Bied je tuin ook aan als Snuffeltuin:

  

        Nieuwe snuffeltuinen  gezocht die mee willen  doen met dit hondenwelzijnsproject.

 

Wat zoeken we :  

Hondenliefhebbers die een veilig omheinde tuin hebben en die het leuk vinden om andere eigenaren en honden in hun tuin te ontvangen, zodat de hond lekker kan snuffelen en ontdekken zonder dat er andere mensen of honden in de buurt zijn. 

 

Hondenliefhebbers die hun tuin beschikbaar willen stellen.

Een Snuffeltuin moet bereikbaar zijn voor iedereen, daarom vragen Snuffeltuin eigenaren een vrijwillige bijdrage of een bedrag van maximaal Euro 12,50 per bezoek (met ingang van 1 januari 2024). Dit geld komt ten behoeve van een goed dierendoel en/of ter verbetering van hun tuin. Het is uitdrukkelijk geen commercieel verdienmodel. en hier geen vast bedrag voor vragen maar een vrijwillige bijdrage voor een goed dierendoel en/of ter verbetering van hun tuin.  Het is uitdrukkelijk geen commercieel verdienmodel.

  

Wat hebben we te bieden:

  • Jouw Snuffeltuin komt op deze website op een aparte pagina
  • Jouw Snuffeltuin wordt op de home pagina, FB en Instagram gepromoot
  • Je krijgt een gratis e-boek en een werkboek snuffeltuin voor je hond maken
  • Hulp en ondersteuning van Thirza
  • Deelnemen in de besloten FB groep van Snuffeltuinen Eigenaren
  • 1x per kwartaal hebben we online gezamenlijk overleg met de Snuffeltuinen eigenaren waar ideeën en ervaringen worden uitgewisseld

Heb je nog vragen of wil je je aanmelden dan neem contact op via het contact formulier op deze website of stuur een mail naar snuffeltuinen@hotmail.com . Wij nemen hierna z.s.m. contact met jou op. 


Wie zijn de mensen achter de Snuffeltuinen?
Achter de Snuffeltuinen van het Snuffeltuinen Initiatief staan betrokken mensen zoals jij en ik, die een passie hebben voor hondenwelzijn. Ze zijn gemotiveerd om deel te nemen aan ons hondenwelzijnsproject en stellen met een open hart hun tuin én tijd beschikbaar. Dit alles zonder winstoogmerk.
Deze mensen zijn gedreven door een liefde voor dieren en een wens om een positieve impact te maken op het leven van honden. Hun inzet en toewijding zorgen ervoor dat onze Snuffeltuinen niet alleen een veilige omgeving bieden voor de honden, maar ook bronnen zijn van voldoening, plezier en kennis voor honden en eigenaren.
Een bezoek aan een Snuffeltuin is het ultieme wellness momentje voor zowel hond als eigenaar. En geloof me, eenmaal op Snuffeltuinbezoek geweest, wil je zeker vaker terugkomen! De tuinen zijn geschikt voor (bijna) iedere hond. Voor honden die bijvoorbeeld prikkels van buitenaf als lastig ervaren, heeft de vrijheid om eigen keuzes te maken en het snuffelen een kalmerende werking. De kracht van de snuffeltuin! 
Om ervoor te zorgen dat de tuinen goed worden onderhouden en om andere goede dierendoelen te ondersteunen, vraagt de tuineigenaar wel om een bijdrage in de vorm van een donatie.
Voor meer informatie over onze Snuffeltuinen, neem eens een kijkje op onze website (link in comments).
Heb je ook interesse om een Snuffeltuin te beginnen en deze wellicht open te stellen voor bezoekers van buitenaf? Laat het ons weten, we denken graag met je mee. Stuur gerust een berichtje naar snuffeltuinen@hotmail.com.
Groeten,
Birgitta en Thirza
PS: op de foto onze eigen honden: Bo, Bram, Liske, Faye, Gaia, Ginny, Harrie, Kiyo, Storm, Nala, Olga, Pepper, Pippa, Rhosa, Roxy, Sientje, Toto, Mokka, Zhenga, Zus, Teuntje, Bora, Choca, Willem, OMA, Elisa, Bob, Bella en Eppie.

