Gelderland, Tiel

Dog Detectives Snuffeltuin

 

De Snuffeltuin is van Dog Detectives.  De eigenaar is Ellen Angelino. 

 

In de snuffeltuin werken we bij voorkeur niet met voer, maar

maken we gebruik van de geuren die daar van nature aanwezig zijn. De geurbeleving van een hond is eindeloos.

Daar kunnen wij ons mensen niets bij voorstellen.

 

 Vaak is de hond hierna al helemaal voldaan. De geluiden wisselen per dag. Of soms zelfs per moment. Een koe die loeit, kwakende

eenden, een kip die kakelt, het hinniken van een paard een tractor die ronkt en andere landelijke geluiden maken onderdeel uit van het geheel. Hier horen trouwens ook stilte en zingende vogeltjes bij.

 

Een aantal snuffelobjecten, zijn gemaakt om door- of overheen te lopen. Dit stimuleert de tastzin.

Hondenpoten hebben heel veel zenuwuiteinden. Het aanraken van verschillende oppervlakten kan

bijvoorbeeld een timide hond zelfvertrouwen geven of een drukke hond kalmeren. Eigenlijk wel

vergelijkbaar met wat er gebeurt bij snuffelen. Maar dan weer net even anders…

 

Geen gebruik van voer en toch stimuleren we de smaakzin? Door de begroeiing van de snuffeltuin, kan de hond

wanneer deze daar behoefte aan heeft proeven van een keur van grassen, mossen en kruiden. Daarnaast is geur ook een onderdeel van smaak.

 

In de tuin zal een verrijkte omgeving worden gecreeërd, zodat er extra gesnuffeld kan worden.

 

De tuin is geheel afgezet met een hek van de ruim 400 m2 grote snuffeltuin en is 120 cm hoog. Het hek is rondom zoveel als maar mogelijk is dichtgemaakt met gaas en winddoek.

 

Wil je de tuin komen bezoeken stuur dan een mail naar:  dogdetectivesfreework@gmail.com

 

 

🙂 Een Snuffeltuin moet bereikbaar zijn voor iedereen, daarom vragen Snuffeltuin eigenaren geen vast bedrag (toegangsgeld), maar wel een bijdrage ten behoeve van een goed dierendoel en/of ter verbetering van hun tuin. De eigenaar van de Snuffeltuin bepaalt welk goede doel. 

  

❤️ Het goede doel van Dog Detectives Snuffeltuin is voor De 50/50 goede dierendoelen shop

Hierdoor kunnen we nieuwe items voor de verrijkte omgeving in de snuffeltuin aanschaffen én goede doelen steunen.

 

Voorkom teleurstellingen en lees eerst de Snuffeltuin regels! Iedere bezoeker is altijd zelf verantwoordelijk voor zijn eigen hond.


Waarom doe jij mee met het Snuffeltuinen Initiatief?

 

Waarom ik meedoe met het Snuffeltuinen Initiatief die vraag kreeg ik voorgelegd. Natuurlijk beantwoord ik die graag. Al jaren ben ik bezig in het dagelijks werk met dieren om verrijking toe te voegen. Als beleving, om nieuwe ervaringen op te doen, het zenuwstelsel te stimuleren of juist te kalmeren, fysiek - mentaal - emotioneel in balans te brengen, fijne motoriek te oefenen, het lijf laagdrempelig te gymnastiseren etc. etc.

 

In 2021 was het zover. De snuffel- ook wel belevingstuin genoemd in Tiel werd gecreëerd. Een paardenpaddock werd omgebouwd tot snuffeltuin. Voor mijn eigen honden staat de tuin bijna altijd open. Vaak bouw ik mijn eigen rustmoment in door hen vanaf de picknicktafel te observeren. Dat is genieten! Maar als er vreemde honden op bezoek zijn, dan blijven mijn honden binnen. Want de bezoekende honden mogen hun eigen snuffel-ervaring in alle rust beleven.

 

Reden om aan te sluiten bij het snuffeltuinen initiatief is voor mij vanzelfsprekend. Dit omdat snuffelen en de eigen ervaring van het dier wordt gestimuleerd. En doordat het prijskaartje d.m.v. een vrijwillige bijdrage voor een goed doel of onderhoud van de tuin laag blijft, is het voor veel honden en hun mens(en) bereikbaar om ook van deze kalme bezigheid te genieten.

Mijn goede doel is https://www.facebook.com/5050shopSDB Daar bestel ik oa leuke items voor de tuin. En de opbrengst daarvan gaat naar diverse goede dierendoelen.

Hoe leuk is dat?

Ellen Angelino

Dog Detectives Snuffeltuin Tiel