Temporiseren voor de neus

 

De verrassing van de vertraging

 

Waarom hebben wij toch vaak zoveel haast? Alles moet snel gaan; even iemand bellen, even een boodschap doen of snel even met de hond lopen. We zijn altijd maar bezig met wat we nog moeten doen en vergeten vaak te genieten.  We vliegen in een razendtempo door de dag.

 

 

 

 

Laten we alles is traag gaan doen.  Laten we eens de tijd nemen om dingen in een langzaam en rustig tempo te doen. Dus rust in plaats van haast. Onze honden zullen dit zeer waarderen:).  Honden die naast een fiets of jogger moeten mee rennen zijn over het algemeen geen gelukkige honden. Dit geldt ook voor een rondje wandelen in een Kennedy mars tempo . 

 

Nadelen van snel:

Snelheid veroorzaakt stress en wakkert het jachtinstinct aan. Door te lange wandelingen ontstaat hyperactiviteit en dat stimuleert het jachtgedrag. De spiermassa verbetert wanneer de inspanning minder wordt. Fietsen of joggen met een hond breekt

spiermassa af kijk maar eens naar een menselijk hardloper.

 

Bewust heel traag met je hond te lopen lijkt misschien onmogelijk maar het zet wel tot nadenken zoals; is het nog wel mogelijk om langzaam met onze hond een ontdekkingstocht te maken? Is onze viervoeter zo ontspannen, dat hij aan een losse, lange riem ook vrij in alle rust de wereld met zijn neus kan ontdekken? En wordt het ook niet minder stressvol zodra we andere honden of mensen of iets anders tegenkomen als je vertraagd? Kunnen we eigenlijk nog wel een rustig rondje lopen? Waarom eigenlijk niet?

 

Hoe doe je dat?:

Probeer het gewoon eens! Loop het gebruikelijke maar dan het halve rondje. En investeer dezelfde tijd zoals je dat normaal zou doen met het hele rondje. Gun je hond de tijd, zodat hij de geuren goed in zich kan opnemen.  Dit werkt heel rustgevend voor honden. Door keuzes te geven, zoals waar je hond graag wil wandelen, welke voorkeur heeft de hond met snuffelen? Als je hier gehoor aan geeft dan groeit het zelfvertrouwen van de hond en verbetert tegelijkertijd jullie relatie. 

Gebruik tijdens het wandelen ook niet je telefoon en kijk genietend naar je snuffelende hond. Gewoon quality time met je hond! 

 

Nog meer Quality time met je hond.

- Ga tijdens de wandeling is ergens lekker met je hond zitten en geniet samen van het uitzicht. 

- Tijdens de wandeling gooi je een hand met snoepjes op een plek waar je hond lekker kan snuffelen en de snoepjes kan opzoeken. 

 

©Carolin Reger

Vertaald en aangepast voor deze website door Birgitta Geerlings