Een Snuffeltuin in een dierenasiel

Meer welzijn voor honden!

 

Met deze pagina willen we dierenasielen en stichtingen inspireren wat je allemaal kunt doen voor honden in een asiel.

Een Snuffeltuin, sensory garden, verrijkte omgeving, hersenwerk voor honden:). 

 

Waarom een Snuffeltuin in een asiel?

Snuffelen is belangrijk voor een hond, het verlaagt stress, hij volgt zijn natuurlijke instinct, het is hersenwerk en overal kan hij interessante nieuwe geuren ontdekken waardoor de hond o.a.  lekker geestelijk moe wordt. Helemaal belangrijk: Het kan de hond helpen om een adoptie te bespoedigen, waardoor hij eerder naar zijn gouden mandje kan gaan.

 

 

Niet alle asielen hebben het geld of de mogelijkheid qua ruimte een Snuffeltuin te maken maar er is natuurlijk wel altijd plek om een verrijkte omgeving voor de hond te maken of een hersenwerk spel te doen.

 

Asielhonden die mogen snuffelen in een snuffeltuin op een andere locatie

In Nederland is Snuffeltuin Pawsitive, de eerste snuffeltuin die hun tuin beschikbaar stelt voor asielhonden! 

Meer weten? Kijk dan op deze link

 

De allereerste Snuffeltuin in een asiel is in België gerealiseerd!

In november 2019 is er in het dierenasiel in Genk een Blotepootjespad voor honden geopend. Dit fantastische initiatief is tot stand gekomen dankzij Kel Bervoets van Instinctief. Van initiatief tot opening, van een tuinplan uittekenen tot sponsoring zoeken, van de online poll en stembus ter naamkeuze tot de graaf- en timmerwerken... en alles ertussen, errond en erbij aldus Kel:).

 

Ondertussen kunnen de hondjes met hun blote pootjes kennis maken met verschillende ondergronden, ruiken aan verschillende voorwerpen, kruiden etc. op het pad. 

Lees hier het interview met het dierenasiel en radio 

Snuffeltuin in Cyprus

In 2017 is er door Kel ook een Snuffeltuin in het dierenasiel  Limassol in Cyprus  gerealiseerd. Dit asiel wordt gerund door vrijwilligers van de stichting https://www.zypernpfoten-in-not.de 

 

Tijdens het aanleggen van de tuin was het maar liefs 45 graden Celsius. Kel had behalve verhogingen, verschillende ondergronden ook kruiden en planten gepland. Ook is er een overkapping zodat de honden af en toe toch even lekker eruit kunnen. De honden waren haar zeer dankbaar!

 

De hondjes hebben ook kennis gemaakt met snuffelmatten en ander hersenwerk, zoals een kartonnen doos waarin je allerlei verrassingen en dingen kunt stoppen. 

Cadeau dozen voor honden in nood! Leuke kerstactie:)

 

In Gibraltar worden door 2 vrijwilligers Yvette Potter en Nicole Corby van The Urban K9 Gibraltar dozen met verrassingen voor honden voor het asiel in gezameld.

 

Wat kan er in een verrassingsdoos zitten?

Lekkers, speeltjes, een tuigje een riem etc. 

De dames mochten ook een interview doen met GBC.

Zie ook het filmpje / interview met de GBC news. 

 

Hoe werkt het?

Na het inzamelen krijgen de honden allemaal apart een verrassingsdoos. Het is belangrijk dat ze dit alleen krijgen en dat er een vrijwilliger bij zit. Samen ga je de doos openmaken en kijken welke verrassingen er allemaal in zitten. 

Dit is een fantastische bezigheid voor de hond! 

 

Misschien ook een leuk idee voor jouw asiel? 

 

 

Je kunt The Urban K9 Gibraltar volgen op Facebook - via https://www.facebook.com/theurbank9gibraltar 

 

 

 

https://youtu.be/Bfk9nUCK1ck