Hoe ziet een Snuffeltuin eruit?

De meeste Snuffeltuinen vind je op een privé grondstuk met een goede omheining. Honden kunnen hier in hun eigen tempo veel interessante geurtjes ontdekken. Een goede omheining van een Snuffeltuin is ongeveer 1,20-1,60 meter hoog. Voor sommige honden met bijvoorbeeld een sterk jacht instinct of hele bange honden zou een nog hoger hekwerk beter zijn. Voor kleine honden met name terriërs, zou het beste zijn als het hekwerk deels in de grond is ingegraven. Zelfs met al deze aanpassingen zijn er nog steeds honden die hieruit weten te ontsnappen. Deze honden kunnen dan alleen aangelijnd met een lange riem van minimaal 3 meter en een tuigje de Snuffeltuin ontdekken. Hondeneigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor hun hond en moeten zelf kunnen inschatten of dat de hond wel/niet los kan. Honden mogen overal urineren en als ze een grote boodschap moeten doen dan zijn de eigenaren verplicht dit netjes in een zakje weg te ruimen (het luchtje blijft toch wel hangen ;-) ). 

 

Kleine en grote  tuinen:

Kleine tuinen kunnen ook zeer geschikt zijn als snuffeltuin. Je kan het interessanter maken door extra verrijkte omgeving aan te bieden.  Een verrijkte omgeving betekent eigenlijk een omgeving voor een hond creëren, die voldoet aan de behoeftes van honden. Klik voor meer informatie en tips op kleine tuinen en verrijkte omgeving . Een voorbeeld van een grote tuin waar je honden heerlijk ziet snuffelen staat onder het kopje "Snuffeltuin verhalen". 

 

Speciale grondstukken:

Een weiland waar bijvoorbeeld schapen of paarden op hebben gelopen of een trainingsveld  van een hondenopleiding. De geuren die achterblijven zijn super interessant voor onze honden. Schuren en stallen etc die op een grondstuk staan of de spullen die gebruikt zijn tijdens een training zijn leuk voor honden om aan te snuffelen. Denk hierbij aan boomstammen, autobanden, matjes of vloerbedekking of andere veilige ondergronden waar honden op kunnen klimmen en lopen. Dit geeft extra dimensies om dingen te ontdekken en geeft de hond weer positieve ervaringen. Bovendien leert hij lopen op andere ondergronden wat zijn zelfvertrouwen versterkt.

 

Bange honden:

Sommige honden die een Snuffeluin komen bezoeken hebben een slecht verleden gehad, ze zijn mishandeld, hebben in een isolement geleefd (broodfokhonden) of hebben geen of weinig/slechte ervaringen gehad met mensen, honden, auto's etc . Deze honden kunnen erg angstig en emotioneel breekbaar zijn. Zij hebben dus speciale aandacht nodig. We moeten ze een prettig/veilig gevoel geven, zodra ze een snuffeltuin benaderen.  Voordat je een Snuffeltuin komt bezoeken met een angstige hond uit bijvoorbeeld een asiel. lees dan eerst ons stukje "Dierenasielen" op deze website. Hier staat veel info op hoe je met angstige honden om moet gaan. 

 

©Carolin Reger

Vertaald en aangepast voor deze website door Birgitta Geerlings