Verrijkte omgeving
In een wat professionelere dierentuin kan je zien dat er in in bepaalde dierenverblijven "activiteiten" worden aangeboden.
Bijvoorbeeld; Apen en gorilla’s hebben schommels en banden, stokstaartjes hebben dozen gevuld met versnipperd papier en de grote katachtigen hebben gevarieerde dingen die ze als speelgoed kunnen gebruiken.
Tijdens voedertijden krijgen dieren hun voer in verschillende objecten aangeboden om ze meer uitdaging te geven. Soms wordt het voer onder bomen begraven of verstopt zodat ze het voer moeten zoeken.
Waarom doen dierenverzorgers dit? Dit doen ze om de dieren een betere kwaliteit van leven te geven door ze een verrijkte omgeving aan te bieden. Het idee is om dieren activiteiten te geven waarvoor ze hun natuurlijke instinct en hersenen moeten gebruiken (en ja dieren worden depressief als ze geen mentale stimulaties hebben ze gaan dan bijvoorbeeld langs het hek lopen in een wederkerig patroon)
Zelfs mensen hebben een verrijkte omgeving nodig. Wij leven in vrijheid en kunnen dit zelf realiseren en daarom is dit voor ons vanzelfsprekend. Maar wat als het verdwijnt? Stel dat je op een dag wakker wordt en je kunt je huis nooit meer uit en nog erger alle dingen die je leuk vindt zijn verdwenen, geen sport, geen boeken, geen telefoon, geen fiets, geen auto, geen hobby’s, geen speelgoed, geen muziek, geen snoepjes etc. Het enige wat je nog hebt zijn vier witte muren en iedere dag krijg je een bord met bonen. Het zal niet lang duren en je raakt ook gefrustreerd en boos. Na een tijdje ga je je misschien ziek voelen en uiteindelijk raak je in een depressie.
Hetzelfde geldt ook voor dieren maar het is pas sinds kort dat men er achter is gekomen dat honden ook een verrijking nodig hebben. Het samenleven met mensen kan best frustrerend zijn, vooral als mensen geen interessant leven voor honden te bieden hebben anders dan het rondje om de kerk. Het ontdekken van geuren is een van de belangrijkste dingen voor een hond. Alle zintuigen moeten bij honden gestimuleerd worden, zoals zicht, smaak en het gehoor maar ze zullen altijd hun neus gebruiken bij indrukken die ze binnen krijgen.
Waarom is een Verrijkte omgeving belangrijk:
Verrijkte omgeving is in veel opzichten belangrijk. Hersenen van honden die maar een beetje worden gestimuleerd, zullen zich niet goed ontwikkelen en het komt hun fysieke ontwikkeling ook niet ten goede. Ze kunnen niet makkelijk wennen aan nieuwe dingen en kunnen bang zijn voor van alles en nog wat. Ze leren niet hoe ze om moeten gaan met moeilijke situaties en ze kunnen de
lichaamstaal van een andere hond verkeerd lezen, wat weer kan leiden tot een conflict. Honden vinden ruiken het
allerleukste wat er is, het geeft ze plezier en het kalmeert ze. Voor hun is dat het meest belangrijke ding in de wereld! Dit is waarom de Snuffeltuin zo belangrijk voor een hond is. Het geeft ze de mogelijkheid om al hun zintuigen in een rustige en veilige omgeving te gebruiken. Honden hebben deze fantastische gave van ruiken nu eenmaal en het is onze plicht om ze te helpen dit goed te gebruiken.
Hoe maak je een verrijkte omgeving?
Op bovenstaande foto's zie je Bella die een verrijkte omgeving aan het besnuffelen is.
Het zijn gewoon oude spullen van zolder of die je anders misschien zou weggooien. Voor honden zijn deze spullen vaak razend spannend. Bewaar deze en leg ze ergens op een rustige plek in je tuin of huis neer. En laat de honden lekker snuffelen.
De hond geeft altijd zelf aan wanneer het genoeg is geweest. Ze lopen weg van deze plek of gaan gewoon iets anders doen.
Haal de spullen weg als de hond klaar is. Laat de hond niet alleen met de spullen en voorkom dat het speelgoed wordt waar het niet geschikt voor is..
Voor meer info zie ook het stukje "kleine tuin" op deze website.
Leuk artikel over hoe je een verrijkte omgeving voor je hond kunt maken zie ook:
https://stephsdogtraining.ie/2017/11/09/creating-an-enriched-environment-for-your-dog/
De stichting Animals Asia heeft een prachtige enriched environment in het berenverblijf gemaakt voor de ex-galberen. Zie ook onderstaand you tube filmpje
© 2024 Birgitta Geerlings - Wensveen