Gelderland, Herwijnen

Snuffeltuin "Aan de Waal"

- een blije hond, is een blije baas - 

 

Deze leuke Snuffeltuin is van Jolanda

Dit is een Snuffeltuin van ca 2000 m2 groot. 

 

Deze mooie en grote Snuffeltuin ligt aan de dijk vlakbij de Waal in een buitengebied.

 

De tuin is helemaal omheind met een hekwerk van gaas tot aan de grond en is 1.10 meter hoog.

 

In de tuin is er het volgende te besnuffelen ontdekken: 

* Diverse soorten bomen en struiken

 

* Een kruidentuin (met o.a. munt en tijm).

* Verschillende ondergronden van houtsnippers, gras, kunstgras, schelpjes.

* Geuren aanwezig van paard, konijn, schaap verstopt in verschillende voorwerpen zoals een zadelbok, dekje, hoofdstel, schapenwol in een kistje etc.

* Autobanden, een prieeltje 

* Stoel waar je als eigenaar van de hond lekker op kan zitten, terwijl je van je hond geniet. 

* Jolanda is zelf ook aanwezig tijdens het bezoek.

 

De tuin is duurzaam en er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en hergebruik,

 

Wil je de tuin komen bezoeken stuur dan een berichtje via messenger via de FB pagina Snuffeltuin "aan de Waal" of stuur een mail naar Jmvdheuv@icloud.com

 

🙂 Een Snuffeltuin moet bereikbaar zijn voor iedereen, daarom vragen Snuffeltuin eigenaren geen vast bedrag (toegangsgeld), maar wel een bijdrage ten behoeve van een goed dierendoel en/of ter verbetering van hun tuin. De eigenaar van de Snuffeltuin bepaalt welk goede doel. 

  

❤️ Het doel van deze Snuffeltuin is:  De bijdrage wordt 100% gedoneerd aan Stichting Sterk voor dieren. *

 

Voorkom teleurstellingen en lees eerst de Snuffeltuin regels! Iedere bezoeker is altijd zelf verantwoordelijk voor zijn eigen hond.


Interview met Jolanda van Snuffeltuin “Aan de Waal” op 2 november 2023

 

Jolanda heeft een prachtige Snuffeltuin in Herwijnen (provincie Gelderland) en heeft met haar Snuffeltuin al in de krant gestaan.  Hoe mooi is het dat de tuin al volgeboekt is tot het eind van het jaar! Dus is het de hoogste tijd om contact op te nemen met Jolanda om meer over haar Snuffeltuin te weten te komen 😊

 

 

Snuffeltuinen: We zijn als eerste natuurlijk heel erg nieuwsgierig of Jolanda zelf ook een hond(en) heeft en of ze daar iets meer over kan vertellen.

 

Jolanda: Ik heb honden altijd heel erg leuk gevonden. Toen mijn dochter 18 werd en op kamers ging wonen, dacht ik “ik heb tijd over en ga gewoon een hond aanschaffen”. Ik heb enkele Duitse Doggen fokkers bezocht en zo kreeg ik uiteindelijk mijn eerste hond, een Duitse dog. Zijn naam was Denzel. Hij is helaas maar 5,5 jaar oud geworden omdat hij leed aan DCM (een hartspieraandoening).

 

Op dit moment hebben we reu Toto en teefje Mokka. Onze honden vinden o.a. speuren heel erg leuk.  Ze zijn allebei heel erg op hun neus gericht. 

 

Snuffeltuinen: Hoe ben je op het idee gekomen om een Snuffeltuin te starten?

Jolanda:  Ik ben op bezoek geweest in een Snuffeltuin in Zuilichem en ben toen gelijk verliefd geworden op het concept Snuffeltuin. Toen ik thuiskwam dacht ik: ‘ik heb een grote tuin en ik hou heel veel van honden”. Daarna ben ik op internet verder gaan zoeken en kwam ik de workshop “Snuffeltuin voor je hond maken” van Birgitta Geerlings tegen en ben ik die gaan doen. Na de workshop was ik helemaal overtuigd om ook een snuffeltuin te maken. Ik heb me toen ook aangesloten bij het Snuffeltuinen Initiatief. Hierna is het storm gaan lopen met de aanmeldingen. 71 stuks maar liefst…en dat terwijl ik alleen op dinsdag en donderdag middag open ben. Ik heb daarop besloten om de woensdag ook open te gaan maar op die dag ben ik er dan alleen zelf niet bij. De bezoekers ontvang ik wel en ze krijgen een uitleg over de tuin. Op deze manier kan ik nu toch 5 tot 6 bezoekers per week ontvangen.

 

Hoe ben je aan de naam Snuffeltuin “Aan de Waal” gekomen?

Jolanda: Ik woon aan de rivier “de Waal” en de Snuffeltuin moest ook gewoon zo heten.

 

Snuffeltuinen:  Wat is het geheim van jouw succes?

