Snuffel Blog - hier vind je de laatste snuffel nieuwtjes

Interview met Stella van Tongeren van Zintuigencentrum Dogs Own Choice

Stella heeft sinds kort het allereerste INDOOR Zintuigencentrum voor honden in Nederland geopend.

Ze is niet alleen eigenaar van het Zintuigencentrum Dogs own Choice, maar ze is ook recent afgestudeerd als hondentrainer/gedragdsdeskundige bij de Nordic Education Centre for Dog Trainers. Daarnaast is Stella ook een samenwerking aangegaan met het plaatselijke asiel waar ze woont, zodat asielhonden hun neus ook een keer mogen gebruiken en in vrijheid lekker kunnen snuffelen in het Zintuigencentrum.

Voor ons dus de hoogste tijd om met Stella contact op te nemen om hier meer over te weten te komen! We hebben op 1 juli met Stella via Zoom een heel leuk interview gehad.

Snuffeltuinen: We zijn als eerste natuurlijk heel erg nieuwsgierig of Stella zelf ook een hond(en) heeft, en of ze daar iets meer over kan vertellen.

Stella: Bibo is een kruising Stafford x Border Collie reu van bijna 5 jaar oud. Bibo is met 16 weken oud bij mij gekomen. Ik was toen al zijn 5e verblijf. Hij is met 5 weken oud met zijn moeder en broers en zussen in beslag genomen. De moeder was zo mager dat ze nauwelijks voeding kon geven. Daarna is hij een paar keer van opvang veranderd, voordat hij voor adoptie klaar was. Hij werd geplaatst bij zijn nieuwe familie, maar dat klikte helaas niet met de andere hond.

Toen ik Bibo net had, wist ik nog niet wat ik nu allemaal weet. Ik zag toen nog niet dat hij eigenlijk een hele onzekere hond was. Hij is snel overprikkeld en geluidsgevoelig. En hij heeft vooral moeite met brommers, waar hij erg bang voor is, omdat hij daar een nare ervaring mee heeft gehad. Als hij los zou lopen en een brommer zou tegenkomen, dan zou hij zo rechts omkeert naar huis gaan. Hij doet letterlijk niets meer als hij er eentje ziet. Zodra de brommers weg zijn, dan is het OK. Maar door zijn probleemgedrag, zoals brommers, maar ook het soms uitvallen naar andere honden, ben ik me gaan verdiepen in honden.

Ik kwam toen een boekje tegen van Turid Rugaas over kalmerende signalen. Ik dacht nog “goh wat gek, een hond communiceert met ons, daar moet ik meer van weten”. Uiteindelijk ben ik de opleiding van de Nordic Education Centre for Dog Trainers gaan doen. Eerst level 1 en daarna gelijk besloten om alle levels te doen. Behalve dat ik Bibo beter wilde leren begrijpen en helpen, wil ik ook graag andere mensen met hun hond helpen.

Bibo en ik zijn samen een eenheid, als hij zich niet lekker voelt dan voel ik me ook niet lekker. Door mijn opleiding weet ik nu hoe ik met zijn probleem gedrag moet omgaan, zodat het voor Bibo prettig is maar ook voor mezelf. Ik heb geaccepteerd dat hij is zoals hij is. Hij is gevormd door, en met stress, die de moeder had toen ze zwanger was. Die stress zal hij de rest van zijn leven met zich meedragen. Dat heeft hem voor een groot deel gevormd. Ik loop nog steeds met hem op andere plekken om te voorkomen dat ik brommers en andere honden tegenkom, om ons beide een relaxte wandeling te geven.

Snuffeltuinen: Hoe ben je op het idee gekomen om het Zintuigencentrum te starten?

Stella: Ik vind verrijking een noodzakelijke behoefte voor honden. Dit is ook een fijne activiteit om een consultatie mee te starten. Je kan heel veel zien aan een hond als hij in een verrijkte omgeving aan het onderzoeken is. Denk hierbij aan voorkeuren en hoe nieuwsgierig/zelfstandig ze zijn, maar ook lichamelijke ongemakken opmerken.

Helaas is een verrijkte omgeving bij mij thuis en/of in de tuin niet mogelijk, want dat zou betekenen dat ik mijn eigen hond en mijn twee katten, ergens zou moeten opsluiten. Dat is natuurlijk een “no go”. Tevens wil ik ervoor zorgen dat de honden geen onnodige triggers ervaren tijdens een zintuigensessie. De mogelijkheid diende zich aan om een grote ruimte te benutten voor mijn werk met honden. Omdat er ook geen indoor verrijkte omgevingen zijn in Nederland en het weer in ons land nog weleens te wensen overlaat, zag ik dit als fantastische mogelijkheid. Ook is er de mogelijkheid om daar gedragsconsultaties te doen. De ruimte beslaat zo’n ca. 180m2, waarvan ca. 100m2 voor de honden beschikbaar is. Genoeg ruimte om te onderzoeken.