Lees hier verhalen waarom Snuffeltuin eigenaren meedoen met het Snuffeltuinen Initiatief


Waarom doe jij mee met het Snuffeltuinen Initiatief? 

 

 Waarom doe ik mee aan snuffeltuin Initiatief? – Hilda Hoekstra

 

Ik verbaas mij telkens weer over dat er zoveel mensen rondlopen die een hond nemen zonder zich daarin te verdiepen. Toen ik met mijn honden bij de hondenschool was, was er veel aandacht voor het baasje om (juist het baasje) die inzicht te geven(over) hoe de hond denkt en waarom de hond reageert zoals hij reageert. Om altijd vanuit de hond te kijken. Ik vond het ontzettend leuk om workshops en de wekelijkse lessen te volgen. Onze jongste hond Pippa heeft helaas moeite om in een groep te werken, want ze heeft daarbij last van te veel prikkels. En de focus ligt dan niet meer op haarzelf ,maar op de omgeving. Ik pas mij aan haar aan en samen maken we er wat moois van.

 

Ik heb een eigen dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier loopt onze Pippa ook vrij rond en geeft goed aan wanneer het haar te veel is, ze gaat dan voor de privé deur zitten. Als ze wil, dan wordt ze geknuffeld of ze krijgt een hersenwerkje aangeboden. Een borstelbeurtje op de tafel vindt ze ook erg lekker.

 

Zes jaar geleden zijn we verhuisd naar een woonboerderij, waarbij mijn man en ik ons werk op de boerderij konden doen. Hij zijn teken-en adviesbureau en ik de dagbesteding. Rondom het huis hebben we veel grond, een grote privé tuin en een grote werk tuin. In die werktuin hebben we Franse hangoren, kippen en cavia’s, een schommel, fruitboomgaard. En nog een stuk grond wat nog geen bestemming had. De deelnemers van de dagbesteding wilden graag geitjes, schaapjes en alpaca’s, maar ik liever niet, want als zij (de deelnemers) er niet zijn moet ik deze dieren in het weekend en tijdens vakanties verzorgen.

 

Toen ik op Facebook bij een oud klasgenoot zag, dat zij bij Snuffeltuin Sneupen bij Willem in Noordwolde-Zuid FR was geweest, werd ik geïnspireerd.  Ik heb de online workshop “Snuffeltuin voor je hond maken” in november gevolgd en kwam tot de conclusie, dat er een Snuffeltuin moest komen op het stuk grond wat nog geen bestemming had.

 

Ik vind het leuk om te zien hoe iedere hond verschillend snuffelt. De ene hond zie je heel subtiel alle geurtjes ruiken en een andere hond gaat met zijn neus op de grond een spoor volgen. Zo kunnen kleine hondjes hier ook zonder problemen los lopen en snuffelen zonder dat ze omver worden gelopen door grote honden. Door mij aan te sluiten bij het Snuffeltuin Initiatief bied ik iedereen de mogelijkheid om te komen snuffelen en het is hierdoor laagdrempelig. Het is ook leuk om met de baasjes in gesprek te gaan, door ze bijvoorbeeld attent te maken hoe leuk hun hond het heeft. Een echt geniet momentje is om samen de hond te observeren.

 

Mijn afsprakenagenda is aardig volgeboekt dus wil je een keer komen, dan moet je even geduld hebben, maar je bent zeker welkom!. Tot Snuffels, Hilda


Het verhaal van Manon van Snuffeltuin Happy Dogs in Wageningen

 

Sinds 2021 stel ik mijn tuin open als snuffeltuin omdat ik het concept snuffeltuinen echt geweldig vindt en mijn tuin daar, 

hoewel niet supergroot, prima geschikt voor is.

 

Tijdens mijn opleiding over honden leerde ik over het belang van verrijkte omgeving: een omgeving waarin je hond zijn zintuigen 

ongestoord de kost kan geven. Dit kun je zelf maken, of opzoeken. 

 

Ik deed dat onbewust al trouwens, omdat mijn hond duidelijk zijn voorkeuren had en aangaf. 

Regelmatig liepen we op zijn initiatief een kringloopwinkel binnen of een tuincentrum. Heerlijk snuffelen!

