Basis behoeftes van de hond en hondenwelzijn

 

Wat heeft mijn hond nu echt nodig? Worden ze gelukkig van een mooie mand of lekker eten, van uren lang wandelen?

Hier onder een verkorte opsomming waar honden behoefte aan hebben en wat bijdraagt aan meer hondenwelzijn. Veilig voelen, eten, drinken, zijn behoefte kunnen doen, slapen en sociale contacten.

 

- Honden hebben een veilige haven nodig. Ze willen zich veilig   voelen. Creeer in je huis een plek waar de hond zich kan  

  terug trekken en zich prettig voelt. 

 

- Eten: Geef je hond hoogwaardig eten. Verdiep je is in het

   voer van    de hond, door bijvoorbeeld de verpakking van een    zakvoer is goed te lezen.  Geef je hond nooit te weinig voer.    Ook honden voelen zich niet prettig als ze honger hebben en    kunnen zo bijvoorbeeld ook niet leren.

 

- Water: 24 uur toegang om water te drinken


- Gezelschap van een andere hond en de hond is niets liever

  dan bij de mens. Als je lang weg bent probeer dan een  

  hondenoppas te regelen.

 

- Voldoende slaap: 16-20 uur slaap heeft je hond nodig -  zie meer info op deze linkGeen bench.  Een gesloten bench werkt zeer traumatisch voor honden.

 

 

- Lichaamsverzorging (Poepen/plassen): Een hond heeft als  enige dier geen eigen keuze om zelf te bepalen wanneer hij 

   zijn behoefte kan doen. Geef je hond daarom regelmatig de kans om zijn behoefte te doen in de tuin, tijdens uitlaten. Als je lang

   van huis bent dan zorg dat je een oppas regelt die je hond kan verzorgen,


- Mentale stimulatie (laten snuffelen, afwisselende wandelingen maken, hersernwerk etc)


- Keuzevrijheid. Laat je hond bijvoorbeeld zelf een keer de route van de wandeling bepalen.

 

Voor nog meer hondenwelzijn:

- Y-Tuigje; een tuigje is beter voor mentale en geestelijke gezondheid van de hond.  Zie meer info op deze link


- Lange riem van minimaal 3 meter. De hond heeft op deze manier meer mogelijkheden om hond te kunnen zijn, ze kunnen lekker snuffelen meer hun eigen tempo bepalen. Er is ook onderzoek gedaan door DogField Study naar wandelen aan een korte riem van ca. 1.20 meter, van 5 meter en als de hond los mag lopen. Door speciale meetapperatuur bij de hond om te doen, heeft men kunnen meten dat de hartslag van de hond naar beneden gaat als de hond een riem van 5 meter aan heeft tov een korte riem en de hartslag gaat nog meer om laag als de hond van de riem mag lopen. Klik op deze link om de you tube filmpjes met uitleg te lezen. 

 

- Let op de stress/kalmerende signalen van je hond. Meer over stress en kalmerende signalen kan je terug vinden op http://www.hondenlezingen.nl/341055427 en de oorspronkelijke versie op http://en.turid-rugaas.no/calming-signals---the-art-of-survival.html 

Zelf kun je je hond al helpen door: Aai de hond niet over het hoofd, niet over de hond heen hangen met bijv. tuigje aandoen, hond niet in ogen kijken maar kijk er anders overheen etc.
- Bochtje lopen. Een hond zal nooit van nature recht op iemand aflopen, dit doen ze altijd in een bochtje. Pas dit ook toe als je andere honden, mensen of brommers etc. ziet.
- Splitsen. Honden splitsen ook van nature. Je kunt je hond helpen door te gaan splitsen door tussen de hond en de "persoon/andere hond/object" gaan staan. Dus tussen dat gaan staan of lopen wat de hond eng vindt.

 

- Laat je hond nieuwe plekken en dingen ontdekken

 

- Geen balletjes of stokken gooien of andere gooi /trek spelletjes, hierdoor wordt adrenaline aangemaakt en het is slecht voor zijn lichaam.

 

- Natural agality – laat je hond op bijvoorbeeld een omgevallen boom klimmen of doe andere snuffel/hersenwerk spellen


- Botjes geven om te kauwen -> lichaam maakt zo endorfine aan -> dit werkt weer kalmerend


- Zorg dat je hond nooit lang alleen is of regel een oppas


- Communiceren en niet commanderen

 

- Langzaam tempo lopen

 

- Doe mee met sociale wandelingen of zorg dat je hond een paar "hondenvriendjes" krijgt als jouw hond de enige hond in het gezin is. Op de website van www.pdte.eu kijk in de buurt of bij jou een hondenschool is die deze wandelingen organiseert.

 

Vergeet niet:

Geniet iedere dag van je hond en hou heel veel van hem/haar. Je hond maakt deel uit van het gezin.
Je krijgt onvoorwaardelijke liefde van je hond en een vriendschap voor het leven.

 

Heb je vragen over dit onderwerp dan stuur een mail naar snuffeltuinen@hotmail.com