Zo is Zintuigencentrum Dogs Own Choice ontstaan. Ondertussen heb ik veel spullen verzameld, dingen van de straat meegenomen, kringloopwinkels afgegaan, en zelfs sokken die ik in het park vond, heb ik meegenomen. Mijn partner noemt me een verzamelaar nu.

Uiteraard heb ik eerst proefgedraaid met mijn eigen hond Bibo en daarna met de honden van mijn zus. De honden van mijn zus waren heel rustig en kalm en hebben alles onderzocht. Dat was voor mij het teken dat het een succes is en ik klaar was om te starten.

Snuffeltuinen : Hoe ben je aan de naam Dogs Own Choice gekomen?

Stella: Gedurende mijn opleiding werd ik me steeds meer bewust van het feit dat onze honden ontzettend weinig tot geen keuzevrijheid hebben. Alles wordt door de begeleider beslist, 24/7. Denk aan wanneer ze mogen eten, wat ze eten, hoeveel ze eten, waar ze slapen en ook waar ze niet mogen slapen. Maar ook het feit dat honden de enige diersoort zijn, die niet zelf kunnen en mogen bepalen wanneer ze naar het toilet mogen! Hoe erg is dat eigenlijk? Omdat mijn opleiding in het Engels was, kwam ik snel op Dog’s Own Choice. Die naam had ik al voor ik mijn zintuigencentrum begon, maar het past er perfect bij. Officieel is het Dog’s Own Choice, maar het klinkt als Dogs, dus heb ik het zonder ‘ geschreven. Soms zijn namen en woorden krachtiger in het Engels.

Snuffeltuinen: Voor welke honden is het zintuigencentrum geschikt?

Stella: Voor alle honden, ongeacht ras en leeftijd, maar ook voor honden die problemen hebben op geestelijk en lichamelijk vlak. Denk bijvoorbeeld aan honden die maar 3 poten hebben, die doof of blind zijn en/of aan honden met musculoskeletale klachten. Ik heb me hierin een beetje gespecialiseerd en ik heb daar speciale online cursussen voor gevolgd: “Enriched Environment for Professionals” van Kirsty Grant van de Dog Nose in de UK en de lezing van Inge van Harte: “Neuswerk voor Honden met Pijn” die ik via Michelle Vrolijk heb gevolgd, hebben enorm bijgedragen aan het op maat kunnen aanbieden van een verrijkte omgeving voor de speciaal behoeftige honden. Tevens voor honden die nooit ergens los kunnen wandelen, en dus altijd beperkt worden door de uitrusting en de lengte van de hondenriem.

Het zintuigencentrum wordt aan de individuele hond aangepast, zodat de hond bijvoorbeeld zijn hoofd niet hoeft te strekken. Of ik haal dingen weg, zodat ze niet uit nieuwsgierigheid toch ergens opklimmen. Het is zeker niet zomaar wat spullen neerleggen en snuffelen maar. Ook is het geen speeltuin. Je kan het zien als therapeutische verrijking met een groot aantal voordelen op de lange termijn.

Van tevoren ontvangen mensen een vragenformulier, waar ik specifieke vragen stel om zoveel mogelijk informatie vooraf te hebben, zodat ik het voor iedereen veilig en geschikt kan maken. Denk aan vragen zoals: leeftijd, geslacht, welk gedrag vertoont je hond: angstig, reactief etc, Heeft je hond lichamelijke beperkingen? Welke training volg je met je hond? Welke uitrusting gebruik je? Gebruikt je hond medicijnen? Zijn er allergieën bekend?

Voor angstige honden zit ik wat dat betreft ook helemaal goed hier. Ik zit op het einde van een industrieterrein en onze buurman, een bandenspecialist, is niet altijd aanwezig. Ik kan met hem overleggen om rekening te houden met lawaai van zijn kant of ik spreek af op zondag. Die mogelijkheid is er ook, maar die is gereserveerd voor de heel speciale gevallen.

Snuffeltuinen: Heb je speciale regels gemaakt voor bezoekers?