Jolanda : Toen ik net startte had ik het geluk, dat een journalist, die werkzaam is voor het AD Rivierenland, mij heeft geïnterviewd en een heel artikel in het AD plaatste. Verder heb ik ook bekendheid gekregen door mond-op-mond reclame en als je mijn tuin googelt kom je ook zo weer uit op het Snuffeltuinen Initiatief waar ik ook met mijn tuin op een pagina sta.  

 

Snuffeltuinen: Hoe ziet jouw tuin eruit?

 

Jolanda : Mijn tuin is 2000 m2 groot, een soort vierkant is het. De tuin is helemaal omheind met een hekwerk van gaas tot aan de grond en is 1.10 meter hoog. In de tuin staan ook bomen die in de zomer voor schaduw zorgen. Er staat een klein prieeltje.  Een klein stukje was eerst als Snuffeltuin gereserveerd maar honden hebben gewoon toegang tot de hele tuin. De meeste honden beginnen in de Snuffeltuin en uiteindelijk gaan ze ook naar de andere gedeeltes en naar de omheining toe.

 

Snuffeltuinen: Hoe worden de zintuigen van een hond geprikkeld in jouw tuin?

 

Jolanda: Door de Geur: veel natuurlijke geuren zijn er in de tuin zoals konijnen en ander wild die in de tuin zijn geweest. Ik werk veel met paardengeuren, zoals paardenspullen als een zadel maar ook hoefresten van een paard, schapenwol etc.  Alle geuren die ik heb dus ook de hoefresten zitten allemaal ergens in, zodat de hond er niet bij kan en alleen kan ruiken.

Ik kreeg en krijg van bezoekers ook spullen, zoals een trekkersband, schapenwol en laatst een tas met give-away-snoepjes voor andere bezoekers. Heel bijzonder was ook een keer een bezoeker die in de Beekse Bergen was geweest en olifantenpoep in een pot voor mijn tuin had meegenomen.

Touch: er liggen verschillende ondergronden in de tuin, zoals schelpjes, boomschors, grond, metalen looprooster, grindtegels hoog gras (dit is een gedeelte waar ik niet maai). En als klimopstakel wat pallets.

Door het Zicht:  2e handskleren die op een stoel liggen en een kistje met klompen.

Door het Gehoor: 2 houten windgongen, aan elkaar geregen colablikjes, metalen hartjes, en natuurlijke geluiden. Deze spulletjes heb ik aan takken van bomen gehangen en aan een laarzenrek. Ook dierengeluiden zoals die bijvoorbeeld van de boomspecht hoor je in onze tuin

 

Snuffeltuinen: Voor welke honden is de snuffeltuin geschikt?  

 

Jolanda:  Voor alle honden  is het geschikt alleen voor oudere honden en oudere baasjes is het wat lastiger omdat de tuin bereikbaar is via een wat steile trap. De honden kunnen als ze willen aan drie andere kanten naar beneden de tuin inkomen, zonder de trap te gebruiken.

Ik krijg alle rassen, leeftijden op bezoek maar ook vaak honden die niet los kunnen of die reactief zijn.

 

Snuffeltuinen: Hoe ziet een bezoek /begeleiding in de Snuffeltuin eruit?

 

Jolanda; Ik ontvang de mensen voor mijn huis en begeleidt ze dan naar de tuin. Ik vraag of ze al eerder een Snuffeltuin hebben bezocht en leg ze dan uit hoe alles werkt in onze tuin.

Verder heb ik een informatiemap in de tuin klaarliggen waar ook nog een keer alles in staat. Dit is vooral gedaan voor bezoekers als ik er zelf niet bij ben.

 

Snuffeltuinen: Heb je speciale regels gemaakt voor bezoekers?

 

Jolanda : Bezoekers krijgen na een reservering via een appje de tuinregels doorgestuurd. Deze zijn eigenlijk dezelfde als die ook op de website van het Snuffeltuinen Initiatief staan.

 

Snuffeltuinen: Wat vinden honden het leukste in jouw Snuffeltuin?

 

Jolanda: Het kattenhuisje is op dit moment het meest favoriete onderdeel.

 

Snuffeltuinen: Pas je regelmatig ook onderdelen aan in de Snuffeltuin?

 

Jolanda: ieder half jaar doe ik wel ergens een aanpassing in de tuin. Ik ben zelf erg creatief en handig en kijk veel op marktplaats waar ik veel ideeën opdoe. Na de kerst komt er weer een nieuw onderdeel in de tuin… een oud kinderspeelhuisje, die ik gratis ergens kon afhalen.

 

Snuffeltuinen: hoe zie je dat een hond “klaar” is met een bezoek aan de tuin.

 

Jolanda: de hond gaat vaak bij de baas staan of ze worden baldadig en gaan door de tuin rennen.

 

Snuffeltuinen: Zie je dat een bezoek aan het centrum een positief effect heeft op honden?

