ZOEK ! 

Snuffeltuin Sneupen bij Willem had gemerkt dat de favoriete opdracht van bezoekers die samen met hun hond de snuffeltuin betreden toch het commando “ZOEK !” is.


De vraag die dan in mij opkomt is: WAT moet hij/zij zoeken dan?
Dus die stel ik dan ook aan de bezoekers en daaruit volgen vaak interessante gesprekken.

Een snuffeltuin is om te snuffelen, te ontdekken, te ontspannen en plezier te hebben.
Er worden geen voorwerpen verstopt die een hond moet gaan zoeken. Er worden geen geursporen uitgezet.

 

Er zijn wel heel veel interessante geurtjes die de hondenneus tegen gaat komen. Gaandeweg vindt de hond zelf van alles als hij/zij op snuffeltuinavontuur gaat.
En wij? Wij hoeven alleen te genieten van een hond die met zijn neus aan het werk is.


Interview met Fieke van Snuffeltuin Fleur in Deventer - februari 2024

 

Fieke had eerder een snuffeltuin in Olst en heeft nu een prachtige Snuffeltuin in Deventer. Haar tuin is vernoemd naar haar hond Fleur die vorig jaar overleden is. Haar Snuffeltuin is geliefd en wordt veel bezocht. Wij zijn trots dat Snuffeltuin Fleur is aangesloten bij het Snuffeltuinen Initiatief.

Fieke heeft vorig jaar meegeholpen met de realisatie van een Snuffeltuin in het asiel in Gorinchem en hier wouden wij natuurlijk meer van weten.

 

De bijdrages gaan o.a. naar een dierenasiel

 

Snuffeltuin Fleur vraagt een vrijwillige bijdrage na een bezoek aan haar Snuffeltuin. De bijdrages komen ten goede aan asielen die een Snuffeltuin willen realiseren en voor het onderhoud aan Snuffeltuin Fleur. Het idee om asielen te helpen is gekomen, doordat er de laatste tijd niet veel aandacht is voor honden uit Nederlandse asielen. Fieke wil graag iets voor deze honden betekenen. Een collega van Fieke die in een ander dierenasiel werkt gaat bijvoorbeeld met de honden naar het Snuffelbos in Zwolle. Het werd Fieke al gauw duidelijk dat asielen eerder naar een Snuffeltuin gaan dan dat ze er zelf eentje kunnen opstarten.

 

Voordelen van een eigen Snuffeltuin in een asiel

 

Fieke vertelt verder dat er veel voordelen voor de asielhonden als zij niet hoeven te reizen maar gewoon naar hun “eigen” Snuffeltuin in het asiel kunnen gaan. Denk hierbij aan de autorit die honden bespaard wordt, maar ook de tijd die vrijwilligers nodig hebben.  Een ander groot voordeel is dat als een asiel een “eigen” Snuffeltuin heeft dan kunnen deze honden vaker de snuffeltuin bezoeken.

Sinds de opening van Fieke’s Snuffeltuin vraagt ze aan bezoekers of ze een vrijwillige bijdrage willen geven wat ten goede komt aan een asiel die een Snuffeltuin wil realiseren. Hierdoor heeft Fieke een leuk potje geld verzameld. Het was nu alleen wachten op een asiel die een Snuffeltuin wil realiseren.

 

Realisatie van een Snuffeltuin in Dierenasiel Gorinchem

 

Dierenasiel Gorinchem had een oproep gedaan, dat ze donaties nodig hebben voor het hekwerk in het asiel in hun nieuwe Snuffeltuin "de Bliek". Fieke had dit gelezen en nam gelijk contact op met het asiel.

Het asiel had al een beschutte plek op het speelveld en dit werd afgezet met een speciaal hekwerk. De inspiratie voor het maken van een Snuffeltuin hebben ze opgedaan via Jolanda van Snuffeltuin aan de Waal in Herwijnen, Team Hond van het asiel en van het Snuffeltuinen Initiatief. In de Snuffeltuin staan o.a. de volgende elementen: een speelhuisje, verschillende geuren, wat struiken/boompjes waar ze aan kunnen ruiken en tussendoor kunnen lopen.

 

Positief effect van een Snuffeltuin bij asielhonden

 

De asielhonden komen bijna dagelijks in de Snuffeltuin. Alleen niet op dagen als het slecht weer is of als het te druk is. Het asiel vertelde ook dat er een positief effect van de Snuffeltuin te zien is bij de honden. Ze zien dit vooral bij honden met veel stress en honden die slecht hun energie kwijt kunnen. Ze liggen na een bezoek aan de Snuffeltuin heerlijk te slapen in hun kennel. Bij de ex-broodfokteven zien ze nog het meeste succes. Zij gaan sneller hun neus gebruiken en worden stukje bij beetje meer ontspannen. Lees meer over Dierenasiel Gorinchem op https://www.dierenasielgorinchem.nl/

 

Hier onderstaand een paar foto's om een impressie van Snuffeltuin de Bliek te krijgen. 

Meer Snuffeltuinen in asielen

 

Fieke’s wens is dat er meer Snuffeltuinen in asielen gerealiseerd gaan worden. Ze wil dit goede doel verder ondersteunen  met de donaties die zij voor bezoeken aan haar tuin krijgt. Hoe mooi is dit!

Behalve de financiële hulp wil ze asielen graag adviseren en tips geven hoe ze een Snuffeltuin kunnen realiseren. Dit kan telefonisch zijn maar de asielen zijn ook van harte welkom om ter plekke in Snuffeltuin Fleur langs te komen. Er zit nog geld in het donatiepotje. Heb je een asiel en wil je graag een snuffeltuin realiseren? Neem dan contact op met Fieke en stuur een mail naar doggysuitlaatservice@gmail.com

 

Honden die zelfvertrouwen opbouwen in de Snuffeltuin Fleur

 

In Fieke’s eigen tuin komen vooral honden die het echt nodig hebben. Vaak ziet Fieke het beste effect van een bezoek aan een snuffeltuin als de hond 2 of 3x bij haar in de tuin is geweest. Zo komt er bijvoorbeeld een Stafford 1x in de 3 maanden bij haar op bezoek en volgens de eigenaren van de hond kan de hond nu veel beter met prikkels omgaan. De eigenaren zien het effect hiervan tijdens wandelingen met de hond. De hond heeft namelijk meer zelfvertrouwen opgebouwd, doordat de hond tijdens een bezoek aan een Snuffeltuin leert om minder afhankelijk te zijn van de eigenaar van de hond. Tijdens een bezoek aan de tuin ziet Fieke vaak dat ze tijdens het 1e bezoek alleen op het eerste stukje van de tuin blijven maar tijdens een 2e bezoek gaan ze zelf op onderzoek uit om de rest van de tuin zelf te ontdekken.

 

Snuffeltuin Fleur is er vooral voor de oude hond

 

Snuffeltuin Fleur is eigenlijk vooral bedacht voor de oude hond. De tuin is zo ingericht dat honden overal bij kunnen komen. Er zijn bijvoorbeeld geen klimopstakels. Fieke krijgt veel hondeneigenaren die met hun hond naar haar worden doorverwezen via een fysiotherapeut. Vaak zijn dit honden die in hun laatste levensjaar zitten en eigenaren niet goed weten wat ze hun hond nog kunnen bieden. Een lange wandeling zit er namelijk niet meer in. Een Snuffeltuin is dan natuurlijk geweldig om naar toe te gaan. Fieke’s hond Fleur heeft haar dit inzicht gegeven. Je ziet tijdens een bezoek de honden maar vooral ook eigenaren echt genieten. Deze honden hebben het nodig en hondeneigenaren zien dat hun hond, ook al zijn ze lichamelijk beperkt, op deze manier mentaal nog uitdagingen krijgt. Dit geeft een positief effect op de hond.

 

Dank je wel Fieke voor dit leuke en interessante interview!

 

Wil je meer weten over Snuffeltuin Fleur?

 

Wil je Snuffeltuin Fleur een keer bezoeken of wil je meer informatie kijk dan op  https://snuffeltuinen.jimdofree.com/snuffeltuin-vinden/overijssel-deventer/

 


Interview met Jolanda van Snuffeltuin “Aan de Waal” op 2 november 2023

 

Jolanda heeft een prachtige Snuffeltuin in Herwijnen (provincie Gelderland) en heeft met haar Snuffeltuin al in de krant gestaan.  Hoe mooi is het dat de tuin al volgeboekt is tot het eind van het jaar! Dus is het de hoogste tijd om contact op te nemen met Jolanda om meer over haar Snuffeltuin te weten te komen 😊

 

 

Snuffeltuinen: We zijn als eerste natuurlijk heel erg nieuwsgierig of Jolanda zelf ook een hond(en) heeft en of ze daar iets meer over kan vertellen.

 

Jolanda: Ik heb honden altijd heel erg leuk gevonden. Toen mijn dochter 18 werd en op kamers ging wonen, dacht ik “ik heb tijd over en ga gewoon een hond aanschaffen”. Ik heb enkele Duitse Doggen fokkers bezocht en zo kreeg ik uiteindelijk mijn eerste hond, een Duitse dog. Zijn naam was Denzel. Hij is helaas maar 5,5 jaar oud geworden omdat hij leed aan DCM (een hartspieraandoening).

 

Op dit moment hebben we reu Toto en teefje Mokka. Onze honden vinden o.a. speuren heel erg leuk.  Ze zijn allebei heel erg op hun neus gericht. 

 

Snuffeltuinen: Hoe ben je op het idee gekomen om een Snuffeltuin te starten?

 

Jolanda:  Ik ben op bezoek geweest in een Snuffeltuin in Zuilichem en ben toen gelijk verliefd geworden op het concept Snuffeltuin. Toen ik thuiskwam dacht ik: ‘ik heb een grote tuin en ik hou heel veel van honden”. Daarna ben ik op internet verder gaan zoeken en kwam ik de workshop “Snuffeltuin voor je hond maken” van Birgitta Geerlings tegen en ben ik die gaan doen. Na de workshop was ik helemaal overtuigd om ook een snuffeltuin te maken. Ik heb me toen ook aangesloten bij het Snuffeltuinen Initiatief. Hierna is het storm gaan lopen met de aanmeldingen. 71 stuks maar liefst…en dat terwijl ik alleen op dinsdag en donderdag middag open ben. Ik heb daarop besloten om de woensdag ook open te gaan maar op die dag ben ik er dan alleen zelf niet bij. De bezoekers ontvang ik wel en ze krijgen een uitleg over de tuin. Op deze manier kan ik nu toch 5 tot 6 bezoekers per week ontvangen.