 

Hierna kwam ik het initiatief van Birgitta tegen, Snuffeltuinen, en dat vond ik helemaal ideaal omdat het afgebakende en speciaal voor honden ingerichte terreinen zijn waar je hond lekker kan snuffelen en andere zintuigen kan gebruiken.

Zeker voor honden die niet loskunnen lopen of angstig zijn is een snuffeltuin ideaal, maar ook voor andere honden, oud en jong. 

Hoe heerlijk voor een pup bijvoorbeeld, om kennis te maken met diverse geuren en objecten! 

Zelf vind ik het ook iedere keer een feestje als ik bezoekers krijg, zowel het voorbereiden als het bezoek zelf. 

 

Het is heel leerzaam om honden te observeren, en te zien wat ze spannend of heel leuk vinden. 

In het contact met de baasjes vind ik het leuk om uitleg te geven over de lichaamstaal van de hond, en te kijken hoe ze dit thuis ook kunnen doen.

Voor mijn eigen inmiddels overleden hond Mucho was het altijd feest als de bezoekers wegwaren: nieuwe geurtjes die hij op zijn gemak kon inspecteren😊

 

Ik hoop dat steeds meer mensen hun tuin open gaan stellen als snuffeltuin, eigenlijk elke tuin is wel geschikt! Ik gun het namelijk iedere hond (en zijn mens) om regelmatig op bezoek te gaan in een snuffeltuin!


Het verhaal van Esther  van Snuffeltuin Pawsitive in Breda 

 

Toen ik een paar jaar geleden op deze plek kwam wonen, in mijn groot-ouderlijk huis kon ik niet bedenken wat ik met alle ruimte binnen en buiten moest samen met de 3 lieve labradors Scarlett, Bonk en Zusje.

 

We hebben heel veel tijd met elkaar doorgebracht in “de nette coniferen met een gekamd gazon tuin” van mijn opa. 

 

Buiten het feit dat ik mijn tuin vooral wil delen met de natuur om ons heen en daar wat meer “rommel” voor nodig is. Voel ik op deze plek ook een weldaad aan rust en me “stevig met de wortels in de grond” geaard staan.

 

Deze plek gaf mij de kans om hem met nog meer honden te kunnen delen, dus starten ik in maart 2020 mijn HondenThuis voor vakantie- en logeeropvang van honden.

 

Corona kwam vlak daarna in de wereld, een rustige start dus tijd om mij meer te gaan verdiepen in hondenwelzijn. Ik ben toen gestart met de opleiding massage voor honden, waar ik o.a. heel veel geleerd heb over subtiele signalen. 

 

Ik kwam ook uit op het Snuffeltuinen Initiatief.

Tijdens de online workshop van Brigitta Geerlings “Snuffeltuin voor je hond maken”

ben ik enthousiast geworden om een deel van mijn tuin in te gaan richten als snuffeltuin die door de honden die hier leven, logeren of in de dagopvang komen, bezocht kan worden.

 

Het Snuffeltuinen Initiatief gaf de mogelijkheid op een toegankelijke manier andere honden en hun begeleiders deelgenoot te maken van de rust, de ruimte en het genot van in “alle”vrijheid je neus achterna te gaan. En in het geval van de begeleiders te kunnen ontspannen en genieten. 

Enkele dagdelen de snuffeltuin beschikbaar stellen voelt als een klein cadeautje om telkens te kunnen geven. Dat geeft een heel fijn gevoel van voldoening.

 

En dan natuurlijk het wekelijkse bezoek van een hond uit het dierenasiel uit Breda, wat ben ik dankbaar dat ze deze mogelijkheid hebben aangepakt. Heerlijk om te zien dat deze honden ten volle genieten van hun bezoek aan de snuffeltuin.

 

De begeleiders geven aan zelf veel verschil bij de honden te zien als ze ze in en rondom het asiel meemaken en ze in de snuffeltuin ervaren. Het geeft een completer beeld van de hond in kwestie. Wat hopelijk bijdraagt aan het makkelijker plaatsen van deze pechvogels in hun “voor altijd gouden mandje”.