 

Jolanda: Niet alleen voor honden maar veel mensen vinden het zelf ook een heerlijke plek om te zijn. Ze zeggen vaak “wat is het mooi hier” en ze zien dat hun honden ook helemaal voldaan zijn. Vaak is de feedback dat honden na een snuffelbezoek lekker in de auto hebben geslapen. Regelmatig krijg ik  ook foto’s doorgestuurd van slapende honden na een bezoek. Vandaag komt er een bezoeker die al voor de 3e keer op bezoek komt. Leuk toch!

 

Snuffeltuinen: Als je terug denkt aan alle honden die er tot nu toe zijn geweest, welke hond was de meest bijzondere bezoeker?

 

Jolanda: Ik heb de meeste herinnering aan Mats een border collie die tijdens ieder bezoek echt de hele tuin en ieder onderdeel compleet afsnuffelt.

Een mooie herinnering die ik heb is over een hond die bang was voor mensen, ik heb afstand gehouden en de hond kwam uiteindelijk op het einde uit zichzelf uit nieuwsgierigheid naar mij toe. Het baasje zei “dat doet hij normaal nooit”. Hoe mooi is dat door afstand te houden en de hond zelf ruimte te geven om te kiezen, koos hier ervoor om dit te doen 😊

 

Snuffeltuinen: Hoe kunnen mensen zich aanmelden voor een bezoek aan jouw Snuffeltuin?

 

Jolanda: Via mijn mail  Jmvdheuv@icloud.com

Of via messenger via mijn FB pagina https://www.facebook.com/profile.php?id=100091378961733

Meer info over deze leuke Snuffeltuin kan je terug vinden op https://snuffeltuinen.jimdofree.com/snuffeltuin-vinden/gelderland-herwijnen/

 

 

Dank je wel Jolanda voor dit leuke interview! We willen aan de lezers nog vermelden dat Jolanda recent samen met Snuffeltuin Fleur een Snuffeltuin voor het asiel in Gorinchem heeft gemaakt. Super mooi initiatief waar we natuurlijk ook meer over willen weten. Binnenkort hierover meer  😊


Vraag aan Jolanda van Snuffeltuin "Aan de Waal" Waarom doe jij mee met het Snuffeltuinen Initiatief? 

 

Mijn naam is Jolanda en ik heb twee Duitse doggen. Een reu en teef met dezelfde moeder en andere vaders. Met mijn eerste dog die helaas maar 5 jaar mocht worden, heb ik veel workshops gedaan wat wij beiden erg leuk vonden. Van alles wat, van zweetwerk tot hoopers, mantrailen en doggy dance.

 

Mijn huidige doggen zijn erg gericht op hun neus. Toto mijn reu is altijd bezig met geurtjes en Mokka mijn teefje is altijd bezig met wild sporen. Ik kwam op een Snuffeltuin uit in de buurt en ben met beide doggen wezen snuffelen. Vooral Toto had de dag van zijn leven. Ik noem het altijd “de krant lezen” maar Toto las de gehele oplage van een week 😀.

 

Aangezien wij begin 2021 naar Herwijnen zijn verhuisd en best een grote tuin hebben, kwam bij mij het idee van een eigen Snuffeltuin. Met de bedoeling om andere honden ook deze geweldige ervaring te laten opdoen. Had mijn twijfels omdat ik geen kynologische achtergrond heb, maar na de online workshop te hebben gevolgd, gewoon de stap gewaagd. Sinds 17 april is de Snuffeltuin geopend en ik kan de aanvragen bijna niet aan. Heel blij mee natuurlijk 🥰.

 

Vooralsnog heb ik 2 a 3 bezoekhonden per week omdat ik mijn eigen honden niet tekort wil doen, naast mijn eigen baan die ik ook nog heb. Het enthousiasme van bezoekhonden en baasjes is geweldig. Zo mooi te zien hoe iedere hond op zijn of haar manier de tuin verkent.

Ik hoop dat er nog meer eigenaren zich aanmelden om dit geweldige initiatief ook te starten.

Gr. Jolanda


Op 8 mei 2023 heeft AD Rivierenland een mooi artikel geplaatst over Snuffeltuin "Aan de Waal" in Herwijnen. 

 

Een mooi artikel van AD Rivierenland op 8 mei 2023 over  Snuffeltuin "Aan de Waal". Jolanda vertelt hier over haar tuin, waarom ze een snuffeltuin heeft, over het Snuffeltuinen Initiatief en nog veel meer.  Klik hier vo

 

 

Je kunt het artikel ook nalezen via:  https://www.ad.nl/west-betuwe/jolanda-heeft-een-snuffeltuin-mijn-eigen-hond-lag-na-een-bezoek-aan-zon-plek-zes-uur-uitgeteld-op-de-bank~aa3266bc/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&cb=3305f251e4080c0753f5c7923ce25d0b&auth_rd=1