 

Hoe ben je aan de naam Snuffeltuin “Aan de Waal” gekomen?

 

Jolanda: Ik woon aan de rivier “de Waal” en de Snuffeltuin moest ook gewoon zo heten.

 

Snuffeltuinen:  Wat is het geheim van jouw succes?

 

Jolanda : Toen ik net startte had ik het geluk, dat een journalist, die werkzaam is voor het AD Rivierenland, mij heeft geïnterviewd en een heel artikel in het AD plaatste. Verder heb ik ook bekendheid gekregen door mond-op-mond reclame en als je mijn tuin googelt kom je ook zo weer uit op het Snuffeltuinen Initiatief waar ik ook met mijn tuin op een pagina sta.  

 

Snuffeltuinen: Hoe ziet jouw tuin eruit?

 

Jolanda : Mijn tuin is 2000 m2 groot, een soort vierkant is het. De tuin is helemaal omheind met een hekwerk van gaas tot aan de grond en is 1.10 meter hoog. In de tuin staan ook bomen die in de zomer voor schaduw zorgen. Er staat een klein prieeltje.  Een klein stukje was eerst als Snuffeltuin gereserveerd maar honden hebben gewoon toegang tot de hele tuin. De meeste honden beginnen in de Snuffeltuin en uiteindelijk gaan ze ook naar de andere gedeeltes en naar de omheining toe.

 

Snuffeltuinen: Hoe worden de zintuigen van een hond geprikkeld in jouw tuin?

 

Jolanda: Door de Geur: veel natuurlijke geuren zijn er in de tuin zoals konijnen en ander wild die in de tuin zijn geweest. Ik werk veel met paardengeuren, zoals paardenspullen als een zadel maar ook hoefresten van een paard, schapenwol etc.  Alle geuren die ik heb dus ook de hoefresten zitten allemaal ergens in, zodat de hond er niet bij kan en alleen kan ruiken.

Ik kreeg en krijg van bezoekers ook spullen, zoals een trekkersband, schapenwol en laatst een tas met give-away-snoepjes voor andere bezoekers. Heel bijzonder was ook een keer een bezoeker die in de Beekse Bergen was geweest en olifantenpoep in een pot voor mijn tuin had meegenomen.

Touch: er liggen verschillende ondergronden in de tuin, zoals schelpjes, boomschors, grond, metalen looprooster, grindtegels hoog gras (dit is een gedeelte waar ik niet maai). En als klimopstakel wat pallets.

Door het Zicht:  2e handskleren die op een stoel liggen en een kistje met klompen.

Door het Gehoor: 2 houten windgongen, aan elkaar geregen colablikjes, metalen hartjes, en natuurlijke geluiden. Deze spulletjes heb ik aan takken van bomen gehangen en aan een laarzenrek. Ook dierengeluiden zoals die bijvoorbeeld van de boomspecht hoor je in onze tuin

 

Snuffeltuinen: Voor welke honden is de snuffeltuin geschikt?  

 

Jolanda:  Voor alle honden  is het geschikt alleen voor oudere honden en oudere baasjes is het wat lastiger omdat de tuin bereikbaar is via een wat steile trap. De honden kunnen als ze willen aan drie andere kanten naar beneden de tuin inkomen, zonder de trap te gebruiken.

Ik krijg alle rassen, leeftijden op bezoek maar ook vaak honden die niet los kunnen of die reactief zijn.

 

Snuffeltuinen: Hoe ziet een bezoek /begeleiding in de Snuffeltuin eruit?

 

Jolanda; Ik ontvang de mensen voor mijn huis en begeleidt ze dan naar de tuin. Ik vraag of ze al eerder een Snuffeltuin hebben bezocht en leg ze dan uit hoe alles werkt in onze tuin.

Verder heb ik een informatiemap in de tuin klaarliggen waar ook nog een keer alles in staat. Dit is vooral gedaan voor bezoekers als ik er zelf niet bij ben.

 

Snuffeltuinen: Heb je speciale regels gemaakt voor bezoekers?

 

Jolanda : Bezoekers krijgen na een reservering via een appje de tuinregels doorgestuurd. Deze zijn eigenlijk dezelfde als die ook op de website van het Snuffeltuinen Initiatief staan.

 

Snuffeltuinen: Wat vinden honden het leukste in jouw Snuffeltuin?

 

Jolanda: Het kattenhuisje is op dit moment het meest favoriete onderdeel.

 

Snuffeltuinen: Pas je regelmatig ook onderdelen aan in de Snuffeltuin?

 

Jolanda: ieder half jaar doe ik wel ergens een aanpassing in de tuin. Ik ben zelf erg creatief en handig en kijk veel op marktplaats waar ik veel ideeën opdoe. Na de kerst komt er weer een nieuw onderdeel in de tuin… een oud kinderspeelhuisje, die ik gratis ergens kon afhalen.

 

Snuffeltuinen: hoe zie je dat een hond “klaar” is met een bezoek aan de tuin.

 

Jolanda: de hond gaat vaak bij de baas staan of ze worden baldadig en gaan door de tuin rennen.

 

Snuffeltuinen: Zie je dat een bezoek aan het centrum een positief effect heeft op honden?

 

Jolanda: Niet alleen voor honden maar veel mensen vinden het zelf ook een heerlijke plek om te zijn. Ze zeggen vaak “wat is het mooi hier” en ze zien dat hun honden ook helemaal voldaan zijn. Vaak is de feedback dat honden na een snuffelbezoek lekker in de auto hebben geslapen. Regelmatig krijg ik  ook foto’s doorgestuurd van slapende honden na een bezoek. Vandaag komt er een bezoeker die al voor de 3e keer op bezoek komt. Leuk toch!

 

Snuffeltuinen: Als je terug denkt aan alle honden die er tot nu toe zijn geweest, welke hond was de meest bijzondere bezoeker?

 

Jolanda: Ik heb de meeste herinnering aan Mats een border collie die tijdens ieder bezoek echt de hele tuin en ieder onderdeel compleet afsnuffelt.

Een mooie herinnering die ik heb is over een hond die bang was voor mensen, ik heb afstand gehouden en de hond kwam uiteindelijk op het einde uit zichzelf uit nieuwsgierigheid naar mij toe. Het baasje zei “dat doet hij normaal nooit”. Hoe mooi is dat door afstand te houden en de hond zelf ruimte te geven om te kiezen, koos hier ervoor om dit te doen 😊

 

Snuffeltuinen: Hoe kunnen mensen zich aanmelden voor een bezoek aan jouw Snuffeltuin?

 

Jolanda: Via mijn mail  Jmvdheuv@icloud.com

Of via messenger via mijn FB pagina https://www.facebook.com/profile.php?id=100091378961733

Meer info over deze leuke Snuffeltuin kan je terug vinden op https://snuffeltuinen.jimdofree.com/snuffeltuin-vinden/gelderland-herwijnen/

 

 

Dank je wel Jolanda voor dit leuke interview! We willen aan de lezers nog vermelden dat Jolanda recent samen met Snuffeltuin Fleur een Snuffeltuin voor het asiel in Gorinchem heeft gemaakt. Super mooi initiatief waar we natuurlijk ook meer over willen weten. Binnenkort hierover meer  😊


De do's and dont's met puppy's in een Snuffeltuin

Waarom deze speciale uitgave?

Er komen steeds meer Snuffeltuinen in Nederland en België en dat is heel erg mooi. Maar hoe zit dat met puppy's? Kunnen puppy's ook een Snuffeltuin bezoeken? Ja zeker kan dat, maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Een puppy is tenslotte heel kwetsbaar en we willen pups graag positieve en goede ervaringen mee geven. 

 

Lees de adviezen in de speciale editie die je op deze website kunt downloaden  via onze website of stuur een mail naar snuffeltuinen@hotmail.com

 

Deze adviezen zijn tot stand gekomen met dank aan input en ervaringen van:

Zintuigen Tuin Hond & Gedrag -www.hondengedraggroningen.nl

Ambers Dogswise - www.ambersdogwise.nl

Maroef Puppycoach en Snuffeltuin - www.maroef.nl

Snuffeltuin Fleur - www.doggysuitlaatservice.nl

Smous fokker Patricia Veilinga-Kroes

Snuffeltuin Sneupen bij Willem - www.sneupenbijwillem.nl

Het Snuffeltuinen Initiatief - www.snuffeltuinen.jimdo.com

 

 


Jouw hond volgen op zijn snuffeltuin avontuur.  Februari 2023

 

Terwijl jij lekker op een bankje zit en jouw hond mag lekker in een veilige en omheinde omgeving snuffelen en ontdekken, kan jij mooi je hond gaan observeren, hem volgen op zijn snuffeltuin avontuur.

Als je dat doet, zie je soms dingen die je normaal wellicht niet opvallen of vertoont hij ander gedrag dan je had verwacht.

 

Erg leuk en interessant om te doen.

 

 

 

 

Je zou bijvoorbeeld eens kunnen kijken naar de volgende punten: 

  • Waar snuffelt je hond het eerste of meeste aan?
  • Kijk eens naar de snelheid van je hond aan het begin en aan het einde van een snuffelsessie. Rent jouw hond eerst door de tuin en zie je dat hij na een  paar minuten steeds rustiger wordt en de tijd neemt om te snuffelen en te ontdekken?
  •  Welke plek of objecten vermijdt hij? Of komt hij later uit nieuwsgierigheid terug om dit alsnog te onderzoeken, besnuffelen?
  • Wat zegt de lichaamstaal van je hond? Staart, oren en algehele houding

-          De staart (afhankelijk van het ras). Hoge staart, neutraal of angstig?

-          De oren (afhankelijk van het ras). Naar voren gericht, naar achteren of anders?  

-          Houding. Ontspannen, nieuwsgierig, gestrest etc?

  • Zie je bepaalde stress signalen: hijgen, pootje heffen, schudden etc.?

Zie je bepaalde kalmerende signalen: gapen, spelboog, hoofd wegdraaien, tong over neus etc.

- Hoe vaak plast hij in de tuin?

 

  • En als het bezoek ten einde is en je weer op weg naar huis bent:

  Is je hond lekker ontspannen als hij weer in de auto zit op weg naar huis?

-  Is je hond ontspannen / of slaapt je hond gelijk als hij thuis komt?

  Wat zie je de volgende dag? Is hij hier ook meer ontspannen?

 

Wil je meer leren over de lichaamstaal van je hond, dan is het de moeite waard om het boek Kalmerende signalen van Turid Rugaas eens te lezen.

