Kleine Snuffeltuin

 

Een kleine tuin kan ook zeer interessant en vooral interessant gemaakt worden als Snuffeltuin.

 

Je kunt de tuin interessanter maken door er een verrijkte omgeving (enriched environment) van te maken. Je voegt er dan bewust wat dingen aan toe.

Zie ook meer info hierover op deze site onder het kopje "Verrijkte omgeving".

 

Je kunt een verrijkte omgeving creëren door oude spullen van zolder te halen. Zoals bijvoorbeeld : oude slof, laars, doos, muts, handschoen, autokleedje, stoelen, jas, pan, houten pallet, oud tapijt, plasticzeil etc  Deze spullen leg je verspreid over de grond. Let op ze moeten wel veilig voor de hond zijn. Alles heeft zijn eigen interessante geurtje!

 

Het leuke is dat alle zintuigen van de hond door deze methode kunnen worden geprikkeld. 

 

- De tastzin (voelen) op verschillende ondergronden:

  je kunt de volgende materialen hiervoor gebruiken zoals bijvoorbeeld karton, plasticzeil, hout (pallet of planken), tapijten

- De reukzin (geuren waarnemen):

   je kunt de volgende materialen hiervoor gebruiken zoals bijvoorbeeld stoelen, oude kledingstukken, speelgoed, dozen etc voor het ultieme speurgenot kun je ook een geurspoor van bijvoorbeeld bouillon of andere etenswaren maken.

- Gehoor (geluiden waarnemen):

   je kunt de volgende materialen hiervoor gebruiken zoals bijvoorbeeld een tikkende wekker, een radio die zachtjes aanstaat, kinderspeelgoed etc.

-- Smaakzin (smaken waarnemen):

Je kunt na het snuffelen aan de verrijkte omgeving wat verschillende lekkere dingen tussen de spullen verstoppen. 

Denk hierbij aan wat hondesnoepjes bijvoorbeeld.

- Zien (dingen met je ogen waarnmen):

Gekke voorwerpen neerzetten zoals een opengeklapte paraplu, een stofzuiger of een hele grote kartonnendoos of een pluche beestje

 

De hond leert op deze manier wennen aan verschillende dingen, geluiden en geuren en krijgt zo meer zelfvertrouwen. De hond mag tijdens zijn snuffelavontuur geen commando's krijgen en mag alles zelf onderzoeken op zijn manier. Lok de hond dus niet naar iets toe wat hij eng vindt. Geef hem de tijd om het zelf te ontdekken. Vindt hij de opengeklapte paraplu heel eng, dan klap de paraplu in. Hij kan het ook een andere keer onderzoeken en misschien dan minder eng vinden. Als de hond niet los kan zorg er dan voor dat de hond een goed tuigje omheeft met een minimaal drie meter lange riem.

 

©Carolin Reger

Vertaald en aangepast voor deze website door Birgitta Geerlings