Stella: Als mensen zich aanmelden, krijgen ze informatie toegestuurd, samen met het vragenformulier. In de informatie staat het doel van het zintuigencentrum en de regels waar ze aan moeten voldoen. Het vragenformulier is om iedereen veilig te houden en om te bepalen welke aanpassingen ik moet uitvoeren. Ik lig weleens op de grond (ooghoogte van een hond) en bekijk dan de ruimte, om te bepalen of het voor de hond veilig is.

Snuffeltuinen: Hoe ziet een bezoek /begeleiding in het zintuigencentrum eruit?

Stella: Buiten wacht ik de hondeneigenaar en hond op en afhankelijk waar ze vandaan komen, stel ik voor dat de hond eerst buiten even een plas doet. Ik vraag aan de begeleider of er nog vragen zijn en ik vertel ze waar ze in het zintuigencentrum plaats kunnen nemen. Hierna lopen we samen naar binnen en hier kan de eigenaar alles bij de hond afdoen zoals halsband, tuigje etc. Dit alleen als de hond geen stress ervaart bij het af- en omdoen van de uitrusting.

De eigenaar mag zich niet bemoeien met de hond, niets zeggen en de hond gewoon zijn gang laten gaan, uiteraard mag de hond wel gerustgesteld worden. De vaste zitplaats van de eigenaar is bewust rechts achterin gekozen, zodat de hond weet dat de eigenaar daar zit en blijft. Dit is bewust niet bij de voordeur gedaan, zodat de hond niet het idee krijgt dat hij/zij opeens door de deur kan weggaan. De hond hoeft zich hierover niet druk te maken. Als de hond binnen plast of poept dan is dat niet erg, dat wordt gewoon weer opgeruimd.

Bij binnenkomst staan 2 grote drinkbakken met vers water. Die heb ik ook bewust daar neergezet, zodat de honden weten dat er water staat. Ze kunnen dan zelf tussendoor de keuze maken om hiernaar toe te gaan om water te drinken als ze dorst hebben.

Er staat altijd rustgevende achtergrond muziek op. Dit kan van alles zijn, zoals meditatiemuziek maar ook klassieke muziek of natuurgeluiden.

Wat opvallend is, is dat de meeste honden beginnen in een hoog tempo en na een minuut of 10 gaat het tempo omlaag en gaan ze meer in hun snuffel/ontdekkingstocht.

Er is gekozen om de objecten aan de buitenrand van het centrum te plaatsen, zodat ze niet overrompeld worden door de hoeveelheid. In het midden liggen diversen tapijten, zonder obstakels. Daar zitten genoeg geuren aan om daar met de neus op de grond te beginnen. Maar alles is eigen keuze.

Ze krijgen als afsluiter een kauwsnack die ze zelf mogen uitzoeken. De slimmeriken pakken er soms “per ongeluk” twee en zoeken dan een veilig plekje op, om rustig te genieten van de beloning.

Snuffeltuinen: Hoe worden de zintuigen van een hond geprikkeld in het centrum?

Stella: Voor de tastzin hebben we verschillende luchtkussens - wel gegroepeerd - die normaal als verpakkingsmateriaal worden gebruikt. Honden vinden dit erg leuk, af en toe ploft er ook een kussentje. Er hangen vlaggetjes waar ze doorheen kunnen lopen, als ze willen, die de huid dan zachtjes aanraken. Er liggen natuurlijke en kunstmatige materialen. Verschillende stapstenen, elk met een ander profiel, etc.

Er is een sectie met geluiden maar dit is zo ingericht dat honden overal langs kunnen lopen zonder dat de geluiden geactiveerd worden. Geluiden zoals : krakend, klingelend, materiaal met harder en zachter geluid.

Honden die van graven houden kunnen hier ook goed terecht. Er staan 2 schelpjes, 1 gevuld met zand en de andere gevuld met ballen. Kortom een zandbak en een ballenbak. Ze mogen doen wat ze willen. Sommige honden gaan graven, andere honden gaan erin liggen.

Er zijn ook klimopties zoals: houten blokken, matrassen, trampoline, krukje, steppen en verschillende kussens. Dus mentale èn fysieke uitdaging, op een veilige manier en op eigen initiatief.

Voor de geur hebben we verschillende kruidenplantjes, schapenwol, kamelen wol, rendier haar, flamingo veren, diversen andere vogelveren die ik zelf gevonden heb, geur van mijn eigen katten, en zelfs een mandje waar ooit een hond in is bevallen. Denk ook aan geuren die de bezoekers, zowel hond als begeleider, achterlaten.