 

Het is heel fijn om te ervaren dat de snuffeltuin door veel verschillende honden wordt bezocht. Senioren, die lekker op hun gemakje kunnen struinen. Honden die nare ervaringen hebben in losloopgebieden en hier weer wat vrijheid kunnen ervaren, zo ook hun begeleiders die het soms nog spannender vinden dan de honden. 

 

Maar ook pups die hun zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen en hun begeleiders die op deze manier hun pup kunnen leren observeren.


Het verhaal van Franciska van Snuffeltuin Drentsche Tune

 

Ik ben de snuffeltuin begonnen na het ontdekken van het Snuffeltuinen Initiatief. Ik liep al langer met het idee om een stukje van ons terrein speciaal voor de honden te gaan inrichten.
Na de online introductie van Birgitta, besloten het ook voor andere honden open te stellen.
In juli 2022 is de snuffeltuin Drentsche Tune geopend en gelukkig hebben al veel honden een bezoek aan de snuffeltuin gebracht.
Ik geniet elke keer weer van de honden die op bezoek komen, elke hond heeft zijn eigen manier om de snuffeltuin te ontdekken, ik vind deze verschillende reacties erg mooi om te zien. Ik wil nog wel wat bomen en struiken gaan plaatsen en indien mogelijk een natuurlijke vijver realiseren.

Het verhaal van Fieke van Snuffeltuin Olst

 

Het ontstaan van snuffeltuin Olst is te danken aan mijn hond Fleur. Fleur stond bij alles in mijn “hondencarrière” aan mijn zijde, was mijn leermeester en wij bewandelde samen ons pad. Helaas is Fleur op 17 oktober jongstleden overleden op 12,5 jarige leeftijd.

 

Fleur is ook de reden geweest om een snuffeltuin te ontwerpen. Fleur kreeg 2 jaar geleden de ziekte van Addison. Wat hierbij kwam kijken is dat auto rijden haar te veel stress opleverde en ze steeds minder prikkels kon verwerken/verdragen.

 

Met Fleur deed ik graag in het bos zoekjes. (koekjes zoeken tussen de bladeren, takken en lekker snuffelen etc) . Helaas kon dat steeds minder door haar ziekte en het leverde te veel stress op tijdens het auto rijden.

 

Toen kwam het snuffeltuinen project op mijn pad en ik wist het meteen! Dit is de oplossing voor Fleur.

 

Ik ging de tuin ontwerpen en bouwen en Fleur was dolblij! Hierdoor kwam het idee dit te gaan delen. Ik hou van voldane en blije honden. Dat is mijn visie, missie en passie zowel privé als zakelijk. Als ik met een snuffeltuin hier aan kan bijdragen doe ik dat met alle liefde!

 

De snuffeltuin is in april 2021 open gegaan en vele hondjes hebben de tuin bezocht, zijn voldaan naar huis gegaan en mijn bijdrage aan de baasjes is dat ik ze ook kan meegeven hoe je ziet wanneer je hond vol raakt, moe is en je beter kan stoppen met de activiteit.

 

Hondjes van alle leeftijden komen in de snuffeltuin. Bij de bouw van de snuffeltuin heb ik vooral rekening gehouden met de senior hond, met een medische aandoening en lichamelijke uitdagingen.

 

Op dit moment bouw ik aan een nieuwe snuffeltuin. Snuffeltuin Deventer. De snuffeltuin gaat een eerbetoon zijn aan mijn Fleur. De nieuwe naam wordt dan ook Snuffeltuin Fleur in Deventer.

 

Snuffeltuin Fleur in Deventer is in aanbouw. De tuin wordt groter en hierdoor kan ik nog meer rekening houden met alle leeftijden maar de senior hond, honden met lichamelijke uitdagingen, medische aandoeningen en gevoelig voor prikkels blijft centraal staan.

 

 

Ik hoop met snuffeltuin Olst en Snuffeltuin Fleur nog meer honden blij te kunnen maken en hierdoor bij te dragen aan blije en voldane honden.


Het verhaal van Mimi van Maroef's Puppy Snuffeltuin 

 

De puppy snuffeltuin is genoemd naar de naam van mijn hondenschool “Maroef”.

