Asielen en adopties

 

Honden die in een dierenasiel terecht komen hebben vaak een slecht leven achter de rug. Ze hebben vooral met veel stress te maken gehad. Ze zijn ziek of gewond binnengebracht, zijn mogelijk afkomstig van een broodfokker, zijn op straat gezet, mishandeld, niet gesocialiseerd, bang voor van alles en iedereen of zijn opeens door omstandigheden uit hun vertrouwde omgeving weggehaald. Geen lekkere ervaringen.

Honden in een asiel hebben vaak geen mentale stimulaties

gehad. Ze komen wel dagelijks op een uitlaatweide maar als er geen afwisseling is op dezelfde omheinde omgeving krijgen ze altijd dezelfde prikkels. Natuurlijk kunnen ze wel de geuren van de andere honden ruiken maar dit biedt ook niet genoeg prikkels. Daarnaast ontbreekt het vaak aan tijd en vrijwilligers voor sociale interacties met de mens.

 

De honden worden vaak tegelijkertijd in een losloopweide gezet en dan ligt de focus vooral op de beweging van een hond (bijvoorbeeld balletjes gooien). 

Het is voor deze honden juist belangrijk dat ze ook af en toe tijd hebben waar ze alleen en voor zich zelf dingen kunnen doen. Dit is mogelijk zowel in de kennel als op de uitlaatweide. Dit noemen we verrijkte omgeving. In het stukje over Verrijkte omgeving staat beschreven hoe dit werkt. Je kunt dit zelf thuis eenvoudig maken voor je hond:) 

 

 

 

Het hondje boven op de foto is gemaakt in een buitenlands asiel. De honden in deze asielen hebben vaak een minder goed leven en de situaties daar zijn niet te vergelijken met de Nederlandse asielen. De mensen hebben daar helaas ook vaak de mogelijkheden niet om het beter te maken.

 

De Engelse hondenbescherming Dogstrust heeft jaren geleden tijdens de International companion animal Welfare Conference een lezing gegeven over verrijkte omgeving. Op deze website onder Links en Literatuur kan je de links terug vinden. 

 

Het is gelukt! Een hond heeft een liefdevol huis gevonden.

Vaak gaat het goed, de overgang van asiel naar het nieuwe gezin/huis gaat maar vanzelfsprekend is het niet altijd. Sommige honden weten helemaal niet hoe een huis er van binnen eruit ziet want ze hebben nooit in een huis gewoond. Sommige hebben weinig contact met andere honden gehad behalve de zusjes en broertjes uit eigen nest als ze die niet al vroeg hebben verloren. Veel honden kunnen door ontbrekende of slechte ervaringen niet goed met andere honden omgaan. Er zijn ook honden die bang zijn voor verkeer, mensen, kinderen of éénkennig zijn en niet goed tegen ontmoetingen met andere honden kunnen.

 

Heeft de hond moeite om te wennen, help hem dan!

Als je merkt dat de hond veel moeite heeft met het wennen aan de nieuwe situatie, dan is het belangrijk om zelf vooral rustig te blijven. Jij bent zijn baken. De hond heeft veel tijd nodig om alles heel rustig en op een veilige afstand te bekijken. Daarnaast heeft hij veel slaap en rust nodig om de stresshormonen** die de afgelopen periode zijn opgebouwd weer af te bouwen.

- Zorg ervoor dat de hond genoeg verschillende slaapplaatsen (geen bench!) heeft, die hem helpt om alle indrukken in rust te verwerken.

- Je kunt de hond helpen om stress af te bouwen door op een leuke, rustige manier ook een soort van verrijkte omgeving (enriched environment) in je huis/tuin te creëren. Zie Verrijkte omgeving met uitleg hierover. Snuffelen en Onderzoeken zijn een intensieve bezigheid voor de hond. Hier zal de hond veel tijd voor nodig hebben. Geef en gun deze tijd aan je hond😊.

- Maak voor de hond snuffeluitdagingen en andere leuke cadeau’s. Waar de hond vandaag nog bang voor is kan hij morgen niet meer eng vinden en er vertrouwd mee raken. Knabbelen, uitpakken, zoeken, snuffelen etc. Je kunt zelfs op deze manier een wandeling vervangen. Minder druk op de hond is meer!

 

Lees hier over Stress bij honden