Voor de smaak en tevens ook geur, hebben we hier 5 blauwe emmers met water staan. Per emmer komt er een verschillende smaak in, zoals een druppel sesamolie, appelazijn, ketjap manis, tabasco en een gewoon met water. Je ziet dat de honden een duidelijke voorkeur hebben en allemaal verschillend, hoewel tabasco niet favoriet is, haha!

Voor het zintuig “zien” zijn er zoveel objecten te zien, zelfs de posters aan de wand trekken de aandacht. Daar staat een hond op afgebeeld en soms trekt die de aandacht.

Snuffeltuinen: Wat vinden honden het leukste in het Zintuigen Centrum?

Stella: Favoriete item van de honden is het eland knuffel-vloerkleed

Snuffeltuinen: Zie je dat een bezoek aan het centrum een positief effect heeft op honden?

Stella: Ik hoor niet anders dan dat de honden thuis of al in de auto in een diepe slaap zitten. Voor mij vooral genieten om ze vrij te zien bewegen en zelf keuzes te zien maken. Daar word ik heel gelukkig van. Ik word een soort van verliefd op elke hond, door ze zo in hun element bezig te zien.

Snuffeltuinen : Wat doe je als een hond niet wil snuffelen?

Stella: Ik wacht het even af, kan ook overweldigend zijn, maar ik doe soms een treat search (zoeken naar snoepjes) als een hond eerder stopt met onderzoeken/snuffelen, of helemaal niets gaat onderzoeken. Ik laat ze dan een treat search doen, wat een kalmerend effect heeft en dan kijken we of de hond weer verder wil of uit zichzelf op onderzoek gaat. Met eventuele voedselallergieën wordt rekening gehouden, dit is namelijk een vraag van het vragenformulier. Uiteraard horen pauzes er ook bij. Honden nemen geregeld een pauze om te verwerken. Dat zie je tijdens het wandelen ook weleens gebeuren. Dan gaan ze zomaar stilstaan of zitten. Het kan dan zo zijn, dat ze iets aan het verwerken zijn.

Verder werk ik niet voer gerelateerd omdat dat neigt naar lokken. Met lokken kunnen honden over hun grens gaan en dat is dan geen eigen keuze meer. We willen juist dat de hond met al zijn zintuigen gaat ontdekken. Ik wil dat ze dingen gaan onderzoeken, de omgeving gaan verkennen.

Snuffeltuinen: Hoe lang duurt een snuffelsessie in het zintuigencentrum?

Stella: Maximaal een uur maar de meeste honden zijn al na 30-40 minuten klaar. Dit laten ze zien door naar de eigenaar te gaan, te gaan liggen, sommige gaan met spullen gooien/slopen. Van de honden die ik tot nu toe gehad heb, is maar 1 hond bij de voordeur gaan staan. Of dit dan ook betekende dat hij weg wilde, is nog maar de vraag.Er waren op dat moment ook geluiden buiten te horen. Hij kon dus net zo goed informatie aan het halen zijn. In het zintuigencentrum bepaalt de hond zelf wanneer het genoeg is, vandaar Dog’s Own Choice 😉

Snuffeltuinen: Wat zeggen mensen achteraf over het bezoek aan het zintuigencentrum?

Stella: Dat ze verrast zijn over de nieuwsgierigheid van hun hond, dat ze het interessant vinden om te zien, waar de voorkeur van de hond naartoe gaat. Dat ze ander gedrag van de hond hadden verwacht etc.

Snuffeltuinen: Meest bijzondere bezoeker?

Stella: Een reactieve jachthond die op bezoek was. De jonge man verraste ons door zijn nieuwsgierigheid en de rust die hij had om te gaan onderzoeken. Maar eerlijk gezegd vind ik ze stuk voor stuk bijzonder. Het zijn allemaal individuen, met een eigen persoonlijkheid en voorkeuren. Er is werkelijk geen één hond hetzelfde.

Snuffeltuinen: Wat voor een soort honden krijg je op bezoek?

Stella: Er komen honden met verschillende leeftijden tot nu toe in de leeftijd van 1 jaar tm 7 jaar en er komen allerlei verschillende rassen en kruisingen, zoals jachthonden, Bassets, Toller, Labradoodle, Oud Duitse Herder, Labrador, etc. Honden met artrose, angstige, reactieve honden etc.

Snuffeltuinen: Je biedt ook jouw zintuigencentrum aan voor asielhonden?