 

Graag tot ziens in een van onze Suffeltuinen!

Vind je het leuk om dit onder begeleiding te doen van een Snuffeltuin eigenaar? Dan kan je dit o.a. doen bij Snuffeltuin Pawsitive, Sneupen bij Willem en Maroef’s puppy Snuffeltuin.

 

Klik op onderstaande link om een Snuffetluin te vinden

Snuffeltuin vinden - De website van snuffeltuinen! (jimdofree.com)  


Nieuw te België: het “Belevingsbos voor honden” te Peer! 

December 2022

 

Stad Peer in België is de allereerste stad die een gratis toegankelijke, openbare snuffel- en avonturentuin heeft gerealiseerd. Deze plek kreeg de toepasselijke naam: “Belevingsbos voor honden” en opende haar poorten op 8 november jongstleden. De Stad Peer werkte hiervoor samen met hondengedragsdeskundige en Snuffeltuinen-experte Kel Bervoets uit Beringen (België).

De redactie van het Snuffeltuinen Initiatief las in meerdere kranten berichten over dat “Belevingsbos voor honden” in België en wou hier heel graag wat meer over weten want... hoe gaaf is dat !?!  Hoogste tijd dus om eens met Kel Bervoets te praten over dit nieuwste hondenwelzijnsproject.

 

Wie is Kel Bervoets? Kel is hondengedragsdeskundige, hondenvoedingsdeskundige, rouw- en kindercoach alsook creatief-beeldend therapeute. Ze heeft een eigen coachbedrijf met de naam “Instinctief” te Beringen, waarbij ze momenteel voornamelijk personen begeleidt met angst voor honden. Ook brengt ze binnenkort haar eerste honds kinderboek uit, eentje over liefde en angst voor honden.

Kel creëerde de allereerste snuffeltuin in België en gaf die tuin de naam “Belevingstuin” (te Beringen). Bovendien heeft Kel ook een snuffeltuin in het dierenasiel te Genk gerealiseerd die later de naam het “Blotepootjespad” kreeg, en daarna nog eentje voor een dierenasiel te Limasol in Cyprus en dit alles helemaal gratis!

  

We zijn heel benieuwd hoe een bezoekje verloopt indien er meerdere en vaak onbekende honden in het Belevingsbos aanwezig zijn, omdat we zelf -als Snuffeltuinen Initiatief- van mening zijn dat een hond zich vaak veiliger en prettiger voelt tijdens snuffeltochten in boeiende tuinen, zonder daarbij onbekende mensen en/of honden in de buurt te hebben…

 

Het interview met Kel Bervoets vond plaats via ZOOM op 21 november 2022.

 

Snuffeltuinen Initiatief: “Waarom de keuze voor de naam ‘Belevingsbos voor honden’?”

 

Kel: De Stad Peer had de realisatie van twee bijkomende, openbare en dus gratis toegankelijke hondenlosloopzones op de beleidsplanning staan. Na grondig onderzoek en veelvuldig overleg met diverse instanties zoals het Agentschap voor Natuur en Bos werd een ruim bos van 2,5 hectare in de Waardheidestraat te Peer omheind en in gebruik genomen als hondenlosloopgebied. Ook werd een kleiner bos van circa 70 are aangekocht ter Kwikstraat te Peer.

Dit kleinere bos werd ingericht met diverse natuurlijke elementen waardoor het bos meer is dan alleen een hondenlosloopzone en boeiende snuffellocatie. Alle zintuigen van de hond worden geprikkeld en een bezoekje aan het bos is vooral ook een beleving, een ware ontdekkingstocht voor honden (en hun begeleiders). Vandaar de toepasselijke naam “Belevingsbos voor honden”.

 

Snuffeltuinen Initiatief: “Met welk doel werd het Belevingsbos voor honden ingericht, gerealiseerd?”

 

Kel: Vele honden zitten nog vaak de hele dag thuis, alleen, al dan niet zelfs opgesloten in een bench. Gaan ze al eens wandelen dan is dat helaas nog al te vaak een vluggertje rond de blok, een snel uitje voor plasjes en een hoopje… Vaak rest er dus geen tijd meer om echt eens mogen stil te staan bij die ene interessante struik of superboeiende paal, kortom de tijd voor snuffelplezier ontbreekt meestal. In het ruime Belevingsbos kunnen honden hun neusje volop inzetten en weer even echt hond zijn. Ze kunnen er rennen, graven, klauteren, snuffelen, op ontdekking gaan…

Bovendien werd het Belevingsbos ingericht om hondenbegeleiders inspiratie te laten opdoen om zelf ook in hun private tuin belevingselementen en allerlei snuffelmogelijkheden te creëren en alzo een eigen snuffeltuin voor hun hond(en) te realiseren.

Indien de hondenbegeleiders/eigenaars zich aan de “spelregels” houden die opgelijst staan bij de ingang van het Belevingsbos kan hopelijk iedere hond zich aldaar veilig en prettig voelen en ten volle genieten van een bezoekje aan het Belevingsbos.

En voor honden die niet graag in het gezelschap van andere honden vertoeven kan een bezoekje in de vroege ochtend of een laatavondbezoek aan het Belevingsbos ook een mogelijkheid zijn. Door de creatie van dit bos wordt die mogelijkheid tenminste geboden, en dat is meer dan niets.

 

Snuffeltuinen Initiatief:  “Is het Belevingsbos helemaal omheind?”

 

Kel: Ja, het Belevingsbos werd dogproof omheind met speciaal schapengaas en houten palen. Aan de onderkant heeft het gaas een kleiner formaat zodat kleine honden niet kunnen ontsnappen.

 

Snuffeltuinen Initiatief: “Hoe werkt een bezoekje aan het Belevingsbos?”

 

Kel: Je komt het hondenbos binnen (en buiten) via een sas, een systeem van dubbele poorten zodat honden niet makkelijk tussen je benen door kunnen glippen en de straat op rennen. Een bord geeft aan om op elkaar te wachten en niet te kruisen. Hierna kunnen de begeleiders hun hond van de riem/lijn doen. Elke hond draagt wel nog steeds verplicht een halsband of tuigje zodat je je hond als nodig op ieder moment weer kunt aanlijnen.

 

Op het infobord staan nog extra spelregels zoals:

·         Welke honden wel/niet welkom zijn: van loopse teven tot honden met een besmettelijke ziekte…

·         Laat steeds je hond loslopen in het Belevingsbos. Honden die aangelijnd zijn, worden namelijk daardoor vaak beperkt in hun communicatie, in het “praten” met andere honden (en mensen) en kunnen dan ook misbegrepen worden door soortgenoten, wat kan leiden tot conflicten...

 

·         Heb oog voor het gedrag en de (lichaams)taal van je hond. Als je hond zich niet netjes gedraagt of zich niet veilig en comfortabel voelt, verlaat je best onmiddellijk het Belevingsbos.

 

Snuffeltuinen Initiatief: “Hoe kan je samen met je hond het Belevingsbos het beste ontdekken?”

 

Kel: Het vrijgemaakte en aldus gefreesde wandelpad heeft de vorm van een lemniscaat (ook gekend als infinity-symbool, en bovendien een mini-tattoo die op m’n linkervinger staat 😉). Je kan het pad ook herkennen als een 8-vorm (zie ook bovenstaande plattegrond).

Als je dit pad volgt kom je langs alle belevingselementen. Uiteraard zal je hond zich kris kras door het bos heen bewegen, en dat is prima!

In het midden van het Belevingsbos staat er slechts één zitbank want het is niet de bedoeling dat aldaar personen zich gaan groeperen om een praatje te maken of rustig wat te gaan scrollen, mails en berichtjes lezen op hun smartphone enz. zonder dus oog te hebben voor hun hond en de andere in het Belevingsbos aanwezige honden. Het Belevingsbos werd net ook gerealiseerd om de band tussen mens en hond te versterken, om samen wat quality-time te beleven, te bewegen en op ontdekking te gaan…

 

Snuffeltuinen Initiatief: “Welke elementen zijn er in het Belevingsbos terug te vinden?”

 

Kel: Na aankoop door de Stad Peer en het bekomen van de nodige vergunning diende het bos eerst wat uitgedund te worden. Alle bomen die gekapt werden, zijn hergebruikt in het Belevingsbos. Er werden loopbruggetjes, tunnels, twee tipi’s, hindernissen en verhoogde plateau’s van gemaakt. Alle gebruikte materialen dienden natuurlijk te zijn; zo mochten er bijvoorbeeld geen autobanden of kunstgras of plastic voorwerpen in het bos geplaatst worden, iets wat je wel nog vaak aantreft in reguliere snuffeltuinen.

 

Een leuk weetje is dat de houten belevingselementen en omheining gemaakt/geplaatst werden door personen van sociale werkplaatsen. Ondertussen is het resultaat dus gekend… en zij mogen dan ook trots zijn op het geleverde werk!

 

Snuffeltuinen Initiatief: “Wat zijn tot nu toe de reacties op de creatie van het Belevingsbos?”

 

Kel: We mochten overweldigend veel leuke reacties ontvangen! De krant ‘Het Belang van Limburg’ plaatste online een artikel waarop op enkele dagen tijd meer dan 5000 likes volgden en zelfs meer dan 7500 reacties…

 

 

Snuffeltuinen Initiatief: Zie hieronder een paar reacties (afbeeldingen) die je op de facebookpagina van de groep “Je bent van Peer als…” kunt terugvinden:

 

Snuffeltuinen Initiatief: “Geen onbelangrijke vraag: hoe kan je het Belevingsbos bereiken?”

 

Kel: Het Belevingsbos bevindt zich in de Kwikstraat te Peer. Parkeren kan je op de gratis, openbare parking in de Keitelweg. Er staan vanaf deze parkeerplek wegwijzers tot aan het Belevingsbos (circa 600 meter). Op die manier kan je met je hond al eerst een eindje wandelen (en snuffelen in de bermen) vooraleer jullie het Belevingsbos betreden; zo ook bij het naar huis gaan.

Bij de ingang zal je een hondenpoepbuis terugvinden, waar hondenbegeleiders de volle zakjes in kunnen deponeren.

 

Snuffeltuinen Initiatief:  “Verwacht je dat er meer openbare Belevingsbossen of (private) snuffeltuinen in België gaan komen?”

 

Kel: Ik hoop dat de Stad Peer en haar Belevingsbos een inspiratiebron mag zijn voor andere gemeentes, steden en hondenliefhebbers en dat er leuke alternatieven mogen volgen voor de vaak te kleine standaard-losloopweides.