 

Ik heb speciaal gekozen voor een Snuffeltuin voor puppy’s. Toen ik pas met mijn opleiding over kalmerende signalen begon, mochten we allerlei leuke speurspellen doen, maar ook gewoon je hond aan dingen laten snuffelen. Ik was zo verbaasd hoe mijn honden, twee Flatcoated Retrievers, de voorwerpen ontdekten en ze lieten zulke mooie signalen zien dat ik enthousiast werd.

 

Toen het Snuffeltuinen Initiatief begon, vond ik dat zo leuk dat ik mijn puppy eigenaren vroeg om kennis te maken met mijn snuffeltuin.

Wat ik zo leuk vind is de reactie van de pups. Ik merkte dat de eigenaren ook enthousiast werden. Ze vonden ook dat de hond meer zelfvertrouwen kreeg. Ik vind het leuk om mensen te begeleiden en te laten zien hoe hun pup reageert. Je zou denken, dat ze “gewoon” snuffelen: dat is ook zo maar het is ook echt stap voor stap ontdekken wat het voorwerp is. Sommige pups geven aan dat het spannend is, wat ga je dan doen in zulke situaties. Sommige pups leren vaak van allerlei kunstjes. Het zijn vaak pups die niet erg zelfstandig zijn en weinig concentratie hebben.

 

Door het ontdekken in een snuffeltuin leren pups zelfstandiger te worden, maar ook hoe ze op een voorwerp kunnen staan zonder inmenging van de eigenaar. De reacties van de eigenaren zijn erg leuk.  Laatst zie iemand “Oooh” dat heeft die nog nooit gedurfd”. Ik kan niet genoeg krijgen van het kijken naar de reacties van een pup, maar ook wat ze allemaal durven, en de verbaasde reacties van eigenaren. Dat is voor mij de reden om een puppy snuffeltuin te starten.

 

Het ontstaan van de naam Maroef voor mijn hondenschool.

In 1976 kreeg ik mijn allereerste hondje. Een steenbrakje, nu heten ze Duitse brak. Voordat ze bij ons kwam moesten we een naam bedenken. Ik zag de naam ergens staan in een blad dat ik las waar een poes in voorkwam die Maroef heette. En zo werd de naam van mijn eerste hondje: Maroef.

Het was een allerliefst jachthondje waar ik heerlijke wandelingen mee maakte en de dingen deed die bij het ras paste namelijk: sleepsporen uitlopen. Ik moet er wel bij vertellen dat het een ras is dat je normaal niet makkelijk los kan laten hier in Nederland, want het zijn echte jagers. Dat zit in hun genen. Destijds bestonden er geen hondenscholen. Je deed alles met je gevoel. Wat dat gevoel betreft is die tijd weer teruggekomen na 45 jaar.

Maroef leefde gewoon met ons gezin samen. Commando's kende ze niet, maar dat was ook absoluut niet nodig om haar te laten luisteren. Dat deed ze gewoon.

Tijdens een vakantie in Zeeland werd ze doodziek. Ze had duidelijk iets gegeten dat niet voor haar bestemd was. Het was vergif, maar dat wisten we niet. Ze is daaraan overleden. Op vier jarige leeftijd heb ik plotseling afscheid moeten nemen van een allerleukst lief hondje.

Een aantal jaren later kwam er pas weer een hondje. Mijn passie voor honden groeide. Er kwamen hondenscholen. Ik zat helemaal in die wereld en het leek me geweldig om voor mezelf te beginnen. Als je een hondenschool start dan hoort daar een naam bij. Omdat ik Maroef nog altijd miste leek het me geweldig om haar naam te gebruiken. Zo is de naam van hondenschool Maroef ontstaan. Het bijzondere is dat ik 40 jaar geleden, met mijn Maroefje heel natuurlijk omging en nu 40 jaar later ook binnen de hondenschool op een natuurlijke manier te werk ga. Het mooie van deze natuurlijke manier van omgang is dat honden meer ontspannen zijn en beter luisteren.

Maroef: zij was mijn leermeester, het begin van een heleboel mooie jaren.

Artikel is ook te vinden op: https//maroef.nl/over-maroef/even-voorstellen/


Het verhaal van Margreet van Snuffeltuin Zelfbewust. 