Stella: Ja dat klopt. Ik bied het asiel een kosteloze zintuigensessie aan voor honden die daar verblijven. Ik heb recent het asiel uit mijn woonplaats gesproken en ze reageerden heel enthousiast. De eerste asielhond, een Mechelse Herder genaamd Shelly, komt 20 juli snuffelen. Ik kan niet wachten hoe ze het ervaren! Honden uit een asiel hebben dit zo ontzettend nodig en ik wil graag mijn steentje bijdragen, om hun leven aangenamer te maken. Zij verdienen allemaal een gelukkig leven. Ik hoop ze weer een lichtpuntje te bieden.

Mijn wens is dat heel veel honden deze ervaring kunnen opdoen, er zitten namelijk zoveel voordelen voor honden aan een snuffel/zintuigen tuin.

Snuffeltuinen: Wat vindt je belangrijk om eigenaren nog extra mee te geven?

Stella: Vooral keuzevrijheid! Maar ik vind het vooral belangrijk dat mensen weten waarom een goede uitrusting zo belangrijk is. In het zintuigencentrum heb ik posters opgehangen, over waarom een Y-vormig tuigje zo belangrijk voor een hond is. En niet te vergeten, een hondenriem van minimaal 3 meter! De posters heeft ik gedownload via de website van Els Vidts, die hier in veel talen uitleg geeft waarom een tuigje beter is dan een halsband. Wil je zelf ook zien waarom dan kan je deze informatie terug vinden via https://freedogz.be/harnas-info/

Terwijl de honden aan het snuffelen zijn kunnen mensen de info over een Y-tuig lezen. Tevens liggen er folders, die hetzelfde zijn als de posters maar dan om thuis nog eens na te lezen. Een nadeel, de folders zijn in het Engels. Maar binnenkort zal ik ze ook in het Nederlands hebben liggen.

Snuffeltuinen: Hoe kunnen mensen zich aanmelden voor een bezoek aan het Zintuigen Centrum?

Stella: Ze kunnen bij voorkeur een mail sturen naar dogsownchoice@gmail.com. Maar ze kunnen ook een bericht in Messenger schrijven. Via de mail stuur ik ze informatie toe, waaronder ook de regels van mijn zintuigencentrum. Ook staat mijn mobiele nummer op mijn Facebookpagina https://www.facebook.com/search/top?q=dogs%20own%20choice

 

Snuffeltuinen: Dank je wel Stella voor je tijd en we wensen je heel veel succes met dit mooie initiatief en dat er maar veel honden bij jou in het zintuigencentrum komen snuffelen.


juni 2022

Foto-hondenmodel Fidel

 

Voor dit artikel hebben we Eva de hondenbegeleidster van Fidel geïnterviewd.

Fidel is het ‘wereld’ beroemde hondenfotomodel van Het Snuffeltuinen Initiatief en SensoryGarden4dogs.

 

Het is de hoogste tijd om meer over hem te weten te komen.

Bij dit interview was Liesbet eigenaar van Snuffeltuin BK9 in Binkom, België ook aanwezig.

 

 

De kans is groot wanneer je dit artikel leest en je de Facebookpagina’s volgt, je Fidel al een keertje hebt zien voorbijkomen. Fidel is model voor het Snuffeltuinen Initiatief en Sensory Garden 4 dogs, waar hij op de cover van de home-pagina van de website pronkt.  Verder staat hij model voor aankondigingen van de “Snuffeltuinen workshops”, siert hij de cover van het e-bookje “Snuffeltuin voor je hond maken” en staat altijd op de eerste pagina van de “Snuffeltuinen workshop” presentatie. Zijn foto is gemaakt in Snuffeltuin BK9 van Liesbet Jacobs uit Binkom en werd opgepikt door Birgitta Geerlings.

 

Hoogste tijd om meer te weten te komen over Fidel.

Maar wie is Fidel nu eigenlijk, wat is zijn verhaal en wat doet hij zoal in het dagelijks leven naast snuffeltuinen bezoeken? We spraken Eva, zijn begeleidster, via Zoom gesproken en vroegen haar de kleren van het lijf. Lees hieronder over Fidel zijn vorige leven, zijn fijne leven nu en over al zijn ‘kwajongens’ kuren tijdens zijn puberteit.

 

Eva: Fidel (6 jaar oud)  komt oorspronkelijk uit Portugal en hij was 8 maanden oud toen hij door ons werd geadopteerd.  Fidel is mijn 3e hond maar Fidel was heel anders dan mijn vorige honden.

De eerste jaren met Fidel waren een hel en alles wat je je maar kunt bedenken heeft hij gedaan. Zo ben ik een keer thuis gekomen en alles was kapot gemaakt. Als hij losliep dan was ik hem altijd kwijt. Hij rende graag achter paarden met sulky’s (karretjes) aan om in de wielen te kunnen bijten.