En het lijkt te werken want zopas werd bekendgemaakt dat de gemeente Vroenhoven bij Riemst (België) begin 2023 een hondenspeelboomgaard zal openen…

 

Snuffeltuinen Initiatief: “Dankjewel voor het interview en we wensen iedere hond veel snuffelplezier toe!”

 

Hieronder vind je de link naar een leuk filmpje over het Belevingsbos, gemaakt door de Burgemeester van de Stad Peer: https://www.facebook.com/watch/?v=1587378318358566

 

Wil je graag leren hoe zelf een snuffeltuin voor je hond te maken? Dat kan!

Meer info over deze online workshop van het Snuffeltuinen Initiatief vind je als je op deze link klikt


DE SNUFFELTUIN
De snuffeltuin is inmiddels een begrip geworden.
Steeds meer professionals en hondeneigenaren zien het belang er van in: er worden veel meer tuinen bezocht, hondenscholen leggen een snuffeltuin aan, gedragstherapeuten verwijzen klanten door naar snuffeltuinen, bedrijven houden lezingen/webinars over ons concept snuffeltuinen en promoten het. Zowel in Nederland als in Belgie. Een geweldige ontwikkeling waar wij enorm blij van worden!
Maar wat is een snuffeltuin nou eigenlijk?
Heel simpel:
Een snuffeltuin is een plek waar een hond in vrijheid, ongedwongen en in zijn eigen tempo, zijn neus en andere zintuigen kan gebruiken, zonder beïnvloed te worden door de mens.
De snuffeltuin is geen speeltuin, uitlaatveld of trainingsveld.
- Dat betekent, niet begeleiden en niet helpen. Geef de hond de tijd en vrijheid om zelf alles rustig te ontdekken en te besnuffelen.
- Ook niet samen de snuffeltuin doorlopen en voorwerpen aanraken om vervolgens de hond uit te nodigen om hetzelfde te doen
- En ook, niet tegen de hond praten of commando’s geven
Moeilijk he, al dat “niets” doen. Het lijkt misschien heel weinig, maar doet voor de hond heel erg veel. Een bezoek aan een snuffeltuin is voor hond en eigenaar erg leuk. Maar het snuffelen in de snuffeltuin is daarnaast ook vermoeiend voor jouw hond.
Ga na een bezoek aan een snuffeltuin ook nog geen (lange) wandeling maken of andere activiteiten ondernemen. Ga gewoon naar huis en laat je hond deze positieve ervaring in rust verwerken, laat hem lekker slapen. Na het snuffelen, lekker snurken.
Voor ieder die thuis ook een snuffeltuin wil maken, hier nog wat tips:
1- Zorg dat de tuin omheind zodat de honden vrij kunnen bewegen en snuffelen
2- Zorg dat de voorwerpen in de tuin veilig zijn: bouw geen grote verhogingen die vaak minder stabiel zijn (zoals een stapel strobalen of te schuine loopplanken) waar honden af van kunnen vallen of glijden en zichzelf bezeren. Pas op met de materialen die je gebruikt dat de honden niet vast komen te zitten met de poten of zichzelf bezeren (bv houten pallets waar ze over heen moeten lopen of een oude trampoline met veren)
3- Zorg tevens dat er geen overdaad aan voorwerpen staat. Liever wat minder losse voorwerpen die je regelmatig wisselt, dan een bomvolle tuin
Heb je ook interesse om thuis een snuffeltuin te maken? Of een te beginnen en deze wellicht ook open te stellen voor bezoekers van buitenaf? Laat het ons weten, we denken graag met je mee.
Stuur ons gerust een berichtje naar snuffeltuinen@hotmail.com
Fijn weekend,
Birgitta en Thirza
PS: Deze tekst is geschreven door het Snuffeltuinen Initiatief. Delen van dit artikel op Social media wordt zeer gewaardeerd. Bij overnemen van stuk tekst, wel graag bronvermelding toevoegen. Bedankt!

26 september

De Stads-Snuffeltuin

 

Een Snuffeltuin is een plek waar een hond in vrijheid, ongedwongen, in zijn eigen tempo,  veilig zijn neus en andere zintuigen kan gebruiken. Zonder tussenkomst van zijn baasje en er zijn geen andere mensen of honden aanwezig. Hoe fijn is die gedachte?

Jij als eigenaar kan gewoon heerlijk van je hond gaan genieten en kijken hoe hij al zijn zintuigen gebruikt, hoe hij de tuin gaat ontdekken met vooral zijn neus, maar ook ogen, oren, poten en snuit.

 

Veel mensen denken dat een hond het alleen maar leuk vindt als er veel groen is en veel bomen etc. ,maar dat is vooral natuurlijk hoe wij als mens kijken. Wij zien de wereld me onze ogen, de hond ziet die wereld met zijn neus. Aleksandra Horowitz heeft daar een duidelijk filmpje over gemaakt:

Hoe "zien" honden met hun neus? - Alexandra Horowitz - YouTube

 

In Almere is er een Snuffeltuin, een heuse stads-Snuffeltuin. Hoe leuk is dat!

Het gaat de hond vooral om de geuren die hij kan ruiken, om het snuffelen zelf. In een stads-snuffeltuin zijn er ook veel geuren terug te vinden, denk hierbij aan een muisje, een egel, vogels, de kat van de buren, de hond van de eigenaar en andere honden, maar natuurlijk ook de geuren van mensen die in de tuin zijn geweest.

 

De Snuffeltuin wordt verder aantrekkelijk door snuffelbosjes, een schuurtje met wat hout erin, een bank, planten en andere voorwerpen. Er is geen limiet aan hoe je de snuffeltuin aantrekkelijk kan maken voor een hond.

 

Cintya vindt het heel erg leuk om mee te doen met dit hondenwelzijnsproject en ontvangt  graag om jou en je hond in haar tuin.

 

Wil je haar tuin bezoeken? Kijk voor meer informatie op deze link 


1 september 2022

De allereerste Snuffeltuin in een dierenasiel in Nederland! 

(zover bij de redactie van  het Snuffeltuinen Initiatief bekend is).

 

Alexis is assistent beheerder bij Dierenopvangtehuis Bommelerwaard. Eerder dit jaar heeft Alexis onze workshop “Snuffeltuin voor je hond maken” gevolgd.

 

Alexis vertelde dat ze bij het dierenopvangtehuis al veel voor honden doen qua verrijking zoals het aanbieden van snuffelmatten, hersenwerkspelletjes doen en dat er ook een snuffeltuin voor honden is gemaakt.

 

De redactie van het Snuffeltuinen Initiatief was gelijk aangenaam verrast omdat wij een snuffeltuin in een asiel belangrijk vinden en dit zoveel mogelijk willen promoten.  Een snuffeltuin heeft een positief effect op het welzijn bij asielhonden. In de UK bestaan er al sinds vele jaren snuffeltuinen in asielen, in het asiel in Genk in België is er ook een snuffeltuin. En in 2020 is er een snuffeltuin in het dierenasiel in Kaiserslautern in Duitsland gerealiseerd. De  voorzitter Anne Knaube vertelde tijdens een interview dat zij razend enthousiast zijn over het positieve effect van een snuffeltuin bij honden*

 

Voor ons dus hoogste tijd voor een interview met Alexis van dit geweldige asiel. Het interview vond telefonisch plaats op 15 juli 2022.

 

Snuffeltuinen: Waar bevindt de snuffeltuin zich in het asiel?

 

Alexis: Achter het asiel liggen 5 velden, waarvan 1 veld is ingericht als snuffeltuin voor de asielhonden.  Dit is een tijdelijke snuffeltuin want er komt een nieuwbouw aan. We hopen dat dit eind van het jaar klaar is en dat de snuffeltuin volgend jaar in gebruik genomen kan worden. Deze zal aan de voorzijde van het gebouw komen, die ook voor buitenstaanders bezocht kan worden. De nieuwe snuffeltuin zal dan ook ingericht worden met verschillende ondergronden, snuffelplanten etc.  Op dit moment is de tijdelijke snuffeltuin niet voor buitenstaanders open gesteld, omdat eigenaren met honden dan langs de asielhonden moeten lopen, wat weer veel onrust bij onze honden geeft. Het idee voor straks is dat mensen dan ook een leuk uitje met de hond hebben en tegelijkertijd helpen ze asielhonden door hun bezoek/donatie.

 

Snuffeltuinen: Hoe ziet de snuffeltuin eruit?

 

Alexis: De snuffeltuin is ca 8x 8 meter groot. Rondom liggen er stoeptegels, in het midden wat grond en gras. Er staat een houten speelhuisje met een hard plastic glijbaan aan de achterkant. Er is een extra verdieping ingemaakt, zodat de honden makkelijk een verdieping hoger kunnen. De glijbaan hebben we er aan laten zitten. Sommige kleine hondjes met lef gaan zelfs van de glijbaan af. De grote honden onderzoeken het huisje van onder tot boven.  Er staat een grote boom die voor schaduw zorgt. Er liggen autobanden, een stapel hout en stenen verspreid door de tuin. Er liggen  snuffelmatten verspreid die soms gevuld worden met voertjes. Er wordt echt van alles gebruikt om honden te laten snuffelen.

Met mooi weer staan er schelpjes die we met water vullen en soms verstoppen we hier balletjes in. Dit vinden honden ook erg leuk. Graafopties zijn er ook, zo hebben we een stukje uitgegraven met zand erin maar de honden mogen eigenlijk overal  graven.  

Er zijn heuvels gemaakt waarin rioolbuizen zitten. Dit vinden honden leuk en spannend. Echter dit is wel op een ander veld gemaakt, want we proberen op ieder veld iets te maken wat voor een hond interessant is.

 

Snuffeltuinen: Is de snuffeltuin omheind?

 

Alexis: De tuin is omheind met gaas en er staan damwanden als afscheiding tussen de velden in. Dit is extra gedaan, zodat de honden elkaar niet kunnen zien. De hoogte is 2 meter 10. Dit is ook weer extra gedaan om te voorkomen dat honden hierover kunnen springen. Honden waarvan bekend is dat ze makkelijk kunnen ontsnappen gaan alleen op de velden waar het gaas schuin staat, om te voorkomen dat ze gaan klimmen.

 

Snuffeltuinen: Zie je een positief effect van de snuffeltuin bij de honden?

 

Alexis: Voor veel honden is het wenselijk, dat ze even met hun kop bezig zijn. We hebben dit bijvoorbeeld gezien bij een ADHD hond, een echte stuiterbal. Deze hond werd helemaal relaxed na een snuffelsessie en was de rest van de middag ook veel rustiger. Je ziet aan veel honden dat ze veel interesse in de snuffeltuin hebben, waar ze hun zintuigen kunnen prikkelen.  

