van de realisatie van dat “Blotepootjespad” kwamen er regelmatig asielhonden en pups naar haar tuin en indoor puppyklas en zo ontstond tenslotte de Instinctief - Belevingstuin…

 

Belevingsbos voor honden te Peer

Het hondenbelevingsbos in Peer is nu een jaar oud en vorig jaar rond deze tijd had ik met Kel een interview over dit openbare Belevingsbos voor honden. Het was toen heel druk bezocht.

 

Nu een jaar later vertelt Kel dat het heel goed gaat. Het is een fijne plek voor stabiele honden die contact met andere honden appreciëren en die thuis weinig open ruimte hebben.

 

Na de grote mediabelangstelling is de rust weergekeerd en kunnen de honden en hun verzorgers er naar hartenlust genieten van de tipi’s,de houten brugjes, boomstamhindernissen enz. 

 

Rouwbegeleiding, van kind tot hond

Tot slot hebben we met Kel ook nog even gesproken over haar werk als rouwcoach.

 

Kel vult aan dat ze niet alleen volwassenen en kinderen maar ook honden bijstaat die rouwen om het heengaan van hun maatje. Sommige honden stoppen bijvoorbeeld tijdelijk met eten na het overlijden van hun mensen- of hondenmaatje, ze slapen wat meer, spelen minder, gaan op zoek...

 

Belangrijk advies dat ze altijd meegeeft: betrek ook de andere hond(en) bij het overlijden. Dit kan je doen door de overleden hond op een rustige plaats neer te leggen, zodat de andere hond(en) begrijpen kan wat er aan de hand is, desgewenst kan gaan snuffelen aan die hond, er even bij kan gaan liggen en zo voort. Sommige honden zullen echter de overleden hond negeren, ook dat is prima.

 

Vergeet vooral ook de kinderen niet. Ook zij hebben nood aan (fysiek) afscheid nemen. Dat is een heel belangrijke eerste stap in het hele rouw- en integratieproces.

 

Maak ruimte voor vragen, wees oprecht in je antwoorden - hoe hard en moeilijk de waarheid ook is want die waarheid zal altijd minder zwaar zijn dan de verbeelding , de verzinsels die een kind maakt bij zaken waar het geen antwoorden op kreeg.

 

Wil je meer weten over Kel en haar leuke kinderboek “Ellis in hondenland” of wil je het boek bestellen (Zeer origineel en leuk als kerstkado!) dan kan je meer informatie vinden op www.ellisinhondenland.com.

 

Bestellen kan gewoon via email: coaching@instinctief.be

Meer info over het Instinctief-coachaanbod kan je lezen via:

www.ikrouwomjou.be

www.angstvoorhonden.be

www.instinctief.be