Tijdens de les op de hondenschool zat hij altijd dennenappels voor je voeten te gooien. Zo heeft Fidel tijdens het einde van een les, waar alle puppy’s nog even met elkaar mochten spelen, het hek opengemaakt met als gevolg dat alle puppy’s van de hondenschool in het bos liepen. Hij blafte ook heel, omdat hij steeds overprikkeld was.

Toen dacht ik bij mezelf “dit gaan we niet nog 13 jaar doen”. Ik ben toen de opleiding van Laura Bangels gaan volgen, zodat ik Fidel beter kon begrijpen en begeleiden. Sindsdien is het de positieve kant opgegaan en hij is nu een fantastische hond. 

 

Snuffeltuinen: Hoe is Fidel in de Snuffeltuin BK9 in Binkom terecht gekomen?:

 

Eva: Tijdens mijn opleiding ben ik op zoek gegaan naar nieuwe dingen niet alleen voor Fidel maar ook voor mijn andere hond Castro, een Podenco die we altijd kwijt waren.

Castro is een Podenco. We hebben hem nooit ergens los gelaten omdat we gewoon weten dat zijn jachtinstinct te groot is. Waardoor zijn andere zintuigen zoals luisteren naar ons dan gewoon helemaal uitschakelen 😉.  We zijn dus voor hem op zoek gegaan naar een plaats waar hij verantwoord en veilig de omgeving kan ontdekken. En waar wij hem niet met argusogen moeten controleren.

 

Snuffeltuinen: Wat vindt Fidel het leukste van de Snuffeltuin?

 

Eva:  Fidel onderzoekt alles en hij vindt alles leuk,  hij vindt alles het onderzoeken waard. Fidel gaat in Snuffeltuin BK9 altijd als eerste de boomstronken onderzoeken, omdat daar muizen in zitten.

 

Snuffeltuinen: Zag je een duidelijk effect van meer rust bij Fidel na een bezoek aan de Snuffeltuin?

 

Eva: Na het eerste bezoek aan de Snuffeltuin BK9 zag je dat hij geestelijk en lichamelijk voldaan was en ging lekker in huis liggen.

 

 

Snuffeltuinen: Heb je thuis ook een Snuffeltuin voor je honden? 

 

Eva: Ik heb een soort van mini-snuffeltuin voor de honden gemaakt: Ik heb boomstammetjes neergelegd, een snuffelbak met blaadjes erin, een fruitkist omgedraaid, waar ze op kunnen staan en in kunnen kruipen, ik heb in een paal gaten geboord om hier smeerpasta in te doen, die de honden kunnen zoeken en eten.

 

Snuffeltuinen: Noem een paar leuke en grappige eigenschappen van Fidel.

 

Eva: Fidel kan je op een bepaalde manier aankijken en gaat dan in de lucht happen met een blik van: ”Gaan we nog iets doen?”. Hij hangt de clown uit. Hij vindt het leuk om met “grote ballen voor paarden ” te voetballen, daar is hij heel handig mee.

 

Snuffeltuinen: Kan je ook iets over je andere honden vertellen?

 

Eva:  Ik heb in totaal 4 rescue honden:; Fidel, Castro, Beau en Màni. Ook zij hebben de snuffeltuin allemaal bezocht.

Castro was de langste bezoeker in de Snuffeltuin BK9 ooit, hij kreeg er letterlijk geen genoeg van. Hij was maar liefs 3 uur in de tuin (en dan hebben we hem vriendelijk verzocht om te stoppen omdat de andere honden er al bij waren gaan liggen, wachten tot Castro een keertje zou stoppen), vertellen Eva en Liesbet eigenaar van Snuffeltuin BK9 lachend.

 

Eva vertelt verder: Castro (3 jaar oud) is ook een verhaal apart. Hij heeft uiteindelijk geleerd om geen behang meer van muur af te trekken maar toen kwam Beau in huis. En die begon ook de kuren van Castro over te nemen. Met zijn 2-en (tweeën) pakten ze het behangpapier vast en samen trokken ze dan het behang eraf, waarna Castro het begon op te eten.