 

Snuffeltuinen: Hoe vaak komen honden in een snuffeltuin?

 

Alexis: We kijken vooral naar wat een hond leuk vindt om te doen. De ene hond wil graag spelen en de andere hond snuffelen. Er nog een aantal andere velden met activiteiten voor honden. We proberen door middel van een schema een dagelijkse afwisseling voor een hond te zoeken. Ook kijken we naar wat een hond wel/niet aankan. Zo is er ook een hond die sloopt en die komt dan niet in de snuffeltuin tenzij er iemand bij blijft.

 

Snuffeltuinen: Wanneer is de snuffeltuin tot stand gekomen?

 

Alexis: Dat durf ik niet te zeggen want ik werk hier al weer een jaar of 5 of 6 en sindsdien was er altijd al iets van een snuffeltuin. Deze snuffeltuin is in de loop der jaren wel steeds verbeterd en uitgebouwd.

 

Snuffeltuinen: Wordt de snuffeltuin ook gebruikt voor bijvoorbeeld ontmoetingen met geïnteresseerden in een hond?

 

Alexis: Ontmoetingen met geïnteresseerden doen we niet in een snuffeltuin, dit doen we standaard buiten het asiel, omdat een hond daar veel relaxter is. Als er mensen komen met een eigen hond dan is de kennismaking ook altijd buiten. De asielhond krijgt dan een veiligheidstuigje aan en gaan we eerst een stukje lopen om te zien hoe ze op elkaar reageren.

 

Snuffeltuinen: Hoeveel honden zijn er op dit moment?

 

Alexis: Dat wisselt per week heel erg. De ene keer hebben we 10 honden en dan maar 3. Als er kennels leeg staan dan worden deze kennels ingezet voor mensen die hun hond tijdens hun vakantie ergens willen onderbrengen. Hierdoor hebben we extra inkomsten, wat ten goede komt van het asiel.  

 

Snuffeltuinen: Dank je wel Alexis voor je tijd en dit interview. We worden graag op de hoogte gehouden van jullie goede werk en nieuwbouw. We willen jullie toekomstige snuffeltuin graag via onze website en FB pagina promoten, zodat jullie hopelijk tegen die tijd extra donaties ontvangen.

 

Wij hopen dat andere asielen in Nederland extra geïnspireerd zijn geraakt om ook iets te starten.

 

Een andere mooie manier hulp voor asielhonden is dat er ook snuffeltuinen zijn die hun tuin ter beschikking stellen aan asielhonden. Zoals bijvoorbeeld het asiel Breda. Zij zijn een samenwerking aangegaan met Snuffeltuin Pawsitive in Breda en het  zintuigencentrum Dogs own choise met het plaatselijke asiel in Hoogkarspel.

 

Wil je meer lezen over Dierenopvangtehuis Bommelerwaard in Bruchem dan kan je info terug vinden op

https://dierenasiel-bommelerwaard.nl/

 

Heb je interesse in hond Noeska? 

Klik dan hier voor de link naar haar pagina https://dierenasiel-bommelerwaard.nl/dieren/noeska/

 

*Lees hier het interview met dierenasiel in Kaiserslautern: https://snuffeltuinen.jimdofree.com/snuffeltuin-in-een-asiel/snuffeltuin-in-dierenasiel-kaiserslautern/


Snuffel Blog - hier vind je de laatste snuffel nieuwtjes

Jouw hond geeft zelf aan wanneer hij "klaar" is in de Snuffeltuin

 

Een bezoek aan een Snuffeltuin is voor hond en eigenaar super leuk. Maar het snuffelen in de snuffeltuin is daarnaast ook vermoeiend voor jouw hond.

Wist je dat jouw hond het zelf heel goed aangeeft wanneer hij klaar is in de Snuffeltuin?

 

Puppy’s laten dit meestal zien door een hoop stress signalen te geven. Denk hierbij aan gedrag zoals: krabben en geeuwen, gaan vaak in spullen bijten, dingen in de mond nemen en ze kunnen gaan rennen.

Puppy’s zijn gemiddeld al binnen de 10 tot 15 minuten klaar met snuffelen.

 

Je denkt misschien wat is dat kort? Maar vergeet niet dat bij puppy’s de wereld al één grote Disney World is en dat ze al snel “genoeg” hebben van nieuwe prikkels.

Denk hierbij aan kinderen. Die laat je ook niet 12 uur lang in de Efteling hun gang gaan. Je hebt dan op weg naar huis waarschijnlijk huilende kinderen op de achterbank zitten. Helemaal overprikkeld en daardoor gestresst, wat zich uit in huilen of vervelend doen. Bij puppy's is dit niet anders!

 

Volwassen honden / senioren honden laten het ook duidelijk merken als ze “klaar” zijn in de snuffeltuin.

Dit doen ze door bijvoorbeeld naar de uitgang te lopen of ze gaan naar de eigenaar toe en gaan daar bij zitten of liggen.

De meeste honden zijn binnen 30 à 40 minuten klaar maar dit is enigszins afhankelijk per hond en ook van de grootte van de snuffeltuin.

Senioren zijn meestal binnen 20 à 30 minuten klaar.

Het is belangrijk om op dat moment naar jouw hond te luisteren en naar huis te gaan.

Ook al heb je bezoek van 45 minuten in een snuffeltuin geboekt en je hond is na 30 minuten klaar. Luister toch echt naar je hond en wat hij aangeeft.

Dit kan voor ons mensen wat teleurstellend zijn, want je bent zelf ook aan het genieten van de tuin en van je hond en het zonnetje schijnt lekker…

 

Ga na een bezoek aan een Snuffeltuin ook niet naar een dierenarts, met je vriendin nog ergens een grote ronde wandelen, of andere activiteiten ondernemen. Ga gewoon naar huis. Laat je hond deze positieve ervaring in rust verwerken. Laat hem lekker slapen!

Dit is wat we als feedback van veel hondeneigenaren horen. Dat de hond op de terugweg in de auto slaapt en eenmaal thuis aangekomen ook lekker ontspannen is en veel slaapt. Vaak geldt dit ook nog voor de volgende dag.   

 

Foto Actie: 

We zijn benieuwd naar ervaringen van andere hondeneigenaren.

Zien zij ook het positieve effect van een snuffeltuin?

Slaapt jouw hond ook op de terugweg naar huis?

Zie je thuis dat hij behoefte heeft om gelijk lekker ontspannen te gaan slapen?

Stuur je verhaal en een foto van jouw slapende hond naar snuffeltuinen@hotmail.com


Interview met Stella van Tongeren van Zintuigencentrum Dogs Own Choice

Stella heeft sinds kort het allereerste INDOOR Zintuigencentrum voor honden in Nederland geopend.

Ze is niet alleen eigenaar van het Zintuigencentrum Dogs own Choice, maar ze is ook recent afgestudeerd als hondentrainer/gedragdsdeskundige bij de Nordic Education Centre for Dog Trainers. Daarnaast is Stella ook een samenwerking aangegaan met het plaatselijke asiel waar ze woont, zodat asielhonden hun neus ook een keer mogen gebruiken en in vrijheid lekker kunnen snuffelen in het Zintuigencentrum.

Voor ons dus de hoogste tijd om met Stella contact op te nemen om hier meer over te weten te komen! We hebben op 1 juli met Stella via Zoom een heel leuk interview gehad.

Snuffeltuinen: We zijn als eerste natuurlijk heel erg nieuwsgierig of Stella zelf ook een hond(en) heeft, en of ze daar iets meer over kan vertellen.

Stella: Bibo is een kruising Stafford x Border Collie reu van bijna 5 jaar oud. Bibo is met 16 weken oud bij mij gekomen. Ik was toen al zijn 5e verblijf. Hij is met 5 weken oud met zijn moeder en broers en zussen in beslag genomen. De moeder was zo mager dat ze nauwelijks voeding kon geven. Daarna is hij een paar keer van opvang veranderd, voordat hij voor adoptie klaar was. Hij werd geplaatst bij zijn nieuwe familie, maar dat klikte helaas niet met de andere hond.

Toen ik Bibo net had, wist ik nog niet wat ik nu allemaal weet. Ik zag toen nog niet dat hij eigenlijk een hele onzekere hond was. Hij is snel overprikkeld en geluidsgevoelig. En hij heeft vooral moeite met brommers, waar hij erg bang voor is, omdat hij daar een nare ervaring mee heeft gehad. Als hij los zou lopen en een brommer zou tegenkomen, dan zou hij zo rechts omkeert naar huis gaan. Hij doet letterlijk niets meer als hij er eentje ziet. Zodra de brommers weg zijn, dan is het OK. Maar door zijn probleemgedrag, zoals brommers, maar ook het soms uitvallen naar andere honden, ben ik me gaan verdiepen in honden.

Ik kwam toen een boekje tegen van Turid Rugaas over kalmerende signalen. Ik dacht nog “goh wat gek, een hond communiceert met ons, daar moet ik meer van weten”. Uiteindelijk ben ik de opleiding van de Nordic Education Centre for Dog Trainers gaan doen. Eerst level 1 en daarna gelijk besloten om alle levels te doen. Behalve dat ik Bibo beter wilde leren begrijpen en helpen, wil ik ook graag andere mensen met hun hond helpen.

Bibo en ik zijn samen een eenheid, als hij zich niet lekker voelt dan voel ik me ook niet lekker. Door mijn opleiding weet ik nu hoe ik met zijn probleem gedrag moet omgaan, zodat het voor Bibo prettig is maar ook voor mezelf. Ik heb geaccepteerd dat hij is zoals hij is. Hij is gevormd door, en met stress, die de moeder had toen ze zwanger was. Die stress zal hij de rest van zijn leven met zich meedragen. Dat heeft hem voor een groot deel gevormd. Ik loop nog steeds met hem op andere plekken om te voorkomen dat ik brommers en andere honden tegenkom, om ons beide een relaxte wandeling te geven.

Snuffeltuinen: Hoe ben je op het idee gekomen om het Zintuigencentrum te starten?

Stella: Ik vind verrijking een noodzakelijke behoefte voor honden. Dit is ook een fijne activiteit om een consultatie mee te starten. Je kan heel veel zien aan een hond als hij in een verrijkte omgeving aan het onderzoeken is. Denk hierbij aan voorkeuren en hoe nieuwsgierig/zelfstandig ze zijn, maar ook lichamelijke ongemakken opmerken.

