Neusdier hond

 

Honden zijn neusdieren pur sang en hun reuk is het beste en meest ontwikkelde zintuig. Zij leven daardoor ook in een hele andere wereld dan mensen. Geuren vormen de belangrijkste bron van informatie voor onze hond.  Mensen daarentegen scannen alles met hun ogen. Als mensen in een onbekende omgeving komen, zoals bijvoorbeeld ergens op een feest, dan hebben ze de tijd nodig om een totaal plaatje te krijgen.  We willen graag weten; wie is er? Wie kennen we? Waar willen we als eerste naar toe gaan? Waar is het buffet? We scannen alles met onze ogen en ondertussen blijven we op dezelfde plaats staan tot we alles hebben gezien. Dit is vergelijkbaar met honden. Alleen honden krijgen behalve alle visuele informatie en indrukken ook nog een enorme hoeveelheid geuren te verwerken.

 

Het is belangrijk dat wij als hondenbaasje bewust worden van het feit dat geur zo belangrijk is voor de hond. Hoe meer geurinformatie de hond kan verzamelen hoe beter.  Daarom is het goed om ze  alle tijd te geven die ze nodig hebben om aan nieuwe omgevingen/situaties te wennen.  Honden willen een omgeving langzaam ontdekken en willen alles weten. Misschien pauzeren ze even en vervolgens weer verder snuffelen. Het is voor honden heel belangrijk om aan alles te kunnen ruiken, zodat ze zich daarna prettig en ontspannen voelen. Maar helaas laten we dit vaak niet toe.

Dit komt omdat we misschien gewoon niet weten niet hoe belangrijk het voor honden is dat ze hun neus in dat soort situaties kunnen gebruiken. Als visuele dieren verschillen mensen enorm ten aanzien van honden. Wij hebben geen tijd nodig om de omgeving met onze neus te verkennen. Wij zijn meer "oogdieren".

 

Neuswerk is voor de mentale stimulatie van honden heel belangrijk. Mentale stimulatie wordt niet bereikt met lange wandelingen en al helemaal niet door met ballen of stokken te gooien. Wat honden nodig hebben is neuswerk, hersenwerk, mentale stimulatie, probleemoplossende of soortgelijke oefeningen. Dit is al sinds 1971 bekend toen Anders Hallgren voor het eerst over de verrijkte omgeving schreef. Maar tot vandaag de dag hebben nog steeds veel honden geen mentale stimulaties gehad en alleen commando’s.

 

Neuswerk begint al tijdens het wandelen met je hond. Dit doe je  door ze grondig te laten snuffelen. Een hond mag aan alles ruiken wat hij interessant vindt en net zolang tot hij er genoeg van heeft gehad.  Mensen moeten leren om geduld te hebben. Sommige mensen zullen het heel lastig vinden om niet gelijk aan de riem te trekken of door te lopen.  Bedenk dat honden in een andere belevingswereld zitten dan mensen.

 

De hond draagt  bij voorkeur een comfortabel tuigje zodat het optimaal kan genieten van het snuffelen.  Een tuigje voorkomt ook druk op de nek en keel en voelt daardoor veel prettiger aan voor de hond. Zie verder stukje over Tuigje versus halsband over de andere voordelen.  

 

©Carolin Reger

Vertaald en aangepast voor deze website door Birgitta Geerlings