Oktober 2023

In het dierenasiel in Gorinchem is er op 4 oktober een Snuffeltuin in hun asiel geopend dit met dank aan Fieke van Snuffeltuin Fleur en aan Jolanda van Snuffeltuin Aan de Waal. 

 

Lees hieronder haar FB post over de opening

"Afgelopen jaar zijn er veel snuffeltuin bezoeken geweest bij Snuffeltuin Fleur. Deze bezoeken hebben allemaal samen een prachtige donatie op gebracht. Met deze donatie hebben wij Dierenasiel Gorinchem geholpen om een snuffeltuin te realiseren voor de asielhonden.
Woensdag 4 oktober is de snuffeltuin geopend. Ik mocht erbij zijn. Wat een feestje was het!
Ik wens alle asielhonden fijne snuffel momenten maar ook dat ze allemaal gauw een thuis vinden en dan met hun nieuwe baasje naar een snuffeltuin kunnen komen/gaan!"
en dit schreef Dierenasiel Gorinchem :
" 4 Oktober dierendag
Onze honden werden vandaag wel heel erg verrast. Zij kregen namelijk een echte snuffeltuin aangeboden!
Snuffelen is goed voor een hond en zeker voor onze asielhonden. Dit geeft ze ontspanning en zorgt ervoor dat honden ook mentaal moe worden.
Op deze manier leren honden met een trauma bijvoorbeeld door mishandeling, of honden die altijd bij broodfokkers hun leven lang in een kennel geleefd hebben hun neus te gebruiken.
Dit hebben ze heel vaak niet kunnen doen.
De honden kunnen op hun eigen tempo de snuffeltuin verkennen. En genieten van diverse geuren die er door de medewerkers van het dierenasiel zijn aangelegd.
Om de paar weken worden de geuren vervangen om het nieuw te houden voor de honden.
Deze snuffeltuin draagt weer bij aan een leuker hondenleven. Het asiel in Gorinchem is één van de weinige asielen die dit heeft kunnen realiseren. Dit kon alleen doordat lieve mensen hun bijdrage geleverd hebben. Wij willen daarom iedereen heel erg bedanken voor hun bijdrage en hulp met in het bijzonder Snuffeltuin “Aan de Waal” en Snuffeltuin Fleur
Houd social media goed in de gaten want er komt een leuke actie voor baasjes met hun hond die ook graag gebruik willen maken van de tuin!"

Juli 2023

 

Een Snuffeltuin voor de honden voor stichting Nationale Dierenzorg (NDZ) in Wassenaar

We kregen deze week een superleuk bericht dat Stichting NDZ * gestart is met de werkzaamheden aan hun nieuwe Snuffeltuin in Wassenaar.

 

In ons enthousiasme hebben wij gelijk contact opgenomen met Inez de Ligt, de directeur van Stichting NDZ, om meer te weten te komen over de nieuwe Snuffeltuin. We willen graag weten over hoe de tuin eruit komt te zien, hoe groot, voor wie de Snuffeltuin is en wanneer de Snuffeltuin open gaat.

 

*Stichting NDZ verleent hulp en biedt opvang aan zwerfdieren uit hun regio. De organisatie heeft een pension voor honden katten en een seniorenclub (bejaardentehuis) voor honden en katten. Lees meer hierover op de website Stichting Nationale Dierenzorg (ndz.nl)

 

De reden en deze tekst stond ook in hun nieuwsbrief dat ze een Snuffeltuin willen realiseren is "Omdat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel staat en wij altijd op zoek zijn naar verrijking voor de dieren, bouwen wij  een snuffeltuin voor alle asiel/pension/dagopvang/senioren honden op ons terrein. Hier kunnen onze honden snuffelen en al hun zintuigen gebruiken".

 

 

Dierenverzorgers hebben vorig jaar november Birgitta’s Workshop “Snuffeltuin voor je hond maken” gevolgd. Iedereen was helemaal enthousiast en hierna zijn het vrijwilligers team klussen en de dierenverzorgers hondenafdeling na diverse tekensessies tot een ontwerp gekomen.

 

De snuffeltuin is ongeveer 17 x 20 meter en gaat gebruikt worden voor alle honden op het terrein van de stichting. Dus voor honden in de dagopvang, pension, asiel, senioren & eigen honden. De Snuffeltuin is vooral belangrijk voor verrijking voor de honden die in het asiel zitten.

Er mag van de gemeente geen hek om de Snuffeltuin heen gezet worden en de stichting  heeft dit opgelost door te gaan werken met lange longeer lijnen uit de paardensport. Door een lange lijn te gebruiken krijgt de hond alsnog veel ruimte en heeft de bewegingsvrijheid om lekker te kunnen snuffelen en ontdekken.

 

In grote lijnen is het centrum van de snuffeltuin in de vorm van een hondenbot. Er ligt o.a. gras met hierop veel bakken met verschillende kruiden. De paden hebben verschillende ondergronden zoals: zand, schelpen, grint, boomschors, plastic en oude rubber brandweerslangen.  In de verschillende zones vindt je: boomstammen, tunnel, bruggetje, waterbadje, evenwichtsbrug, blikjesketting, zandbak en hooi/stro plus een groot rond ding.