 

Beau (5 jaar oud) is in het asiel terecht is gekomen waar ik toen werkte. Beau is een labrador en is daar gedumpt door een broodfokker(Ze komt oorspronkelijk van de broodfok waar ze tot haar 10 maanden gezeten heeft. Toen is ze gekocht door een particulier die elk jaar met haar gefokt heeft). In het begin was Beau doodsbang voor iedereen en kroop letterlijk van angst over de grond. Ze heeft toen ook nog een flinke oorontsteking gekregen. De etter en de geur was niet te houden en haar gehoorgangen waren helemaal verhard. Hierdoor kon ze haar oren niet meer bewegen en door de ontstekingen was ze ook doof. Het asiel was al meteen gestart met behandelingen, maar de problematiek was te complex en vroeg om betere opvolging. Ze kon niet meer recht staan door de bijwerkingen van de medicatie en overgewicht en ik heb toen besloten om haar mee naar mijn huis te nemen.

Het heeft ongeveer een jaar geduurd voordat Beau weer hond durfde te zijn, ze kon in het begin zelfs amper lopen. Ze durfde zelfs niet op een matje te gaan liggen. Haar reactie was steeds bevriezen en voor ‘dood’ te gaan liggen. Ze kon zich letterlijk afsluiten voor de wereld. Een ongelofelijk triestige en moeilijke iets om te kunnen ombuigen. Ik ben met Beau ook gaan speuren, dit heeft haar veel zelfvertrouwen gegeven.  In de Snuffeltuin was het heel mooi om te zien hoe ze uit zichzelf zelfs contact met Liesbet maakt.

 

Snuffeltuinen: Wat een droevig verhaal over Beau. Hopelijk is het Màni wat beter verlopen voor ze bij jou terecht kwam?

Eva: Màni komt uit Spanje en is al vaker van eigenaar gewisseld en bij een inbeslagname in België uiteindelijk bij mij terecht gekomen.  Toen we haar kregen was ze nog geeneens gechipt. Hoe ze haar hier hebben gekregen is me een raadsel. We weten ook niet hoe oud ze is. Màni heeft altijd wat tijd nodig. Ze wil even controleren voor ze contact maakt en van sommige mensen wil ze niets weten. Màni heeft ook de nodige nestjes op de wereld gezet daar ze niet gesteriliseerd naar België is gekomen. Het is een hond met een rugzakje, maar eens ze je kent is ze gewoon geweldig. Ze geniet oprecht van haar luxe status en de rust.

Snuffeltuinen: Wat een trieste verhalen dat honden dit allemaal moeten meemaken, fijn dat jij de goede zorgen voor hen opneemt. Ze hebben duidelijk een heel erg gelukkig leven bij je. In ieder geval bedankt voor je tijd en om je verhaal over je honden te delen.

Binnenkort gaan Fidel en vrienden Snuffeltuin Bk9 weer bezoeken. We wensen ze alvast veel Snuffel plezier en op de FB pagina van Snuffeltuin BK9 kan je het bezoek van deze leuke hondjes volgen. 😊

 

Dank je wel Liesbet voor het mogelijk maken van dit interview en je hulp bij dit interview 

 

Tot slot dank je wel Fidel en friends. 

 

Foto's: van links naar rechts : Fidel - foto 2 : Fidel, Mani en Castro en foto 3:  Beau/Fidel/Mani en Castro

 

 


juni 2022

Snuffeltuin Mudita bedankt!

We willen Simone hierbij even in de spotlight zetten😊 voor haar geweldige werk en bijdrage voor meer hondenwelzijn!.

 

Simone is een grote ambassadeur voor het Snuffeltuinen Initiatief.

 

 

Dankzij Simone is het Snuffeltuin Initiatief gegroeid, heeft het meer bekendheid gekregen en zijn er meer mensen door haar geïnspireerd geraakt om een Snuffeltuin te beginnen.

 

Snuffeltuin Mudita heeft meer dan honderd blije honden en hondeneigenaren in haar tuin gehad. 

 

 

En ze heeft door al die snuffelaars, die een vrijwillige bijdrage gaven voor hun bezoek aan de snuffeltuin ook nog is grote donaties naar verschillende goede dierendoelen over kunnen maken.

 

Met Sam’s hondenservice heeft ze prachtige informatie borden over zintuigen voor in Snuffeltuinen gemaakt, die nog steeds gratis gedownload kunnen worden. Klik hier voor meer info

 

Dank je wel voor de steeds leuke inspirerende en leuke filmpjes die je van vele snuffeltuin bezoekers maakte en op Facebook plaatste, zodat mensen zelfs thuis creatief werden. 

 

En niet te vergeten het leuke filmpje over het bezoek van Joe en Gina. die je speciaal voor mij maakte, die ik tijdens een workshop “Snuffeltuin voor je hond maken” aan 100 Chinezen en Taiwanezen ter inspiratie kon laten zien😊.