Helaas is een verrijkte omgeving bij mij thuis en/of in de tuin niet mogelijk, want dat zou betekenen dat ik mijn eigen hond en mijn twee katten, ergens zou moeten opsluiten. Dat is natuurlijk een “no go”. Tevens wil ik ervoor zorgen dat de honden geen onnodige triggers ervaren tijdens een zintuigensessie. De mogelijkheid diende zich aan om een grote ruimte te benutten voor mijn werk met honden. Omdat er ook geen indoor verrijkte omgevingen zijn in Nederland en het weer in ons land nog weleens te wensen overlaat, zag ik dit als fantastische mogelijkheid. Ook is er de mogelijkheid om daar gedragsconsultaties te doen. De ruimte beslaat zo’n ca. 180m2, waarvan ca. 100m2 voor de honden beschikbaar is. Genoeg ruimte om te onderzoeken.

Zo is Zintuigencentrum Dogs Own Choice ontstaan. Ondertussen heb ik veel spullen verzameld, dingen van de straat meegenomen, kringloopwinkels afgegaan, en zelfs sokken die ik in het park vond, heb ik meegenomen. Mijn partner noemt me een verzamelaar nu.

Uiteraard heb ik eerst proefgedraaid met mijn eigen hond Bibo en daarna met de honden van mijn zus. De honden van mijn zus waren heel rustig en kalm en hebben alles onderzocht. Dat was voor mij het teken dat het een succes is en ik klaar was om te starten.

Snuffeltuinen : Hoe ben je aan de naam Dogs Own Choice gekomen?

Stella: Gedurende mijn opleiding werd ik me steeds meer bewust van het feit dat onze honden ontzettend weinig tot geen keuzevrijheid hebben. Alles wordt door de begeleider beslist, 24/7. Denk aan wanneer ze mogen eten, wat ze eten, hoeveel ze eten, waar ze slapen en ook waar ze niet mogen slapen. Maar ook het feit dat honden de enige diersoort zijn, die niet zelf kunnen en mogen bepalen wanneer ze naar het toilet mogen! Hoe erg is dat eigenlijk? Omdat mijn opleiding in het Engels was, kwam ik snel op Dog’s Own Choice. Die naam had ik al voor ik mijn zintuigencentrum begon, maar het past er perfect bij. Officieel is het Dog’s Own Choice, maar het klinkt als Dogs, dus heb ik het zonder ‘ geschreven. Soms zijn namen en woorden krachtiger in het Engels.

Snuffeltuinen: Voor welke honden is het zintuigencentrum geschikt?

Stella: Voor alle honden, ongeacht ras en leeftijd, maar ook voor honden die problemen hebben op geestelijk en lichamelijk vlak. Denk bijvoorbeeld aan honden die maar 3 poten hebben, die doof of blind zijn en/of aan honden met musculoskeletale klachten. Ik heb me hierin een beetje gespecialiseerd en ik heb daar speciale online cursussen voor gevolgd: “Enriched Environment for Professionals” van Kirsty Grant van de Dog Nose in de UK en de lezing van Inge van Harte: “Neuswerk voor Honden met Pijn” die ik via Michelle Vrolijk heb gevolgd, hebben enorm bijgedragen aan het op maat kunnen aanbieden van een verrijkte omgeving voor de speciaal behoeftige honden. Tevens voor honden die nooit ergens los kunnen wandelen, en dus altijd beperkt worden door de uitrusting en de lengte van de hondenriem.

Het zintuigencentrum wordt aan de individuele hond aangepast, zodat de hond bijvoorbeeld zijn hoofd niet hoeft te strekken. Of ik haal dingen weg, zodat ze niet uit nieuwsgierigheid toch ergens opklimmen. Het is zeker niet zomaar wat spullen neerleggen en snuffelen maar. Ook is het geen speeltuin. Je kan het zien als therapeutische verrijking met een groot aantal voordelen op de lange termijn.

Van tevoren ontvangen mensen een vragenformulier, waar ik specifieke vragen stel om zoveel mogelijk informatie vooraf te hebben, zodat ik het voor iedereen veilig en geschikt kan maken. Denk aan vragen zoals: leeftijd, geslacht, welk gedrag vertoont je hond: angstig, reactief etc, Heeft je hond lichamelijke beperkingen? Welke training volg je met je hond? Welke uitrusting gebruik je? Gebruikt je hond medicijnen? Zijn er allergieën bekend?

Voor angstige honden zit ik wat dat betreft ook helemaal goed hier. Ik zit op het einde van een industrieterrein en onze buurman, een bandenspecialist, is niet altijd aanwezig. Ik kan met hem overleggen om rekening te houden met lawaai van zijn kant of ik spreek af op zondag. Die mogelijkheid is er ook, maar die is gereserveerd voor de heel speciale gevallen.

Snuffeltuinen: Heb je speciale regels gemaakt voor bezoekers?

Stella: Als mensen zich aanmelden, krijgen ze informatie toegestuurd, samen met het vragenformulier. In de informatie staat het doel van het zintuigencentrum en de regels waar ze aan moeten voldoen. Het vragenformulier is om iedereen veilig te houden en om te bepalen welke aanpassingen ik moet uitvoeren. Ik lig weleens op de grond (ooghoogte van een hond) en bekijk dan de ruimte, om te bepalen of het voor de hond veilig is.

Snuffeltuinen: Hoe ziet een bezoek /begeleiding in het zintuigencentrum eruit?

Stella: Buiten wacht ik de hondeneigenaar en hond op en afhankelijk waar ze vandaan komen, stel ik voor dat de hond eerst buiten even een plas doet. Ik vraag aan de begeleider of er nog vragen zijn en ik vertel ze waar ze in het zintuigencentrum plaats kunnen nemen. Hierna lopen we samen naar binnen en hier kan de eigenaar alles bij de hond afdoen zoals halsband, tuigje etc. Dit alleen als de hond geen stress ervaart bij het af- en omdoen van de uitrusting.

De eigenaar mag zich niet bemoeien met de hond, niets zeggen en de hond gewoon zijn gang laten gaan, uiteraard mag de hond wel gerustgesteld worden. De vaste zitplaats van de eigenaar is bewust rechts achterin gekozen, zodat de hond weet dat de eigenaar daar zit en blijft. Dit is bewust niet bij de voordeur gedaan, zodat de hond niet het idee krijgt dat hij/zij opeens door de deur kan weggaan. De hond hoeft zich hierover niet druk te maken. Als de hond binnen plast of poept dan is dat niet erg, dat wordt gewoon weer opgeruimd.

Bij binnenkomst staan 2 grote drinkbakken met vers water. Die heb ik ook bewust daar neergezet, zodat de honden weten dat er water staat. Ze kunnen dan zelf tussendoor de keuze maken om hiernaar toe te gaan om water te drinken als ze dorst hebben.

Er staat altijd rustgevende achtergrond muziek op. Dit kan van alles zijn, zoals meditatiemuziek maar ook klassieke muziek of natuurgeluiden.

Wat opvallend is, is dat de meeste honden beginnen in een hoog tempo en na een minuut of 10 gaat het tempo omlaag en gaan ze meer in hun snuffel/ontdekkingstocht.

Er is gekozen om de objecten aan de buitenrand van het centrum te plaatsen, zodat ze niet overrompeld worden door de hoeveelheid. In het midden liggen diversen tapijten, zonder obstakels. Daar zitten genoeg geuren aan om daar met de neus op de grond te beginnen. Maar alles is eigen keuze.

Ze krijgen als afsluiter een kauwsnack die ze zelf mogen uitzoeken. De slimmeriken pakken er soms “per ongeluk” twee en zoeken dan een veilig plekje op, om rustig te genieten van de beloning.

Snuffeltuinen: Hoe worden de zintuigen van een hond geprikkeld in het centrum?

Stella: Voor de tastzin hebben we verschillende luchtkussens - wel gegroepeerd - die normaal als verpakkingsmateriaal worden gebruikt. Honden vinden dit erg leuk, af en toe ploft er ook een kussentje. Er hangen vlaggetjes waar ze doorheen kunnen lopen, als ze willen, die de huid dan zachtjes aanraken. Er liggen natuurlijke en kunstmatige materialen. Verschillende stapstenen, elk met een ander profiel, etc.

Er is een sectie met geluiden maar dit is zo ingericht dat honden overal langs kunnen lopen zonder dat de geluiden geactiveerd worden. Geluiden zoals : krakend, klingelend, materiaal met harder en zachter geluid.

Honden die van graven houden kunnen hier ook goed terecht. Er staan 2 schelpjes, 1 gevuld met zand en de andere gevuld met ballen. Kortom een zandbak en een ballenbak. Ze mogen doen wat ze willen. Sommige honden gaan graven, andere honden gaan erin liggen.

Er zijn ook klimopties zoals: houten blokken, matrassen, trampoline, krukje, steppen en verschillende kussens. Dus mentale èn fysieke uitdaging, op een veilige manier en op eigen initiatief.

Voor de geur hebben we verschillende kruidenplantjes, schapenwol, kamelen wol, rendier haar, flamingo veren, diversen andere vogelveren die ik zelf gevonden heb, geur van mijn eigen katten, en zelfs een mandje waar ooit een hond in is bevallen. Denk ook aan geuren die de bezoekers, zowel hond als begeleider, achterlaten.

Voor de smaak en tevens ook geur, hebben we hier 5 blauwe emmers met water staan. Per emmer komt er een verschillende smaak in, zoals een druppel sesamolie, appelazijn, ketjap manis, tabasco en een gewoon met water. Je ziet dat de honden een duidelijke voorkeur hebben en allemaal verschillend, hoewel tabasco niet favoriet is, haha!

Voor het zintuig “zien” zijn er zoveel objecten te zien, zelfs de posters aan de wand trekken de aandacht. Daar staat een hond op afgebeeld en soms trekt die de aandacht.

Snuffeltuinen: Wat vinden honden het leukste in het Zintuigen Centrum?

Stella: Favoriete item van de honden is het eland knuffel-vloerkleed

Snuffeltuinen: Zie je dat een bezoek aan het centrum een positief effect heeft op honden?

Stella: Ik hoor niet anders dan dat de honden thuis of al in de auto in een diepe slaap zitten. Voor mij vooral genieten om ze vrij te zien bewegen en zelf keuzes te zien maken. Daar word ik heel gelukkig van. Ik word een soort van verliefd op elke hond, door ze zo in hun element bezig te zien.

Snuffeltuinen : Wat doe je als een hond niet wil snuffelen?

