FAQs

 

Hoe vind ik een Snuffeltuin?

1) Via deze website klik op Home of kijk in het pull down menu onder Snuffeltuin Vinden

2) Organiseer zelf iets. Vraag je buren, vrienden of andere hondenbezitters of zij een tuin hebben die een keer als Snuffeltuin gebruikt mag worden. Iedere omheinde tuin is geschikt, zolang de eigenaar hiermee akkoord gaat. Het wordt helemaal interessant als er ook andere honden of dieren zijn geweest. 

 

 

 

 

Hoe kan ik mijn tuin als Snuffeltuin aanbieden?

1) Gebruik het contactformulier van deze site om contact op te nemen dan nemen wij snel contact met je op zodat we jouw geschikte snuffeltuinen in de provincielijst kunnen opnemen,

 

Waar moet ik opletten als ik een Snuffeltuin bezoek?

1) Voor meer informatie klik op Bezoeken van een Snuffeltuin

2) Indien jezelf een Snuffeltuin hebt en hond(en) dan zorg ervoor dat je hond(en) geen stress krijgt van de bezoekers in de Snuffeltuin.  Zorg ervoor dat je eigen hond tijdens de bezoektijden op een rustige plek is, waar hij geen last heeft van de bezoekers.

3) Vertel de mensen aan welk goed dierendoel je de donatie geeft. 

 

Ik wil mijn tuin aanbieden als Snuffeltuin maar zijn er consequenties voor mijn eigen huisdieren?

1) Jouw honden zullen de nieuwe geurtjes in jouw tuin ook geweldig vinden!! Maar het nasnuffelen van je hond in de eigen Snuffeltuin is na bezoek van andere honden vermoeiend. Dit nasnuffelen staat gelijk aan een wandeling.

2) Sta daarom in het belang van je eigen hond maximaal 2 bezoekersdagen per week toe. het belang van je eigen van je eigen hond heeft natuurlijk voorrang :-) . Dit is per hond natuurlijk verschillend, kijk en ervaar zelf wat voor jouw hond nog prettig is.

3) Belangrijk is wel dat je hond geen stress ervaart tijdens het bezoek van een andere hond in jullie tuin. Zorg ervoor dat je eigen hond tijdens de bezoektijden op een rustige plek is, waar hij geen last heeft van de bezoekers.

 

Hoe lang duurt een bezoek aan een Snuffeltuin?

1) Snuffelen heeft tijd nodig. Sommige honden zijn in een vreemde omgeving vaak wat opgewonden, zodat ze nog helemaal niet kunnen snuffelen. Geef de hond de tijd om zelf tot rust te komen. Een uurtje in totaal is voor de hond genoeg om voldaan weer naar huis te gaan. Er zijn veel nieuwe indrukken opgedaan en die moeten verwerkt worden!

2) Indien na het bezoek gelijk andere honden de Snuffeltuin komen bezoeken, dan organiseer het qua tijd zo dat de honden en bezoekers elkaar bij voorkeur niet zien. Het doel is niet om andere honden te leren kennen en het is dus beter die druk of stress weg te nemen dat maakt de Snuffeltuin ervaring tot een nog mooiere belevenis. 

 

Mijn hond is heel erg bang. Kan ik dan toch een Snuffeltuin bezoeken?

1) Bange of onzekere honden hebben vaak wat hulp nodig. Loop eerst een rondje met je hond, borsttuigje en aan de lange riem (minimaal 3 meter) door de tuin. Loop aan de binnenkant langs de omheining van de tuin en kijk zelf eerst goed of deze veilig genoeg voor je hond is ivm ontsnappingsgevaar. Je kan de riem los maken zodra de hond begint te snuffelen. Je bent uiteraard zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je eigen hond en jij bepaalt het tempo waarmee je de vrijheid aan je de hond geeft. Snuffelen aan de riem is ook goed zolang je hond zelf de richting mag bepalen.

2) Informeer de eigenaar van de Snuffeltuin over het karakter van je hond dat voorkomt verrassingen.

3) Maak het bezoek aan een Snuffeltuin niet te lang. Let op de lichaamssignalen van de hond. Die geeft het ook duidelijk aan wanneer het genoeg is geweest. Signalen kunnen zijn: de hond gaat zitten of liggen, stopt met snuffelen of geeft bivoorbeeld aan dat hij weg wil. Er zijn meerdere signalen mogelijk maar iedereen kent zijn eigen het hond het beste. Als je hond de eerste keer wat angstig was dan is het goed om een 2e of meerdere bezoeken te overwegen. het is een veilige omgeving en bij succes maakt het de hond zelfstandiger en zelfverzekerder. 

 

Hoeveel honden kunnen de tuin tegelijkertijd bezoeken?

1) Er is normaal gesproken altijd maar 1 hond toegestaan

2) Als er meerdere honden willen komen dan kan dat mits de Snuffeltuineigenaar hiermee akkoord gaat en deze, bewezen goed, met elkaar overweg kunnen en elkaar goed kennen.

Het is belangrijk dat ze snuffelen en niet gaan rennen en/of spelen met elkaar. Het is een Snuffeltuin beslist geen speeltuin daar zijn andere locaties voor. 

 

Onze hondenschool / stichting wil graag meedoen? 

Hoe werkt het?

Wij zijn heel blij als hondenscholen en stichtingen het Snuffeltuinen Initiatief willen promoten. Op deze manier kunnen er meer Snuffeltuinen in Nederland bij komen. 

Als Snuffeltuinen partner plaats je de link van de Snuffeltuinen website op de pagina van de Hondenschool eventueel met een link naar deze site. Op deze manier komt het onder de aandacht van je leden/klanten/sponsoren en zo kunnen zij jouw of een andere Snuffeltuin bezoeken of misschien hebben ze zelf een Snuffeltuin die ze willen aanbieden. Zie ook de link Partners

 

 

©Carolin Reger

Vertaald en aangepast voor deze website door Birgitta Geerlings