 

 

Eigenlijk hebben we altijd al een snuffeltuin gehad. Een tuin met stapels hout, onkruid, pollen gras, vijvers, houthokken, struiken en gaten en schuren. Omdat we asielhondjes opvangen tot ze geplaatst zijn, merken we dat onze tuin een ware trainingslocatie is voor de erg onervaren hondjes. Stapje voor stapje laten we ze wennen aan onbekende zaken.
Het is fantastisch om ze met onze honden wereldwijzer te laten worden in hun eigen persoonlijke hondentempo.
Hondjes die verloren zijn in de wereld, Zonder huis, mand of vriendelijke mensen. Angstig, achter gelaten. En mijn hart en ons huis is groot. Ons geduld en warmte omhuld het hondje als een warme veilige deken
Ontroerd ben ik elke keer weer als een hond na drie weken in de mand, eindelijk zelfstandig naar buiten durft. De bange hondjes stelen elke keer weer mijn hart. En als ze eenmaal een stapje hebben gezet, dan gaat de reis een ietsje snellen. En hoe warm word ik als de stapjes naar een nieuw baasje steeds dichterbij komen. Onze tuin wordt verkend en is eerst onbekend en onveilig. Na een aantal plasrondjes begint het veiliger te worden, en na een aantal weken snuffelt de ene hond op zijn gemak, en sjeest de andere hond als een razende rakker door de tuin. Veilig omheind. Zonder te vrezen voor een uitstapje buiten de tuin met auto`s mensen en andere dieren.
De uitstapjes buiten de tuin komen pas aan bod als de snuffeltuin veilig genoeg is om te ontspannen.
En omdat we zien dat deze bange asielhondjes, ontspannen in de tuin en daardoor open staan voor groei, zijn we ingegaan op het aanbod van Birgitta Geerlings. Ook vreemde hondjes met baasjes mogen snuffelen. Hondjes die andere hondjes op straat eng vinden, die zoveel stress ervaren dat het wandelen niet meer leuk is. En er daarom ook geen ontspannen momenten zijn buiten de eigen tuin.
Dankbaar ben ik dus voor de mogelijkheid die we kunnen bieden aan deze bijzondere hondjes met hun baasjes.
En de vrijwillige bijdrage die elke bezoeker doneert voor het asiel in Bosnië is natuurlijk super gaaf.

Het verhaal van Thirza van Snuffeltuin Sneupen bij Willem: 

 

Als echt paardenmeisje veranderde mijn wereld in 2015 met de komst van een lief klein Rottweiler hummeltje van nog geen zes kilo. Willem was een klein, ietwat onzeker mannetje en vond veel dingen spannend.  Naast de puppycursus, bleek hersenwerk voor honden voor Willem een gouden greep!. Dat deed hem erg goed. Toen hij een maand of 6 was hebben wij kennis gemaakt met praktijk speuren en later ook detectie . Er ging een wereld voor mij open; de wereld van de hondenneus. Het snuffelen en werken met de neus gaf hem zoveel voldoening, zoveel zelfvertrouwen. Dat was prachtig om te zien.

 

Toen ik dit jaar (2022) de gelegenheid kregen om een stuk van ons terrein opnieuw in te richten, was het snel duidelijk: dit wordt een Snuffeltuin. Mijn eigen honden, Willem en OMA, maken er veel en graag gebruik van, maar de tuin is juist ook open voor bezoekers. Geheel voorzien van een hek, is het een veilige plek met voor alle zintuigen de nodige uitdagingen en vooral rust. Rust voor een hond die dat nodig heeft of fijn vindt om even met zijn neus de ‘verhalen’ uit de tuin op te snuffelen.

 

 

Ik ben trots en blij als ik dankzij mijn Snuffeltuin honden kan laten ontspannen door inspannen, mijn kennis met hun baasje kan delen als die interesse heeft en na afloop weer zo’n blij koppie moe en voldaan met het baasje naar huis zie gaan. Het openstellen van mijn Snuffeltuin doe ik geheel belangeloos en in mijn vrije tijd. Vandaar dat ik me heb aangesloten bij het Snuffeltuinen Initiatief.