Stella: Ik wacht het even af, kan ook overweldigend zijn, maar ik doe soms een treat search (zoeken naar snoepjes) als een hond eerder stopt met onderzoeken/snuffelen, of helemaal niets gaat onderzoeken. Ik laat ze dan een treat search doen, wat een kalmerend effect heeft en dan kijken we of de hond weer verder wil of uit zichzelf op onderzoek gaat. Met eventuele voedselallergieën wordt rekening gehouden, dit is namelijk een vraag van het vragenformulier. Uiteraard horen pauzes er ook bij. Honden nemen geregeld een pauze om te verwerken. Dat zie je tijdens het wandelen ook weleens gebeuren. Dan gaan ze zomaar stilstaan of zitten. Het kan dan zo zijn, dat ze iets aan het verwerken zijn.

Verder werk ik niet voer gerelateerd omdat dat neigt naar lokken. Met lokken kunnen honden over hun grens gaan en dat is dan geen eigen keuze meer. We willen juist dat de hond met al zijn zintuigen gaat ontdekken. Ik wil dat ze dingen gaan onderzoeken, de omgeving gaan verkennen.

Snuffeltuinen: Hoe lang duurt een snuffelsessie in het zintuigencentrum?

Stella: Maximaal een uur maar de meeste honden zijn al na 30-40 minuten klaar. Dit laten ze zien door naar de eigenaar te gaan, te gaan liggen, sommige gaan met spullen gooien/slopen. Van de honden die ik tot nu toe gehad heb, is maar 1 hond bij de voordeur gaan staan. Of dit dan ook betekende dat hij weg wilde, is nog maar de vraag.Er waren op dat moment ook geluiden buiten te horen. Hij kon dus net zo goed informatie aan het halen zijn. In het zintuigencentrum bepaalt de hond zelf wanneer het genoeg is, vandaar Dog’s Own Choice 😉

Snuffeltuinen: Wat zeggen mensen achteraf over het bezoek aan het zintuigencentrum?

Stella: Dat ze verrast zijn over de nieuwsgierigheid van hun hond, dat ze het interessant vinden om te zien, waar de voorkeur van de hond naartoe gaat. Dat ze ander gedrag van de hond hadden verwacht etc.

Snuffeltuinen: Meest bijzondere bezoeker?

Stella: Een reactieve jachthond die op bezoek was. De jonge man verraste ons door zijn nieuwsgierigheid en de rust die hij had om te gaan onderzoeken. Maar eerlijk gezegd vind ik ze stuk voor stuk bijzonder. Het zijn allemaal individuen, met een eigen persoonlijkheid en voorkeuren. Er is werkelijk geen één hond hetzelfde.

Snuffeltuinen: Wat voor een soort honden krijg je op bezoek?

Stella: Er komen honden met verschillende leeftijden tot nu toe in de leeftijd van 1 jaar tm 7 jaar en er komen allerlei verschillende rassen en kruisingen, zoals jachthonden, Bassets, Toller, Labradoodle, Oud Duitse Herder, Labrador, etc. Honden met artrose, angstige, reactieve honden etc.

Snuffeltuinen: Je biedt ook jouw zintuigencentrum aan voor asielhonden?

Stella: Ja dat klopt. Ik bied het asiel een kosteloze zintuigensessie aan voor honden die daar verblijven. Ik heb recent het asiel uit mijn woonplaats gesproken en ze reageerden heel enthousiast. De eerste asielhond, een Mechelse Herder genaamd Shelly, komt 20 juli snuffelen. Ik kan niet wachten hoe ze het ervaren! Honden uit een asiel hebben dit zo ontzettend nodig en ik wil graag mijn steentje bijdragen, om hun leven aangenamer te maken. Zij verdienen allemaal een gelukkig leven. Ik hoop ze weer een lichtpuntje te bieden.

Mijn wens is dat heel veel honden deze ervaring kunnen opdoen, er zitten namelijk zoveel voordelen voor honden aan een snuffel/zintuigen tuin.

Snuffeltuinen: Wat vindt je belangrijk om eigenaren nog extra mee te geven?

Stella: Vooral keuzevrijheid! Maar ik vind het vooral belangrijk dat mensen weten waarom een goede uitrusting zo belangrijk is. In het zintuigencentrum heb ik posters opgehangen, over waarom een Y-vormig tuigje zo belangrijk voor een hond is. En niet te vergeten, een hondenriem van minimaal 3 meter! De posters heeft ik gedownload via de website van Els Vidts, die hier in veel talen uitleg geeft waarom een tuigje beter is dan een halsband. Wil je zelf ook zien waarom dan kan je deze informatie terug vinden via https://freedogz.be/harnas-info/

Terwijl de honden aan het snuffelen zijn kunnen mensen de info over een Y-tuig lezen. Tevens liggen er folders, die hetzelfde zijn als de posters maar dan om thuis nog eens na te lezen. Een nadeel, de folders zijn in het Engels. Maar binnenkort zal ik ze ook in het Nederlands hebben liggen.

Snuffeltuinen: Hoe kunnen mensen zich aanmelden voor een bezoek aan het Zintuigen Centrum?

Stella: Ze kunnen bij voorkeur een mail sturen naar dogsownchoice@gmail.com. Maar ze kunnen ook een bericht in Messenger schrijven. Via de mail stuur ik ze informatie toe, waaronder ook de regels van mijn zintuigencentrum. Ook staat mijn mobiele nummer op mijn Facebookpagina https://www.facebook.com/search/top?q=dogs%20own%20choice

 

Snuffeltuinen: Dank je wel Stella voor je tijd en we wensen je heel veel succes met dit mooie initiatief en dat er maar veel honden bij jou in het zintuigencentrum komen snuffelen.


juni 2022

Foto-hondenmodel Fidel

 

Voor dit artikel hebben we Eva de hondenbegeleidster van Fidel geïnterviewd.

Fidel is het ‘wereld’ beroemde hondenfotomodel van Het Snuffeltuinen Initiatief en SensoryGarden4dogs.

 

Het is de hoogste tijd om meer over hem te weten te komen.

Bij dit interview was Liesbet eigenaar van Snuffeltuin BK9 in Binkom, België ook aanwezig.

 

 

De kans is groot wanneer je dit artikel leest en je de Facebookpagina’s volgt, je Fidel al een keertje hebt zien voorbijkomen. Fidel is model voor het Snuffeltuinen Initiatief en Sensory Garden 4 dogs, waar hij op de cover van de home-pagina van de website pronkt.  Verder staat hij model voor aankondigingen van de “Snuffeltuinen workshops”, siert hij de cover van het e-bookje “Snuffeltuin voor je hond maken” en staat altijd op de eerste pagina van de “Snuffeltuinen workshop” presentatie. Zijn foto is gemaakt in Snuffeltuin BK9 van Liesbet Jacobs uit Binkom en werd opgepikt door Birgitta Geerlings.

 

Hoogste tijd om meer te weten te komen over Fidel.

Maar wie is Fidel nu eigenlijk, wat is zijn verhaal en wat doet hij zoal in het dagelijks leven naast snuffeltuinen bezoeken? We spraken Eva, zijn begeleidster, via Zoom gesproken en vroegen haar de kleren van het lijf. Lees hieronder over Fidel zijn vorige leven, zijn fijne leven nu en over al zijn ‘kwajongens’ kuren tijdens zijn puberteit.

 

Eva: Fidel (6 jaar oud)  komt oorspronkelijk uit Portugal en hij was 8 maanden oud toen hij door ons werd geadopteerd.  Fidel is mijn 3e hond maar Fidel was heel anders dan mijn vorige honden.

De eerste jaren met Fidel waren een hel en alles wat je je maar kunt bedenken heeft hij gedaan. Zo ben ik een keer thuis gekomen en alles was kapot gemaakt. Als hij losliep dan was ik hem altijd kwijt. Hij rende graag achter paarden met sulky’s (karretjes) aan om in de wielen te kunnen bijten.

Tijdens de les op de hondenschool zat hij altijd dennenappels voor je voeten te gooien. Zo heeft Fidel tijdens het einde van een les, waar alle puppy’s nog even met elkaar mochten spelen, het hek opengemaakt met als gevolg dat alle puppy’s van de hondenschool in het bos liepen. Hij blafte ook heel, omdat hij steeds overprikkeld was.

Toen dacht ik bij mezelf “dit gaan we niet nog 13 jaar doen”. Ik ben toen de opleiding van Laura Bangels gaan volgen, zodat ik Fidel beter kon begrijpen en begeleiden. Sindsdien is het de positieve kant opgegaan en hij is nu een fantastische hond. 

 

Snuffeltuinen: Hoe is Fidel in de Snuffeltuin BK9 in Binkom terecht gekomen?:

 

Eva: Tijdens mijn opleiding ben ik op zoek gegaan naar nieuwe dingen niet alleen voor Fidel maar ook voor mijn andere hond Castro, een Podenco die we altijd kwijt waren.

Castro is een Podenco. We hebben hem nooit ergens los gelaten omdat we gewoon weten dat zijn jachtinstinct te groot is. Waardoor zijn andere zintuigen zoals luisteren naar ons dan gewoon helemaal uitschakelen 😉.  We zijn dus voor hem op zoek gegaan naar een plaats waar hij verantwoord en veilig de omgeving kan ontdekken. En waar wij hem niet met argusogen moeten controleren.

 

Snuffeltuinen: Wat vindt Fidel het leukste van de Snuffeltuin?

 

Eva:  Fidel onderzoekt alles en hij vindt alles leuk,  hij vindt alles het onderzoeken waard. Fidel gaat in Snuffeltuin BK9 altijd als eerste de boomstronken onderzoeken, omdat daar muizen in zitten.

 

Snuffeltuinen: Zag je een duidelijk effect van meer rust bij Fidel na een bezoek aan de Snuffeltuin?

 

Eva: Na het eerste bezoek aan de Snuffeltuin BK9 zag je dat hij geestelijk en lichamelijk voldaan was en ging lekker in huis liggen.

 

 

Snuffeltuinen: Heb je thuis ook een Snuffeltuin voor je honden? 

 

Eva: Ik heb een soort van mini-snuffeltuin voor de honden gemaakt: Ik heb boomstammetjes neergelegd, een snuffelbak met blaadjes erin, een fruitkist omgedraaid, waar ze op kunnen staan en in kunnen kruipen, ik heb in een paal gaten geboord om hier smeerpasta in te doen, die de honden kunnen zoeken en eten.

 

Snuffeltuinen: Noem een paar leuke en grappige eigenschappen van Fidel.

