De voordelen van een tuigje

 

Gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer hondenscholen/eigenaren overstappen op tuigjes in

plaats van een halsband. 

Dit is niet alleen beter voor het welzijn van de hond maar ook voor het gedrag en de gezondheid!

Veel mensen denken dat een hond een halsband niet erg vindt, want de nek is dikker, ze hebben er geen last

van etc. En er bestaat nog steeds de overtuiging dat honden met een tuigje harder aan de riem trekken dan honden met een halsband.

 

 1) Een goed zittend tuigje zorgt ervoor dat

halswervels geen letsels, beschadigingen etc kunnen oplopen. De wervelkolom van een hond is precies hetzelfde als die van een mens. Één ruk aan de riem, kan al blijvende schade veroorzaken. Afhankelijk van de hoe hard je trekt kunnen bijvoorbeeld tussenwervels beschadigd raken omdat de klap opgevangen moet worden door 2 wervels. Veel hals, wervel en schouderklachten die bij honden voorkomen, worden

hierdoor veroorzaakt. Stel je jezelf voor dat je een halsband draagt en iemand geeft van achteren een hele harde ruk. Geen prettig idee lijkt mij, of wel?

 

2) Door het dragen van een tuigje worden strottenhoofd en de halsspieren niet belast. Maar dat veroorzaakt het dragen van een halsband daarentegen wel. Door een ruk aan de halsband wordt het strottenhoofd en de daarboven liggende ademwegen aangetast. Strottenhoofd aandoeningen komen helaas vaak voor. Ook schildklierproblemen kunnen hierdoor ontstaan. De schildklier ligt net onder het strottenhoofd.

Om zijn luchtwegen vrij te houden heeft de hond als enige mogelijkheid is zijn spieren aan te spannen. Klinische studies hebben aangetoond dat de daardoor ontstane spanningen in de halswervelkolom leiden tot dezelfde symptomen die mensen ook hebben. Hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de wervelkolom etc. Door de spieren kan de hond de halsband e halsband van zijn organen. In tegenstelling tot de mens, kan de hond niet communiceren en niet vertellen; vandaag ben ik duizelig en heb ik hoofdpijn. Deze aanhoudende klachten zijn vaak verantwoordelijk voor agressief gedrag. 

 

3) De hals is een belangrijk onderdeel van de communicatie van de hond en moet daarom ook beschermd worden. De hals is net zoals bij mensen heel gevoelig en het aanraken van de hals is iets intiems. De signalen bij honden worden afgestompt doordat de hond constant impulsen krijgt. Misschien dat dat ook de reden is dat puppy’s vaak extreem reageren op het moment dat ze een halsband om krijgen.

 

4) Trekken aan de riem

ontstaat juist vaak door het dragen van een halsband. De hond probeert het onaangename effect van het trekken aan de riem te ontwijken en dit doet hij door naar voren te trekken en zo hard mogelijk aan de riem te trekken. Veel mensen zullen als tegenreactie aan de riem gaan trekken om dit gedrag te af te leren. De onaangename druk op de riem wordt door de hond gezien als een aanval. De hond krijgt een onaangename druk aan de onderkant van de nekt, waardoor een nieuwe reactie van de hond wordt geactiveerd. De hond gaat nog harder trekken. Deze cyclus kan niet meer onderbroken worden. Door het dragen van een tuigje wordt deze onaangename druk van de hals van de hond weggenomen. Het is mogelijk om de hond te leren te wandelen zonder te trekken, dit dankzij het borsttuigje en in combinatie van de juiste begeleiding.

 

5) Er zijn nog meer voordelen van het dragen van een tuigje. Je kunt de hond nu ook beter en sneller vasthouden aan het “handvat” op de rug. Dit is ook voor de hond prettiger. 

 

Klik voor meer informatie op de link Tuigje versus Harnas. Hier staat een duidelijke goede uitleg over hoe het perfecte tuigje eruit moet zien en nog meer informatie over de gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan als een hond een halsband draagt. 

 

Lange riem

Niet alleen voor in de Snuffeltuin maar ook tijdens de "gewone" wandelingen adviseren wij een drie meter riem. De hond heeft hierdoor vrijheid om te snuffelen en kan zijn eigen keuzes maken. 

 

©Carolin Reger

Vertaald en aangepast voor deze website door Birgitta Geerlings