Rondom de snuffeltuin liggen tegels zodat er ook omheen gelopen kan worden met een lange lijn.

 

De Stichting heeft inmiddels fantastische hulp gehad van de Haagse fractie en afdeling van de Partij voor de dieren. Zij hebben een hele dag geklust en vinden de snuffeltuin een geweldig initiatief. Zie ook bijgaande foto’s en FB bericht 

 

De Snuffeltuin is nog niet klaar en ze zijn druk bezig om het nog mooier te maken. De stichting is nu ook druk met de grasaren op het terrein die veel aandacht vergen en hebben en zijn druk bezig met voorbereidingen voor een exposite op hun zolder Galerie des Animaux.  

Galerie des Animaux opent op Werelddierendag 4 oktober en zal de hele maand oktober op het terrein en op de zolder van onze monumentale boerderij Welgelegen zijn. Aankondigingen hierover volgen nog via hun 3 FB pagina’s en lokale kranten. 

 

Uiteraard blijven wij als Snuffeltuinen Initiatief deze tuin volgen en houden jullie op de hoogte zodra er een openingsdatum bekend is!

 

Als je dit een mooi project vindt en graag de stichting verder wilt helpen met het realiseren van de Snuffeltuin dan kan je de stichting virtueel ondersteunen via hun webshop. Je kunt hier diverse bouwmaterialen “kopen” die dan ten goede komen van de snuffeltuin het gaat dan bijvoorbeeld om een zak grind, houtsnippers, houten palen, spijkers, zand, kruidenplanten en er is nog meer keuze. Dit komt dan ten goede van de Snuffeltuin.

Hoe leuk is dit!! Zie ook Winkel | NDZ

 

Foto's hebben wij met toestemming van stichting NDZ gedeeld.


1 september 2022

De allereerste Snuffeltuin in een dierenasiel in Nederland! 

(zover bij de redactie van  het Snuffeltuinen Initiatief bekend is).

 

Alexis is assistent beheerder bij Dierenopvangtehuis Bommelerwaard. Eerder dit jaar heeft Alexis onze workshop “Snuffeltuin voor je hond maken” gevolgd.

 

Alexis vertelde dat ze bij het dierenopvangtehuis al veel voor honden doen qua verrijking zoals het aanbieden van snuffelmatten, hersenwerkspelletjes doen en dat er ook een snuffeltuin voor honden is gemaakt.

 

De redactie van het Snuffeltuinen Initiatief was gelijk aangenaam verrast omdat wij een snuffeltuin in een asiel belangrijk vinden en dit zoveel mogelijk willen promoten.  Een snuffeltuin heeft een positief effect op het welzijn bij asielhonden. In de UK bestaan er al sinds vele jaren snuffeltuinen in asielen, in het asiel in Genk in België is er ook een snuffeltuin. En in 2020 is er een snuffeltuin in het dierenasiel in Kaiserslautern in Duitsland gerealiseerd. De  voorzitter Anne Knaube vertelde tijdens een interview dat zij razend enthousiast zijn over het positieve effect van een snuffeltuin bij honden*

 

Voor ons dus hoogste tijd voor een interview met Alexis van dit geweldige asiel. Het interview vond telefonisch plaats op 15 juli 2022.

 

Snuffeltuinen: Waar bevindt de snuffeltuin zich in het asiel?

 

Alexis: Achter het asiel liggen 5 velden, waarvan 1 veld is ingericht als snuffeltuin voor de asielhonden.  Dit is een tijdelijke snuffeltuin want er komt een nieuwbouw aan. We hopen dat dit eind van het jaar klaar is en dat de snuffeltuin volgend jaar in gebruik genomen kan worden. Deze zal aan de voorzijde van het gebouw komen, die ook voor buitenstaanders bezocht kan worden. De nieuwe snuffeltuin zal dan ook ingericht worden met verschillende ondergronden, snuffelplanten etc.  Op dit moment is de tijdelijke snuffeltuin niet voor buitenstaanders open gesteld, omdat eigenaren met honden dan langs de asielhonden moeten lopen, wat weer veel onrust bij onze honden geeft. Het idee voor straks is dat mensen dan ook een leuk uitje met de hond hebben en tegelijkertijd helpen ze asielhonden door hun bezoek/donatie.

 

Snuffeltuinen: Hoe ziet de snuffeltuin eruit?

 

Alexis: De snuffeltuin is ca 8x 8 meter groot. Rondom liggen er stoeptegels, in het midden wat grond en gras. Er staat een houten speelhuisje met een hard plastic glijbaan aan de achterkant. Er is een extra verdieping ingemaakt, zodat de honden makkelijk een verdieping hoger kunnen. De glijbaan hebben we er aan laten zitten. Sommige kleine hondjes met lef gaan zelfs van de glijbaan af. De grote honden onderzoeken het huisje van onder tot boven.  Er staat een grote boom die voor schaduw zorgt. Er liggen autobanden, een stapel hout en stenen verspreid door de tuin. Er liggen  snuffelmatten verspreid die soms gevuld worden met voertjes. Er wordt echt van alles gebruikt om honden te laten snuffelen.