 

Eva: Fidel kan je op een bepaalde manier aankijken en gaat dan in de lucht happen met een blik van: ”Gaan we nog iets doen?”. Hij hangt de clown uit. Hij vindt het leuk om met “grote ballen voor paarden ” te voetballen, daar is hij heel handig mee.

 

Snuffeltuinen: Kan je ook iets over je andere honden vertellen?

 

Eva:  Ik heb in totaal 4 rescue honden:; Fidel, Castro, Beau en Màni. Ook zij hebben de snuffeltuin allemaal bezocht.

Castro was de langste bezoeker in de Snuffeltuin BK9 ooit, hij kreeg er letterlijk geen genoeg van. Hij was maar liefs 3 uur in de tuin (en dan hebben we hem vriendelijk verzocht om te stoppen omdat de andere honden er al bij waren gaan liggen, wachten tot Castro een keertje zou stoppen), vertellen Eva en Liesbet eigenaar van Snuffeltuin BK9 lachend.

 

Eva vertelt verder: Castro (3 jaar oud) is ook een verhaal apart. Hij heeft uiteindelijk geleerd om geen behang meer van muur af te trekken maar toen kwam Beau in huis. En die begon ook de kuren van Castro over te nemen. Met zijn 2-en (tweeën) pakten ze het behangpapier vast en samen trokken ze dan het behang eraf, waarna Castro het begon op te eten.

 

Beau (5 jaar oud) is in het asiel terecht is gekomen waar ik toen werkte. Beau is een labrador en is daar gedumpt door een broodfokker(Ze komt oorspronkelijk van de broodfok waar ze tot haar 10 maanden gezeten heeft. Toen is ze gekocht door een particulier die elk jaar met haar gefokt heeft). In het begin was Beau doodsbang voor iedereen en kroop letterlijk van angst over de grond. Ze heeft toen ook nog een flinke oorontsteking gekregen. De etter en de geur was niet te houden en haar gehoorgangen waren helemaal verhard. Hierdoor kon ze haar oren niet meer bewegen en door de ontstekingen was ze ook doof. Het asiel was al meteen gestart met behandelingen, maar de problematiek was te complex en vroeg om betere opvolging. Ze kon niet meer recht staan door de bijwerkingen van de medicatie en overgewicht en ik heb toen besloten om haar mee naar mijn huis te nemen.

Het heeft ongeveer een jaar geduurd voordat Beau weer hond durfde te zijn, ze kon in het begin zelfs amper lopen. Ze durfde zelfs niet op een matje te gaan liggen. Haar reactie was steeds bevriezen en voor ‘dood’ te gaan liggen. Ze kon zich letterlijk afsluiten voor de wereld. Een ongelofelijk triestige en moeilijke iets om te kunnen ombuigen. Ik ben met Beau ook gaan speuren, dit heeft haar veel zelfvertrouwen gegeven.  In de Snuffeltuin was het heel mooi om te zien hoe ze uit zichzelf zelfs contact met Liesbet maakt.

 

Snuffeltuinen: Wat een droevig verhaal over Beau. Hopelijk is het Màni wat beter verlopen voor ze bij jou terecht kwam?

Eva: Màni komt uit Spanje en is al vaker van eigenaar gewisseld en bij een inbeslagname in België uiteindelijk bij mij terecht gekomen.  Toen we haar kregen was ze nog geeneens gechipt. Hoe ze haar hier hebben gekregen is me een raadsel. We weten ook niet hoe oud ze is. Màni heeft altijd wat tijd nodig. Ze wil even controleren voor ze contact maakt en van sommige mensen wil ze niets weten. Màni heeft ook de nodige nestjes op de wereld gezet daar ze niet gesteriliseerd naar België is gekomen. Het is een hond met een rugzakje, maar eens ze je kent is ze gewoon geweldig. Ze geniet oprecht van haar luxe status en de rust.

Snuffeltuinen: Wat een trieste verhalen dat honden dit allemaal moeten meemaken, fijn dat jij de goede zorgen voor hen opneemt. Ze hebben duidelijk een heel erg gelukkig leven bij je. In ieder geval bedankt voor je tijd en om je verhaal over je honden te delen.

Binnenkort gaan Fidel en vrienden Snuffeltuin Bk9 weer bezoeken. We wensen ze alvast veel Snuffel plezier en op de FB pagina van Snuffeltuin BK9 kan je het bezoek van deze leuke hondjes volgen. 😊

 

Dank je wel Liesbet voor het mogelijk maken van dit interview en je hulp bij dit interview 

 

Tot slot dank je wel Fidel en friends. 

 

Foto's: van links naar rechts : Fidel - foto 2 : Fidel, Mani en Castro en foto 3:  Beau/Fidel/Mani en Castro

 

 


juni 2022

Snuffeltuin Mudita bedankt!

We willen Simone hierbij even in de spotlight zetten😊 voor haar geweldige werk en bijdrage voor meer hondenwelzijn!.

 

Simone is een grote ambassadeur voor het Snuffeltuinen Initiatief.

 

 

Dankzij Simone is het Snuffeltuin Initiatief gegroeid, heeft het meer bekendheid gekregen en zijn er meer mensen door haar geïnspireerd geraakt om een Snuffeltuin te beginnen.

 

Snuffeltuin Mudita heeft meer dan honderd blije honden en hondeneigenaren in haar tuin gehad. 

 

 

En ze heeft door al die snuffelaars, die een vrijwillige bijdrage gaven voor hun bezoek aan de snuffeltuin ook nog is grote donaties naar verschillende goede dierendoelen over kunnen maken.

 

Met Sam’s hondenservice heeft ze prachtige informatie borden over zintuigen voor in Snuffeltuinen gemaakt, die nog steeds gratis gedownload kunnen worden. Klik hier voor meer info

 

Dank je wel voor de steeds leuke inspirerende en leuke filmpjes die je van vele snuffeltuin bezoekers maakte en op Facebook plaatste, zodat mensen zelfs thuis creatief werden. 

 

En niet te vergeten het leuke filmpje over het bezoek van Joe en Gina. die je speciaal voor mij maakte, die ik tijdens een workshop “Snuffeltuin voor je hond maken” aan 100 Chinezen en Taiwanezen ter inspiratie kon laten zien😊.

 

Simone heeft besloten om de deuren van haar Snuffeltuin voor onbepaalde tijd dicht te doen en lekker te gaan genieten van haar lieve honden en man.

 

 

Dank je wel lieve Simone! Geniet er lekker van, je hebt het verdiend xx


Mei 2022

Een Snuffeltuin bij een dierenartsen kliniek in Australië.

 

Veel honden zijn bang voor dierenartsen en hebben last van stress. Hoe krijg je een hond nu meer ontspannen voor een dierenartsenbezoek?
De Australische Dierenarts Diederik Gelderman heeft hiervoor een super oplossing bedacht! Een Snuffeltuin bij zijn praktijk! En met succes. Honden snuffelen voor een bezoek 20-30 minuten in de snuffeltuin en ze zien duidelijk dat de honden tijdens een bezoek minder angstig zijn. 
Lees hieronder het exclusieve interview

 

We proudly present an interview with the Australian vet of Dutch origin, Diederik Gelderman. As far as we know he is the first veteriany clinic that realised a sensory garden for dogs.
https://highlandsveterinaryhospital.com.au/braemar-nsw-pet-sensory-garden/

His vet clinic is called HIGHlands Veterinary Hospital and you find it in Braemer in New South Wales in Australia.
Diederik Gelderman is also an International Author, Speaker, Veterinary Business Coach and mentor Dr Diederik Gelderman (AVBA President 2015/2016). He wrote a book with the name Veterinary Success secrets revealed. You can find more on this on his website: https://www.veterinarysuccesssecretsrevealed.com/

In 2018 Diederik bought this clinic and he was asking himself “why should clients come to us? What can we do different? If you look on the website you can see that this vet clinic is offering all kinds of services and is really client friendly. The website gives a lot of interesting information to read.

What are the benefits of a sensory garden?:

The goal we achieved was making a vet visit more comfortable for a dog. Frightful dogs can visit our garden before their come in the clinic. They can walk like 20-30 minutes in the garden and what we see that after that little experience that dogs are less fearful. Customers told us that their dogs are really happy and even that the dogs are less stressed when they visit the clinic for the 2nd time. All together a huge benefit for anxious dogs.
Some dogs who were reactive towards other vets came to us and are much happier now because of the relaxing experience before they come in the clinic says Diederik. Dogs who were fearful at the beginning showed after a visit of 20-30 minutes in the garden that they were more comfortable. We have also an inhouse dog trainer who runs classes meanwhile using our sensory garden. This has been proven very useful for dogs and puppies in general and also for anxious dogs.

How does the sensory garden looks like?
 
We are lucky that we got so much space here! The Sensory Garden is half as big as a football field and it is all fenced. There are 9 different stations in it. Below you will see the map:

How does the Sensory Garden work?

New clients get a welcome pack including a brochure of the sensory garden. On the website you can find a video where we explain the sensory garden with the 9 sections. It was filmed partly with a camera on the back of a dog. Customers can come to the sensory garden whenever they want.  The garden is 24/7 open for our customers.  

Click here for the video on YouTube

 

Click here for the video on YouTube

 

What do dogs like the most? 

Popular is the digging pit were we hide also treats in. There is also a water pipe of 2 meter long which we have stuffed with alpaca and sheep wool. Many dogs do not get the possibility to explore these senses.

 

What kind of dogs do visit your garden? 

More anxious breeds, working dogs, pit bulls, the dogs with health problems and shepherds.

 

New plans for the Sensory Garden:

We got some wind chimes and on one of the stations there is a water feature, which create natural sounds. But we want to make the garden better. Our idea is to place some speakers in the garden with relaxing music. And we want to put lights in the garden because during autumn/winter time the sun goes down early and not many people will use it. We think that will stimulate more dog owners to come.

 

What about dangerous animals in your garden?

We see snakes and spiders once in a while and that comes with being situated in a rural area.

Spiders are too bad but most dogs leave them alone, and we got snakes in spring, and some times they can bite. This is not uncommon in Australia and people have learned  to live with it.  In the case something happened at least the vet is nearby 😉

 

Do you know if there are more vet clinics with a Sensory Garden? 

Problem for most praxis’s that they don’t have a lot of land. Most vets got a praxis in a shopping mall. 

 

How did you learn about the Sensory Garden? 

I travelled and did consultancies as a business coach between 2004-2007 around the world.  One of my clients got a sensory garden with the name bussleton Sensory Garden and I liked the idea and I made my own. 

 

More information on: https://highlandsveterinaryhospital.com.au/