 

Simone heeft besloten om de deuren van haar Snuffeltuin voor onbepaalde tijd dicht te doen en lekker te gaan genieten van haar lieve honden en man.

 

 

Dank je wel lieve Simone! Geniet er lekker van, je hebt het verdiend xx


Mei 2022

Een Snuffeltuin bij een dierenartsen kliniek in Australië.

 

Veel honden zijn bang voor dierenartsen en hebben last van stress. Hoe krijg je een hond nu meer ontspannen voor een dierenartsenbezoek?
De Australische Dierenarts Diederik Gelderman heeft hiervoor een super oplossing bedacht! Een Snuffeltuin bij zijn praktijk! En met succes. Honden snuffelen voor een bezoek 20-30 minuten in de snuffeltuin en ze zien duidelijk dat de honden tijdens een bezoek minder angstig zijn. 
Lees hieronder het exclusieve interview

 

We proudly present an interview with the Australian vet of Dutch origin, Diederik Gelderman. As far as we know he is the first veteriany clinic that realised a sensory garden for dogs.
https://highlandsveterinaryhospital.com.au/braemar-nsw-pet-sensory-garden/

His vet clinic is called HIGHlands Veterinary Hospital and you find it in Braemer in New South Wales in Australia.
Diederik Gelderman is also an International Author, Speaker, Veterinary Business Coach and mentor Dr Diederik Gelderman (AVBA President 2015/2016). He wrote a book with the name Veterinary Success secrets revealed. You can find more on this on his website: https://www.veterinarysuccesssecretsrevealed.com/

In 2018 Diederik bought this clinic and he was asking himself “why should clients come to us? What can we do different? If you look on the website you can see that this vet clinic is offering all kinds of services and is really client friendly. The website gives a lot of interesting information to read.

What are the benefits of a sensory garden?:

The goal we achieved was making a vet visit more comfortable for a dog. Frightful dogs can visit our garden before their come in the clinic. They can walk like 20-30 minutes in the garden and what we see that after that little experience that dogs are less fearful. Customers told us that their dogs are really happy and even that the dogs are less stressed when they visit the clinic for the 2nd time. All together a huge benefit for anxious dogs.
Some dogs who were reactive towards other vets came to us and are much happier now because of the relaxing experience before they come in the clinic says Diederik. Dogs who were fearful at the beginning showed after a visit of 20-30 minutes in the garden that they were more comfortable. We have also an inhouse dog trainer who runs classes meanwhile using our sensory garden. This has been proven very useful for dogs and puppies in general and also for anxious dogs.

How does the sensory garden looks like?
 
We are lucky that we got so much space here! The Sensory Garden is half as big as a football field and it is all fenced. There are 9 different stations in it. Below you will see the map:

How does the Sensory Garden work?

New clients get a welcome pack including a brochure of the sensory garden. On the website you can find a video where we explain the sensory garden with the 9 sections. It was filmed partly with a camera on the back of a dog. Customers can come to the sensory garden whenever they want.  The garden is 24/7 open for our customers.  

Click here for the video on YouTube

 

Click here for the video on YouTube

 

What do dogs like the most? 

Popular is the digging pit were we hide also treats in. There is also a water pipe of 2 meter long which we have stuffed with alpaca and sheep wool. Many dogs do not get the possibility to explore these senses.

 

What kind of dogs do visit your garden? 

More anxious breeds, working dogs, pit bulls, the dogs with health problems and shepherds.

 

New plans for the Sensory Garden:

We got some wind chimes and on one of the stations there is a water feature, which create natural sounds. But we want to make the garden better. Our idea is to place some speakers in the garden with relaxing music. And we want to put lights in the garden because during autumn/winter time the sun goes down early and not many people will use it. We think that will stimulate more dog owners to come.

 

What about dangerous animals in your garden?

We see snakes and spiders once in a while and that comes with being situated in a rural area.

Spiders are too bad but most dogs leave them alone, and we got snakes in spring, and some times they can bite. This is not uncommon in Australia and people have learned  to live with it.  In the case something happened at least the vet is nearby 😉

 

Do you know if there are more vet clinics with a Sensory Garden? 

Problem for most praxis’s that they don’t have a lot of land. Most vets got a praxis in a shopping mall. 

 

How did you learn about the Sensory Garden? 

I travelled and did consultancies as a business coach between 2004-2007 around the world.  One of my clients got a sensory garden with the name bussleton Sensory Garden and I liked the idea and I made my own. 

 

More information on: https://highlandsveterinaryhospital.com.au/