Met mooi weer staan er schelpjes die we met water vullen en soms verstoppen we hier balletjes in. Dit vinden honden ook erg leuk. Graafopties zijn er ook, zo hebben we een stukje uitgegraven met zand erin maar de honden mogen eigenlijk overal  graven.  

Er zijn heuvels gemaakt waarin rioolbuizen zitten. Dit vinden honden leuk en spannend. Echter dit is wel op een ander veld gemaakt, want we proberen op ieder veld iets te maken wat voor een hond interessant is.

 

Snuffeltuinen: Is de snuffeltuin omheind?

 

Alexis: De tuin is omheind met gaas en er staan damwanden als afscheiding tussen de velden in. Dit is extra gedaan, zodat de honden elkaar niet kunnen zien. De hoogte is 2 meter 10. Dit is ook weer extra gedaan om te voorkomen dat honden hierover kunnen springen. Honden waarvan bekend is dat ze makkelijk kunnen ontsnappen gaan alleen op de velden waar het gaas schuin staat, om te voorkomen dat ze gaan klimmen.

 

Snuffeltuinen: Zie je een positief effect van de snuffeltuin bij de honden?

 

Alexis: Voor veel honden is het wenselijk, dat ze even met hun kop bezig zijn. We hebben dit bijvoorbeeld gezien bij een ADHD hond, een echte stuiterbal. Deze hond werd helemaal relaxed na een snuffelsessie en was de rest van de middag ook veel rustiger. Je ziet aan veel honden dat ze veel interesse in de snuffeltuin hebben, waar ze hun zintuigen kunnen prikkelen.  

 

Snuffeltuinen: Hoe vaak komen honden in een snuffeltuin?

 

Alexis: We kijken vooral naar wat een hond leuk vindt om te doen. De ene hond wil graag spelen en de andere hond snuffelen. Er nog een aantal andere velden met activiteiten voor honden. We proberen door middel van een schema een dagelijkse afwisseling voor een hond te zoeken. Ook kijken we naar wat een hond wel/niet aankan. Zo is er ook een hond die sloopt en die komt dan niet in de snuffeltuin tenzij er iemand bij blijft.

 

Snuffeltuinen: Wanneer is de snuffeltuin tot stand gekomen?

 

Alexis: Dat durf ik niet te zeggen want ik werk hier al weer een jaar of 5 of 6 en sindsdien was er altijd al iets van een snuffeltuin. Deze snuffeltuin is in de loop der jaren wel steeds verbeterd en uitgebouwd.

 

Snuffeltuinen: Wordt de snuffeltuin ook gebruikt voor bijvoorbeeld ontmoetingen met geïnteresseerden in een hond?

 

Alexis: Ontmoetingen met geïnteresseerden doen we niet in een snuffeltuin, dit doen we standaard buiten het asiel, omdat een hond daar veel relaxter is. Als er mensen komen met een eigen hond dan is de kennismaking ook altijd buiten. De asielhond krijgt dan een veiligheidstuigje aan en gaan we eerst een stukje lopen om te zien hoe ze op elkaar reageren.

 

Snuffeltuinen: Hoeveel honden zijn er op dit moment?

 

Alexis: Dat wisselt per week heel erg. De ene keer hebben we 10 honden en dan maar 3. Als er kennels leeg staan dan worden deze kennels ingezet voor mensen die hun hond tijdens hun vakantie ergens willen onderbrengen. Hierdoor hebben we extra inkomsten, wat ten goede komt van het asiel.  

 

Snuffeltuinen: Dank je wel Alexis voor je tijd en dit interview. We worden graag op de hoogte gehouden van jullie goede werk en nieuwbouw. We willen jullie toekomstige snuffeltuin graag via onze website en FB pagina promoten, zodat jullie hopelijk tegen die tijd extra donaties ontvangen.

 

Wij hopen dat andere asielen in Nederland extra geïnspireerd zijn geraakt om ook iets te starten.

 

Een andere mooie manier hulp voor asielhonden is dat er ook snuffeltuinen zijn die hun tuin ter beschikking stellen aan asielhonden. Zoals bijvoorbeeld het asiel Breda. Zij zijn een samenwerking aangegaan met Snuffeltuin Pawsitive in Breda en het  zintuigencentrum Dogs own choise met het plaatselijke asiel in Hoogkarspel.

 

Wil je meer lezen over Dierenopvangtehuis Bommelerwaard in Bruchem dan kan je info terug vinden op

https://dierenasiel-bommelerwaard.nl/

 

Heb je interesse in hond Noeska? 

Klik dan hier voor de link naar haar pagina https://dierenasiel-bommelerwaard.nl/dieren/noeska/

 

*Lees hier het interview met dierenasiel in Kaiserslautern: https://snuffeltuinen.jimdofree.com/snuffeltuin-in-een-asiel/snuffeltuin-in-dierenasiel-kaiserslautern/