Over ons

Welkom! Deze website is voor iedereen bedoeld die het belangrijk vindt om nieuwe, leuke dingen met zijn hond te ontdekken en die het welzijn van hun hond wil verbeteren. 

Over Birgitta

 

Mijn eigen honden Eppie, Bella, Dazzler en Bob zijn mijn beste leermeesters.

 

Dankzij Eppie is mijn liefde ontstaan voor zwerfhonden en dankzij Dazzler ben ik uiteindelijk de opleiding tot natural dogtrainer en hondengedragsdeskundige gaan doen en geslaagd in 2017.

Het Snuffeltuinen Initiatief was mijn eindopdracht voor mijn opleiding.

 

De allereerste aangesloten Snuffeltuin in Nederland was mijn eigen Snuffeltuin St. Franciscus in Ohé en Laak. Dit was een groot succes! Ik heb  mooie dingen gezien en meegemaakt in mijn Snuffeltuin. Met honden die nooit los konden, bange honden, oude honden, puppy's maar het verhaal wat me het meeste bij blijft was een ex-broodfokje die bang voor alles en iedereen was. Eenmaal los in de snuffeltuin ging de hond tot grote verbazing van de eigenaren opeens snuffelen en onderzoeken. De eigenaren waren tot in tranen geroerd, ze hadden dit nog niet eerder gezien bij hun hond. Dat was het moment dat ik dacht "wouw" er moeten nog veel meer Snuffeltuinen bij komen voor nog meer hondenwelzijn.

 

Mede ook dankzij de workshop Snuffeltuin voor je hond maken heb ik nog meer mensen kunnen bereiken.  

 

Ik wil oprichtster Carolin Reger van Aktion Schnüffelgarten in Duitsland bedanken voor de toestemming die wij hebben gehad, om haar concept ook voor Nederland en België over te nemen.

 

Het is mooi om te zien hoe het Snuffeltuinen Initiatief zich de afgelopen 5 jaar heeft ontwikkeld.

Steeds meer mensen kennen het woord Snuffeltuin en steeds meer hondenscholen, hondengedragsdeskundigen en privé mensen starten een Snuffeltuin. Sommige sluiten zich aan bij het Snuffeltuinen Initiatief en andere doen het voor zich zelf. Alles is goed zolang honden maar veilig zonder bemoeienis van andere mensen en honden kunnen snuffelen en gewoon hond kunnen zijn.

 

Ik ben heel blij dat Thirza bij het Snuffeltuinen Initiatief erbij is gekomen. Samen gaan we als team voor nog meer hondenwelzijn en zoals Thirza ook schrijft en hopen dat er nog meer Snuffeltuinen bij komen:-)

Over Thirza

 

Als echt paardenmeisje veranderde mijn wereld in 2015 met de komst van een lief klein Rottweiler hummeltje van nog geen zes kilo. 

Willem was een klein, ietwat onzeker mannetje en vond veel dingen spannend.

Naast de puppycursus, bleek hersenwerk voor honden voor Willem een gouden greep!. Dat deed hem erg goed. 

 

Toen hij een maand of 6 was hebben wij kennis gemaakt met praktijk speuren en later ook detectie. 

Er ging een wereld voor mij open; de wereld van de hondenneus. Het snuffelen en werken met de neus gaf hem zoveel voldoening, zoveel zelfvertrouwen. 

Dat was prachtig om te zien.

 

Toen ik dit jaar (2022) de gelegenheid kregen om een stuk van ons terrein opnieuw in te richten, was het snel duidelijk: 

dit wordt een Snuffeltuin genaamd Sneupen bij Willem!.

Mijn eigen honden, Willem en OMA, maken er veel en graag gebruik van, maar de tuin is juist ook open voor bezoekers. 

Geheel voorzien van een hoog hek, is het een veilige plek met voor alle zintuigen de nodige uitdagingen en vooral rust. 

Rust voor een hond die dat nodig heeft of fijn vindt om even met zijn neus de ‘verhalen’ uit de tuin op te snuffelen. 

Rust ook voor de eigenaar die zijn hond kan observeren in een veilige omgeving.

 

Ik ben trots en blij als ik dankzij mijn Snuffeltuin honden kan laten ontspannen door inspannen, mijn kennis met hun baasje kan delen 

als die interesse heeft en na afloop weer zo’n blij koppie moe en voldaan met het baasje naar huis zie gaan. 

Het openstellen van mijn Snuffeltuin doe ik geheel belangeloos en in mijn vrije tijd. 

Vandaar dat ik me heb aangesloten bij het Snuffeltuinen Initiatief.

 

Inmiddels is het Snuffeltuinen Initiatief een begrip geworden. Steeds meer professionals en hondeneigenaren zien het belang er van in: 

er worden veel meer tuinen bezocht, hondenscholen leggen een snuffeltuin aan, gedragstherapeuten verwijzen klanten door naar snuffeltuinen, 

bedrijven houden lezingen/webinars over ons concept snuffeltuinen en promoten het. Zowel in Nederland als in België. Een geweldige ontwikkeling waar wij, 

Birgitta en ik, enorm blij van worden.

We hopen dat er nog meer Snuffeltuinen bij komen en we blijven ons daarvoor inzetten!

 

 


Missie
Mensen zijn vaak veeleisend naar honden toe. Er zijn grote verwachtingspatronen van wat honden allemaal maar moeten en kunnen. Daarnaast moeten zij alles maar accepteren in deze wereld waar steeds meer mensen, honden, auto's etc zijn. 
Er zou meer begrip en respect voor de hond moeten zijn en honden ook vooral "hond" laten zijn. 
Een groot stuk vrijheid en zelfbeschikking maakt de hond zelfverzekerd en verminderd daardoor mogelijk probleemgedrag
Dat is precies waar een Snuffeltuin voor staat. Het doel van deze site en onze missie is dan ook om beschikbare Snuffeltuinen en jouw hond samen te brengen.

 

Het Snuffeltuinen Initiatief is Full member van Pet Dog trainers of Europe (PDTE), ICAN en the Dogwelfare Allicance.